Nevarnosti v gorah tudi usposobljeni vodniki ne morejo povsem izključiti, lahko pa jo omejijo, opozarjajo v planinski zvezi. / Foto: PZS/ Martin Šolar

PZS: Vodenje v gorah brez licence nesprejemljivo

»Vodenje v gorah brez ustreznih znanj in usposobljenosti, neustrezno razmerje med številom vodenih in številom vodnikov je nesprejemljivo in nevarno početje ter ga ostro obsojamo,« so se na nedeljsko nesrečo zaradi snežnega plaza na Mali Mojstrovki odzvali v Planinski zvezi Slovenije.

Kranj – »Zimska sezona skriva drugačne pasti od poletnih, zimske razmere zahtevajo usposobljene in izkušene posameznike, če se v gore podajajo manj izkušeni planinci, nujno potrebujejo vodstvo usposobljenih in licenciranih vodnikov. Zadnja nesreča v Mali Mojstrovki je namreč v ospredje postavila ravno to, da je treba v gore hoditi z veliko mero odgovornosti, znanjem uporabe zimske opreme ter pod vodstvom usposobljenih vodnikov z ustreznimi kompetencami,« so se v Planinski zvezi Slovenije (PZS) odzvali na nedeljsko gorsko nesrečo, v kateri je snežni plaz v Mali Mojstrovki presenetil sedem planincev med tečajem varne hoje v gorah. Trije so se hudo poškodovali in dva lažje. Po zadnjih podatkih se od njih v bolnišnici zdravi še en huje poškodovan planinec.

Ustrezna usposobljenost nujna

»Vodenje v gorah brez ustreznih znanj in usposobljenosti ter neustrezno razmerje med številom vodenih in številom vodnikov je nesprejemljivo in nevarno početje ter ga ostro obsojamo. Na vse to opozarjamo že dlje časa v okviru svojih preventivnih vsebin. Nimamo pa pristojnosti, da bi lahko karkoli pri tem posredovali in morajo to nalogo opraviti pristojne inšpekcijske službe v državi,« so se v PZS odzvali na poročanje medijev, da je turo na Malo Mojstrovko, ki naj bi jo organiziralo športno društvo iz Škofje Loke, vodil gorski reševalec, ki pa naj ne bi imel licence za gorskega vodnika, ki bi jo za komercialno vodenje moral imeti. »Žal so nevarne situacije prisotne v gorah ves čas, kar se je znova pokazalo ob tej hudi nesreči. Nevarnosti tudi usposobljeni vodniki ne morejo povsem izključiti, lahko pa jo omejijo,« pravijo v PZS, ki zadnja leta opozarja na problematiko vodenja planinskih tur brez ustrezne usposobljenosti vodnikov, ki v gorskem svetu vodijo brez primernih znanj in izkušenj.

PZS kot nacionalna panožna športna zveza za panogo planinstvo – alpinizem na podlagi zakona o športu usposablja strokovne delavce v športu, med katerimi so tudi vodniki PZS in alpinistični inštruktorji. Usposabljanje je razdeljeno na različne stopnje in kompetence, vodniki pa po opravljenem usposabljanju za posamezno stopnjo zahtevnosti vsaka štiri leta obnovijo licenco z udeležbo na izpopolnjevanjih, vsako leto pa oddajo poročilo za registracijo, na osnovi katerega so zavarovani tudi za odgovornost v okviru nepridobitne dejavnosti vodenja.

Plezalni vzpon vodijo alpinistični inštruktorji

Kot pojasnjujejo v PZS, morajo za komercialno vodenje vodniki imeti za odgovornost urejeno svoje zavarovanje v okviru svojega pravnega statusa. »Komercialno lahko vodijo gorski vodniki na podlagi zakona o gorskih vodnikih ali vodniki PZS oz. strokovni delavci v športu na podlagi zakona o športu. Gorski vodniki lahko vodijo vse težavnosti tur, strokovni delavci v športu pa v skladu s svojo stopnjo usposobljenosti in kompetencami ter omejitvami, ki jih določa zakon o gorskih vodnikih,« pojasnjujejo.

Župančičeva smer na Malo Mojstrovko je plezalni vzpon in vodniki PZS nimajo usposobljenosti za vodenja plezalnih smeri, še opozarjajo. »Zanje so usposobljeni alpinistični inštruktorji, ki nekomercialno delujejo pod okriljem alpinističnih odsekov in klubov. Plezajo lahko z največ dvema tečajnikoma ali pripravnikoma, ki sta navezana na vrv. Komercialno lahko turo te težavnosti vodijo samo gorski vodniki.«

Gorski reševalci rešujejo, ne vodijo tur

V Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) so potrdili, da je bil v skupini ponesrečenih tudi njihov član – gorski reševalec, vendar pa kot član skupine ni bil v vlogi gorskega reševalca oziroma v kakršnikoli drugi vlogi, povezani z GRZS. »Poudarjamo, da so vsi gorski reševalci, člani GRZS, usposobljeni za reševanje ponesrečenih v gorah in na drugih težko dostopnih terenih. Gorski reševalci ne vodijo tur v gore oziroma hribe in tudi ne preiskujejo vzrokov nesreč ali morebitne odgovornosti. Gorski reševalci rešujemo ponesrečene v gorah in to opravljamo prostovoljno in brezplačno,« so sporočili in dodali, da bodo na podlagi ugotovitev preiskave, ki še poteka, in temeljite analize nesreče sprejeli ustrezne ukrepe.

Še več nesreč

Gorski reševalci so sicer poleg posredovanja zaradi snežnega plazu na Mali Mojstrovki te dni izvedli še več reševanj v gorah. Po poročanju Policijske uprave Kranj so prav tako na veliko noč priskočili na pomoč češkima planincema, starima 36 in 38 let, ki sta krenila iz Triglavskega doma na Kredarici proti Konjskemu sedlu. V gosti megli in slabih vremenskih razmerah sta obstala na poti in nista upala naprej. Gorski reševalci iz Mojstrane so ju nepoškodovana pospremili v dolino.

Prav tako v nedeljo so pod Skuto zaradi vetra onemogli štirje tuji planinci, ki so se zato zatekli v bivak. Dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem Slovenske vojske je poskušala še isti dan dostopiti do njih, a ji zaradi neugodnih vremenskih razmer ni uspelo. Planinci so prenočili v bivaku, naslednje jutro pa so jih pobrali s helikopterjem.

V ponedeljek se je na območju Srenjskega prevala na območju Bohinja poškodoval 42-letni turni smučar. S helikopterjem policije so ga prepeljali v zdravstveno ustanovo. V Slovenski smeri v Severni Triglavski steni pa je snežni plaz odnesel enega alpinista okoli sedemdeset metrov po pobočju, kjer je obstal nepoškodovan, eden pa se je obdržal v steni. Gorski reševalci so ju ob sodelovanju helikopterja Slovenske vojske rešili iz stene in nepoškodovana prepeljali v dolino.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/25

sreda

15/24

četrtek

15/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

RAZSTAVE / Bled, 20. september 2023

Krhkost bivanja

RAZSTAVE / Jesenice, 20. september 2023

Razstava Foto kluba Hrastnik

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 20. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

 

 
 

 

 
 
 

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!