Hotel Belcijan na Planini pod Golico že vrsto let čaka na obnovo in novo življenje.

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike

Kupilo ga je podjetje Apart hotel Golica, objekt bodo prenovili, prve goste naj bi sprejel v dveh letih.

Ker je Boris Požeg, eden od solastnikov hotela, partner Mirjam Poterbin, matere Luke Dončića, so se v vasi sprožile govorice, da je hotel kupil mladi košarkar. To ne drži, morda pa pride vsaj na njegovo odprtje, je dejal Požeg.

Planina pod Golico – Dolga leta zapuščeni hotel Belcijan na Planini pod Golico je dobil nove lastnike. Kupilo ga je podjetje Apart hotel Golica, ki ima sedež v Ljubljani, ustanovljeno pa je bilo septembra letos. Njegovi lastniki so podjetje Lumi7 iz Ljubljane, podjetje Stare iz Lahovč, Janez Kuhar in Karla Raspet.

Pogovarjali smo se z enim od solastnikov in prokuristom podjetja Borisom Požegom, ki je povedal, da so pred dnevi že nakazali kupnino (o višini ni želel govoriti), prav tako so že naredili zapisnik o prevzemu. Takoj se bodo lotili čiščenja notranjosti, saj je objekt v dokaj slabem stanju. Ko bodo to dopuščale vremenske razmere, pa se bodo lotili temeljite obnove. Urediti nameravajo gostilno oziroma restavracijo, okrog dvajset sob, konferenčno dvorano in velnes, objekta pa ne bodo povečevali. Pri obnovi bodo morali upoštevati kulturnovarstvene zahteve, prav od pridobivanja soglasij pa bo odvisno, kdaj naj bi prenovljeni hotel odprli za goste. Požeg računa, da bi se to lahko zgodilo v dveh letih. Investicija naj bi bila vredna okrog dva milijona evrov.

Požeg je ob tem zagotovil, da hotela niso kupili zato, da bi ga prodali naprej, temveč imajo dolgoročne načrte z razvojem turizma, upajo tudi na dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo. Sestanek na Občini Jesenice z županom Blažem Račičem so že imeli, Račič je izrazil zadovoljstvo, da so se našli investitorji, ki bodo obnovili zapuščeni hotel. V Planini pod Golico primanjkuje gostinske ponudbe, je dejal, zato upajo, da jo bo s prenovo tudi dobil. Ker je prav razvoj turizma ena od razvojnih prioritet občine, bodo vsakomur z idejami po najboljših močeh pomagali, da jih bo lahko uresničil, je dodal.

Predsednik KS Planina pod Golico Mitja Branc z načrti investitorjev podrobno še ni seznanjen, je pa dejal, da hotel v takem stanju, kot je zdaj, ni v ponos kraju. Če so namere investitorjev resne, bodo tudi v kraju veseli, da bo Belcijan ponovno zaživel.

Hotel stoji sredi vasi, domačini so ga poznali kot Boštjanov hotel. Leta 1937 ga je zgradil gradbeni mojster Boštjan Belcijan. Vanj so kmalu začeli zahajati številni turisti, pljučni bolniki in celo ugledni slovenski politiki. Boštjanov hotel je deloval vse do 6. januarja 1946, ko so se vnele saje v dimniku in je pogorel. Morali so ga obnoviti in šele leta 1950 so ga kot Dom pod Golico ponovno odprli. Zdaj je že vrsto let zaprt, nazadnje pa je imel dvanajst lastnikov, dedičev družine Belcijan. Pred leti ga je nepremičninska agencija (neuspešno) prodajala za 200 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

petek

-7/9

sobota

-3/5

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 21. januar 2022

Najbolj moje

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !