Gorenjska bolnišnica

V mesecu maju sta bila v Gorenjskem glasu objavljena dva članka o gorenjski bolnišnici. Dne 12. maja je bil objavljen članek z naslovom 'Ne v zidove, vlagati je treba v paciente', ki povzema vsebino okrogle mize z naslovom Jesenice – regijsko zdravstveno središče, ki jo je pripravila Občina Jesenice. Na okrogli mizi so sodelovali: jeseniški župan g. Peter Bohinec, novinar g. Janez Markeš, dolgoletna zdravnica Splošne bolnišnice Jesenice ga. Marija Mulej ter g. Dušan Keber, zdravnik, nekdanji minister za zdravje in predstavnik civilne iniciative Glas ljudstva. Drugi članek z naslovom Regijska bolnišnica – realnost ali volilni 'spin-off'? je napisal dr. Borut Stražišar in je bil 16. maja 2023 objavljen v rubriki Pisma, zanimivosti.

Dr. Stražišar je napisal svoje mnenje o problematiki izgradnje gorenjske bolnišnice, s poudarkom na velikem pomanjkanju zdravstvenega kadra. Z njegovim mnenjem se strinjam le v luči trenutnega pomanjkanja zdravstvenega in negovalnega kadra, zagotovo ne v tezi, da vlaganje v zidove bodoče regijske bolnišnice ni smotrno. Izgradnja nove regijske bolnišnice bi se ob takojšnjem soglasju vseh deležnikov lahko začela šele čez nekaj let in bi bila namenjena sprejemu pacientov po letu 2030. V tem času pa bi morali vsi deležniki zelo aktivno pristopiti k pridobivanju in zaposlovanju ustreznega kadra za novo regijsko bolnišnico. Izgradnja bolnišnice ni kratkoročna investicija, ki je odvisna od trenutnih razmer, ampak dolgoročni projekt, ki bi pomenil veliko pridobitev za gorenjsko regijo.

Zanimivo stališče glede izgradnje nove regijske bolnišnice pa je bilo podano na okrogli mizi na Jesenicah, kjer je bil prisoten tudi jeseniški župan. Postavilo se je vprašanje, ali sploh potrebujemo novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem. Skepsa o izgradnji nove regijske bolnišnice je bila izražena pri vseh sogovornikih, kar kaže na veliko spremembo v razmišljanju glede na preteklo leto in je verjetno vsaj delno povezana z dilemo in nezmožnostjo dogovora o lokaciji nove bolnišnice.

Prva razmišljanja o izgradnji nove regijske bolnišnice na Gorenjskem so stara skoraj 50 let. V vsem tem času se je le razmišljalo, ni pa bilo prave volje in poguma, še zlasti med politiki, za odločen korak k novogradnji. Posledično so zato objekti, kjer se izvaja sekundarna zdravstvena dejavnost, na Gorenjskem stari in nesodobni. Ker je prostorska zmogljivost zdravstvenih objektov, še zlasti Bolnišnice Jesenice, premajhna, Gorenjska regija nima razvitih nekaterih dejavnosti, npr. oddelkov za oftalmologijo z operativno dejavnostjo, urologijo (dejavnost se izvaja v manjšem obsegu), dermatologijo itd. Glede na demografska gibanja se populacija tudi na Gorenjskem stara. Vse več je ljudi, ki zaradi zahtevne zdravstvene nege ne morejo biti v domovih starostnikov, ne sodijo pa na bolnišnični oddelek. Gorenjska bi zato nujno potrebovala tudi sodobno, regijsko negovalno bolnišnico.

Potreb po izgradnji novega, sodobnega zdravstvenega objekta na sekundarnem nivoju je veliko, saj bi se s tem lahko znatno zmanjšal odliv pacientov iz Gorenjske v UKC Ljubljana. Verjetno je res, da je ocena po 600 novih posteljah, ki je bila podana ob predlogu za izgradnjo nove regijske bolnišnice v letih 2016 oz. 2017, prevelika in bi jo morali ponovno tehtno in realno določiti. Trenutne zmogljivosti v gorenjskih bolnišnicah, demografska gibanja, potrebe po širitvi nekaterih dejavnosti, stanje objektov so zagotovo dejstva, ki kažejo na potrebnost te investicije. Politika in stroka na Gorenjskem bi morali odločneje sesti za skupno mizo s ciljem pripraviti načrt izgradnje regijske bolnišnice za potrebe vseh občanov, ne pa razmišljati lokalno, ozko in destruktivno.

Jože Veternik

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/10

četrtek

6/18

petek

4/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 28. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Rateče - Planica, 30. marec 2024

Razstava ročnih del

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 31. marec 2024

Praznovanje velike noči

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

IZLETI / Kranj, 6. april 2024

Izlet PD Iskra Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??