V istem »zosu«

Več mojih »Facebook prijateljev« je v zadnjem času na svoje profile kopiralo in objavljalo zapise o tem, da bo prijatelj ostal prijatelj, pa naj bo cepljen ali ne, da jih to niti ne zanima, da nočejo o ničemer soditi in da je pri njih prav vsak dobrodošel … Že nekaj časa je namreč tako, da v družbi za mizo ali pa tudi v pogovoru z znanci na cesti, hote ali ne, beseda slej ko prej nanese na korono, ki nas duši že dobro leto in pol, in seveda z njo povezano cepljenje. Srečanje, ki bi moralo biti prijetno, lahko kaj hitro postane napeto, ko se krešejo različni pogledi.

Na nedavnem družinskem izletu smo po naključju naleteli na prijatelje, ki so se namenili na isti hrib. Glede korone in cepljenja imamo drugačna stališča; to sva z možem že vedela, saj jih oni vsepovsod goreče zagovarjajo, tudi na socialnih omrežjih. In sva (ponovno) izvedela, kako nedolžen naj bi bil covid-19, kako zgrešeno in neučinkovito naj bi bili cepljenje in protikoronski ukrepi, pa tudi da oni svojih šoloobveznih otrok niti slučajno ne mislijo doma samotestirati – v tistem času je bilo to zgolj priporočilo in še ni potekalo v šoli … Res je: nekateri okužbo komaj občutijo oz. brez testiranja morda niti ne bi vedeli zanjo, so pa tudi zelo težki primeri, ki se zapletejo ali celo končajo tragično. Kolega mojih let v dobri kondiciji je nedavno pristal v bolnišnici, na kisiku, medtem ko so jo ostali družinski člani, prav tako necepljeni, odnesli skoraj brez težav. Ne moreš vedeti, kako te bo bolezen »pošlatala« ... Kakorkoli, naša izletniška izkušnja se je spremenila v argumentiranje z ene in druge strani, tako da sem na koncu predlagala, da debato končamo, preden se skregamo, in raje uživamo v lepi nedelji …

Takšne situacije so vse pogostejše. Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja, ne strinjam pa se, da ga vsiljuje drugemu. Je pa dejstvo, da je med hospitaliziranimi precej več necepljenih kot cepljenjih. In da razkorak med njimi postaja čedalje večji. Še en kolega, prav tako necepljen, mi je pred dnevi razlagal, v kakšno olajšanje mu je delo od doma, saj so odnosi v kolektivu postali nevzdržni.

Nestrpnost vse bolj občutijo tudi v zdravstvu. V Železnikih, na primer, je nekdo že drugič zalepil ključavnico zabojnika za hitro testiranje in pregledovanje okuženih pacientov, zdravstveno osebje pa z napisi na plakatih ozmerjal z morilci in fašisti. Ogorčenje je bilo, razumljivo, veliko. Je tisti, ki z vandalizmom izraža svoje nestrinjanje, morda pomislil, da lahko kaj hitro zboli tudi sam ali njegovi starši in da jih bo zdravnik moral oskrbeti kar zunaj, pred zabojnikom, če bodo vrata zapečatena?

Vsi smo v istem »zosu« in z nestrpnostjo do drugih ne bomo nič prej splavali iz njega.

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

petek

-5/8

sobota

-3/5

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 21. januar 2022

Najbolj moje

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !