Gregor Jarkovič, vodja MIR občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica / Foto: Tina Dokl

Vse več nedovoljenega kampiranja

Župani občin Zgornje Gorenjske so na svoji četrti koordinaciji na Bledu razpravljali o vse večji težavi nedovoljenega kampiranja in parkiranja. Ob tem bodo predlagali spremembo zakona o javnem redu in miru z dvigom višine kazni.

Globe nimajo odvračalnega učinka, saj so nižje od cene prenočevanja v kampih.

Bled – V turističnih krajih postajata nedovoljeno parkiranje in prenočevanja na javnih in zasebnih površinah po besedah vodje medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica Gregorja Jarkoviča kljub ostrejšemu nadzoru vedno večja težava. »Globe, ki jih trenutno lahko izrekamo, nimajo odvračalnega učinka, saj so praktično nižje od cene prenočevanja v kampih,« je dodal. Zakon o varstvu javnega reda in miru namreč določa, da se tisti, ki kampira na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika, kaznuje z globo v višini nekaj več kot 80 evrov. V primeru plačila v osmih dneh pa kazen znaša polovico, torej 40 evrov. Ob tem pozivajo lokalne oblasti, naj podajo pobudo za spremembo zakonodaje, ki bo z dvigom višine kazni jasno nakazovala, da tovrstno odklonsko ravnanje ni sprejemljivo.

Kot je še povedla, so različne nedovoljene lokacije vse bolj obiskane in priljubljene. »Najdemo jih praktično vsepovsod, v Triglavskem narodnem parku, ob vodotokih, v gozdovih, na javnih parkirnih površinah, ne nazadnje tudi na zasebnih površinah,« je dejal. Njihovo delo sicer ni usmerjeno le v represijo, temveč tudi v obveščanje. »Pri tem sodelujemo s turističnimi ponudniki, ki jih spodbujamo, da obiskovalcem pojasnijo, na kakšen način je dovoljeno prebivati v lokalnem kraju,« je še povedal Jarkovič.

Vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Radovljica, Škofja Loka, Medvode in Naklo Tomaž Dolar na drugi strani pravi, da na njihovem območju ni toliko nedovoljenega kampiranja in parkiranja, se je pa vseeno povečalo od epidemije dalje. »Ob reki Savi se pojavljajo prenočevanja, na prepoved tega pa opozarja prometna signalizacija, ki je razumljiva tudi tujcem,« je povedal Dolar in dodal, da so vsaj na območju radovljiške občine kršitelji večinoma tujci.

Obravnavana problematika je pereča v vseh turističnih občinah Zgornjesavske doline, je prepričan blejski župan Anton Mežan. »Kršitelji izkoriščajo proste kotičke, ki so med drugim celo objavljeni na raznih aplikacijah in socialnih omrežjih,« je poudaril. V občini Kranjska Gora se poleg kampiranja na črno srečujejo tudi z nedovoljeno vožnjo v naravnem okolju. »Tudi na to težavo bomo opozorili vlado in skušali doseči spremembo zakonodaje, ki bo določala višje globe,« je povedala kranjskogorska županja Henrika Zupan. Žirovniški župan in državni svetnik Leopold Pogačar je ob robu srečanja še pojasnil, da je zakonodaja na več področjih neusklajena, kazni pa nesorazmerno nizke. »Ker je za to zakonodajo odgovornih več ministrstev, bomo na vlado naslovili pobudo, naj preuči in posodobi zakonodajo ter temu primerno tudi višino glob,« je napovedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/25

sreda

8/25

četrtek

7/25

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 27. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PREDAVANJA / Bled, 27. september 2023

Davne sledi človeka

IZLETI / Kranj, 28. september 2023

Na Jelenk

IZLETI / Naklo, 28. september 2023

S kolesom v Rovte

PREDAVANJA / Preddvor, 28. september 2023

Stari starši in vnuki

OBVESTILA / Cerklje, 28. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

 

 
 

 

 
 
 

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...

Zaradi ujme zamik gradnje / 12:26, 24. september

Gradi se kolesarska povezava med Bohinjsko Belo in Bohinjsko Bistrico. Do Bleda se ne gradi nič.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:47, 24. september

Avtovlak skozi Bohinjski tunel bi ohranili. Seveda to potrebujemo za povezavo Posočja in Gorenjske. Bohinjska proga je nezanimiva za železni...