Na prireditvi so gostili tudi nekdanje učence besniške šole: Vesno Fabjan, Tilna Lotriča in Žigo Jelarja (na sliki). / Foto: Primož Pičulin

Jubilej besniške šole

V Besnici so praznovali petdesetletnico šolske stavbe in pozdravili Karavano prijateljstva z gosti iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ki jo je gostila stražiška šola.

Zgornja Besnica – Letos mineva petdeset let, odkar so se v Besnici pri Kranju razveselili nove šolske stavbe. Okrogli jubilej so na Podružnični šoli (PŠ) Besnica zaznamovali minuli četrtek s prireditvijo v telovadnici. Ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Stražišče Pavel Srečnik je ponosen, da besniška šola deluje pod njihovim okriljem. Kot je poudaril, so na PŠ Besnica, ki jo v tem šolskem letu obiskuje 105 učencev od prvega do petega razreda, zelo delavni in prizadevni, poleg tega pa dobro sodelujejo s krajevno skupnostjo. »Ta šola ni samo kraj, kjer se izobražujejo učenci, pač pa tudi krajani tu organizirate mnogo aktivnosti,« je pristavil. »V novo desetletje vstopamo veseli, radovedni in polni novih idej,« pa je dejala vodja PŠ Besnica Barbara Mesec Štular.

Novo šolsko stavbo, zgrajeno s pomočjo samoprispevka krajanov, so v Besnici odprli 19. avgusta 1973. Pouk je prej potekal v stari šoli v Čepuljah, 3. septembra pa so učenci – bilo jih je šestdeset – vstopili v šolo v Besnici. Sedemnajst predšolskih otrok je obiskovalo popoldansko malo šolo, v začetku leta 1974 pa je na novi šoli že začel delovati vrtec z desetimi otroki.

Prireditev se je začela z nastopom Folklorne skupine Ajda in končala z gorenjskimi ljudskimi vižami v izvedbi Ostovićevih godcev, vmes pa so se vrstili nastopi učencev. Občinstvu so zapeli in zaplesali, ga popeljali skozi zgodovino šolske stavbe, obujali so spomine z nekdanjimi besniškimi učenci, ki so uspeli na različnih področjih: pevcem Tilnom Lotričem, smučarskim skakalcem Žigom Jelarjem in nekdanjo smučarsko tekačico Vesno Fabjan. Občinstvo so spomnili tudi na besniške znamenitosti, program pa so s petjem popestrili še otroci iz vrtca.

Karavana prijateljstva

Večer je bil sicer v znamenju prijateljstva. Nanj so se navezali tako s programom kot tudi z obiskom prijateljev iz štirih osnovnih šol iz nekdanje Jugoslavije v sklopu Karavane prijateljstva, ki jo je od četrtka do nedelje gostila OŠ Stražišče. Goste iz Banjaluke, Bitole, Osijeka in Zemuna (z vsake šole so povabili po pet učencev in štiri učitelje) so prvi večer pozdravili na prireditvi v Besnici. V Karavani prijateljstva je sicer še šola iz Hercegnovega, a se njeni predstavniki niso mogli udeležiti letošnjega srečanja. Šole iz omenjenih krajev so se – tedaj še v sklopu Karavane bratstva in enotnosti – začele srečevati že leta 1977, a je leta 1990 njihovo sodelovanje zamrlo, nakar so ga leta 2013 znova obudili. Kot je pojasnil stražiški ravnatelj, je namen srečanj, ki jih vsako leto gosti druga šola, da si učitelji izmenjajo izkušnje in spoznajo druge šolske sisteme, še bolj pomembno pa je srečevanje učencev iz tujih držav. Udeleženci so tokrat spoznali šolo v Besnici in pouk na OŠ Stražišče, sicer pa so obiskali tudi Kranj, Bled, Vintgar in Planico.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/19

sobota

12/21

nedelja

9/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Cerklje, 23. september 2023

Dan odprtih vrat Borštnikove hiše

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

GLEDALIŠČE / Visoko, 25. september 2023

Vpis gledališkega abonmaja

IZLETI / Kranj, 26. september 2023

Kolesarjenje DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 26. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:01, 22. september

Res je. Gradnja kolesarske povezave Bohinjska Bela-Bohinjska Bistrica je nesmiselna.Raje bi ukinili železniško progo Jesenice-Nova Gorica in...

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.