Simulator vožnje z e-skirojem otrokom omogoča prvi preizkus njegove uporabe v nadzorovanem okolju. / Foto: Zavarovalnica Triglav/Žan Osim

Prvi simulator vožnje z e-skirojem

Zavarovalnica Triglav je predstavila prvi simulator vožnje z e-skirojem.

Kranj – Ob skokovitem porastu uporabe e-skirojev in s tem porastu prometnih nesreč njihovih voznikov je Zavarovalnica Triglav v soboto v starem mestnem jedru Kranja pripravila ozaveščevalni dogodek Križišče mikromobilnosti, na katerem so predstavili prvi simulator vožnje z e-skirojem v Sloveniji, ki je namenjen predvsem mladim uporabnikom teh lahkih motornih vozil. Na simulatorju lahko uporabnik e-skiroja preizkusi vse elemente varne vožnje, ob analizi posamezne situacije, ki jo ponudi programska oprema, pa ugotovi, kateri od njih je bil bistven za nastanek nesreče – prevelika hitrost, prepozna reakcija na dogajanje v okolici ali neustrezno zaviranje.

»V Sloveniji je starostna meja za vožnjo z e-skirojem precej nizka, hkrati pa situacije v praksi kažejo, da otroci pogosto e-skiro preizkusijo in uporabljajo še pred dopolnjenim dvanajstim letom starosti oziroma opravljenim kolesarskim izpitom. Zato jim želimo ponuditi prvi preizkus tega privlačnega mikromobilnostnega sredstva v nadzorovanem okolju, kjer lahko varno spoznajo nevarnosti in pasti vožnje. Simulator bo koristno orodje tudi za starše, ki se odločajo, ali e-skiro kupiti svojemu otroku, saj stroka starše opozarja, naj se za ta korak ne odločajo prezgodaj in ne prej, preden ima otrok za vožnjo dovolj znanja in spretnosti,« je namen simulatorja predstavila vodja projektov varne mobilnosti v Zavarovalnici Triglav Ana Cergolj Kebler.

Kot so pojasnili v zavarovalnici, bosta dva simulatorja izmenjujoče na voljo otrokom po slovenskih šolah v sklopu mikromobilnostnih delavnic, v tehnološkem centru Triglav Lab v Ljubljani in na številnih dogodkih odprtega tipa po Sloveniji, kjer ga bodo lahko preizkusili tudi odrasli. Za strokovno podporo pri uporabi simulatorja bodo skrbeli strokovnjaki Zavoda Vozim.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/19

sobota

12/21

nedelja

9/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Cerklje, 23. september 2023

Dan odprtih vrat Borštnikove hiše

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

GLEDALIŠČE / Visoko, 25. september 2023

Vpis gledališkega abonmaja

IZLETI / Kranj, 26. september 2023

Kolesarjenje DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 26. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:01, 22. september

Res je. Gradnja kolesarske povezave Bohinjska Bela-Bohinjska Bistrica je nesmiselna.Raje bi ukinili železniško progo Jesenice-Nova Gorica in...

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.