Protestniki so s hojo čez prehod za pešce mirno opozarjali na problematiko visokih stroškov ogrevanja in neodzivnost odgovornih. / Foto: Nik Bertoncelj

Na cesto zaradi visokih položnic

V sredo je nekaj deset občanov Jesenic zaustavilo promet skozi mesto na krožišču pri občini. S protestom so opozorili, da visokih položnic za ogrevanje enostavno ne zmorejo plačati.

»Sprejeli smo nekaj kratkoročnih rešitev, pogovarjamo se tudi o dolgoročnih, se pa zavedam, da vsem občanom položnic na takšen način ne moremo znižati, sploh ne takoj. Nikakor pa te tematike ne zanemarjamo in ji bomo še naprej posvečali vso svojo pozornost,« je povedal župan Blaž Račič.

Jesenice – »Ljudje smo siti, da Občina Jesenice in ENOS OTE ignorirata naše zahteve. Te zime enostavno ne bomo preživeli, vsaj brez dolgov ne!« je povedala Jasmina Jasna Talič, ena od udeleženk protesta, ki se je v sredo spontano zgodil na Jesenicah zaradi visokih stroškov ogrevanja. Nekaj deset Jeseničanov je kakšno uro prečkalo prehod za pešce in s tem oviralo promet pri občinski stavbi ter na ta način želelo opozoriti odgovorne, da so položnice za ogrevanje enostavno previsoke, da bi jih lahko plačali.

»Vdova, upokojenka, oče, ki plačuje preživnino – kako naj plačajo po tristo evrov samo za ogrevanje?! Vsi bomo dobili izvršbe zaradi neplačevanja in v mestu tiktaka socialna bomba!« je povedala Taličeva. Kot je dodala, je sama oktobra lani za ogrevanje plačala 60 evrov, letos oktobra 135 evrov.

»Kaj bomo dosegli, ne vem, žal so bili odgovorni doslej povsem neodzivni,« je dejala Taličeva, ki je pred časom jeseniškemu županu tudi prinesla več kot 1100 zbranih podpisov občanov z zahtevo po ukrepanju.

Kot so pojasnili na Občini Jesenice, so se v sredo znova sestali s predstavniki dobavitelja in distributerja toplote, podjetji ENOS in ENOS OTE, upravitelji ter predstavniki etažnih lastnikov. Koncesionar se je na sestanku zavezal, da bo zamrznil cene ogrevanja do konca kurilne sezone. »Te je sicer po pozivu občine in upraviteljev že znižal za 15 evrov za megavatno uro za meseca november in december, kasneje pa še za januar. Hkrati pa bodo še naprej iskali načine, kako ceno še dodatno znižati,« so povedali.

Na februarski seji občinskega sveta bodo odločali tudi o županovem predlogu, da bi dodatno povečali sredstva, namenjena občinskim denarnim pomočem. S tem bodo pomagali vsem občanom, ki so se zaradi visokih stroškov ogrevanja znašli v stiski.

»Ker pa podjetji ENOS in ENOS OTE v določenih večstanovanjskih objektih beležita povečano porabo toplote, ki kar nekajkrat presega povprečno slovensko porabo, bodo skupaj z upravniki večstanovanjskih objektov opravili tudi analizo stanja po posameznih objektih, s katero bodo ugotavljali, od kod izvira takšna abnormalna poraba,« so še povedali na Občini Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.