Rdečo pentljo si je pripel tudi zdravnik Robert Carotta, predstojnik urgentnega centra in državni koordinator za covidne bolniške postelje.

Kondomi tudi za zdravnike

Letos mineva štirideset let od začetkov soočanja z epidemijo aidsa. V Sloveniji so v letošnjem letu zabeležili osemindvajset novih diagnoz okužbe s HIV, po ocenah pa naj bi v državi živelo nekaj manj kot tisoč oseb s HIV. Študenti jeseniške fakultete za zdravstvo so delili rdeče pentlje in kondome, tudi zdravnikom.

Pa se mladi danes zavedajo pomena varne spolnosti? Jasmina: »Zase lahko rečem, da se zavedam, pri mnogih mladih pa je v trendu menjavanje spolnih partnerjev ...«

Prvi december je svetovni dan aidsa, ki so ga zaznamovali tudi v Splošni bolnišnici Jesenice. Na dogodku v avli bolnišnice so sodelovali študenti Fakultete za zdravstvo Angele Boškin z Jesenic, ki so pripravili stojnico in plakate z dejstvi o aidsu, mimoidočim, tudi zdravnikom, pa so delili rdeče pentlje, ki so simbol boja proti aidsu, ter kondome, ki ostajajo ena najbolj zanesljivih metod za zaščito pred to spolno prenosljivo boleznijo.

Kot je povedala študentka Jasmina, je tudi na ozaveščanje o aidsu vplivala epidemija koronavirusa; vse ostale epidemije so tako v zadnjih dveh letih ostale v njeni senci. Kljub temu ne smemo pozabiti na ostale bolezni, tudi aids, katerega epidemija traja že štirideset let.

Po podatkih NIJZ v Sloveniji živi nekaj manj kot tisoč oseb s HIV, v letošnjem letu so (do konca novembra) zabeležili 28 novih diagnoz okužbe. Od tega je bilo največ novih okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, in sicer petnajst, štiri okužbe so bile zabeležene med injicirajočimi uživalci drog.

Zelo pomembno pri aidsu je, da se osebe, ki bi lahko bile okužene z virusom HIV, čim prej testirajo in v primeru pozitivnega izvida tudi čim prej začnejo zdraviti.

Kot poudarjajo na NIJZ, je v Sloveniji vsem osebam s HIV zagotovljena izjemno kakovostna zdravstvena oskrba vključno z vsemi najsodobnejšimi zdravili. Velika večina oseb s prepoznano okužbo s HIV v Sloveniji prejema protivirusna zdravila. Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato te osebe ne morejo okužiti drugih ljudi.

Najbolj pomembno pa je, da se ne okužimo, zato je ključno varno spolno vedenje, kamor sodi odlašanje s spolnimi odnosi med mladimi, omejevanje števila spolnih partnerjev, obojestranska zvestoba, pravilna in dosledna uporaba kondoma z lubrikantom pri spolnih odnosih, in to pri vsem prebivalstvu, med mladimi in predvsem med osebami, ki so zaradi svojega načina življenja bolj izpostavljene okužbi s HIV in drugim spolno prenosljivim okužbam. Pri skupinah z visoko tveganim vedenjem pa se vse bolj uveljavlja tudi zaščita z zdravili pred izpostavitvijo, v naslednjem letu bodo pri nas za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, uvedli to novo preventivno metodo. Novosti pa sta še presejanje vseh nosečnic na HIV ter možnost pregleda v ambulanti za spolno prenosljive okužbe brez napotnice.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-4/4

petek

-7/9

sobota

-3/5

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 21. januar 2022

Najbolj moje

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !