SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'July' to data type int.

Gorenjska bolnišnica

V mesecu maju sta bila v Gorenjskem glasu objavljena dva članka o gorenjski bolnišnici. Dne 12. maja je bil objavljen članek z naslovom 'Ne v zidove, vlagati je treba v paciente', ki povzema vsebino okrogle mize z naslovom Jesenice – regijsko zdravstveno središče, ki jo je pripravila Občina Jesenice. Na okrogli mizi so sodelovali: jeseniški župan g. Peter Bohinec, novinar g. Janez Markeš, dolgoletna zdravnica Splošne bolnišnice Jesenice ga. Marija Mulej ter g. Dušan Keber, zdravnik, nekdanji minister za zdravje in predstavnik civilne iniciative Glas ljudstva. Drugi članek z naslovom Regijska bolnišnica – realnost ali volilni 'spin-off'? je napisal dr. Borut Stražišar in je bil 16. maja 2023 objavljen v rubriki Pisma, zanimivosti.

Dr. Stražišar je napisal svoje mnenje o problematiki izgradnje gorenjske bolnišnice, s poudarkom na velikem pomanjkanju zdravstvenega kadra. Z njegovim mnenjem se strinjam le v luči trenutnega pomanjkanja zdravstvenega in negovalnega kadra, zagotovo ne v tezi, da vlaganje v zidove bodoče regijske bolnišnice ni smotrno. Izgradnja nove regijske bolnišnice bi se ob takojšnjem soglasju vseh deležnikov lahko začela šele čez nekaj let in bi bila namenjena sprejemu pacientov po letu 2030. V tem času pa bi morali vsi deležniki zelo aktivno pristopiti k pridobivanju in zaposlovanju ustreznega kadra za novo regijsko bolnišnico. Izgradnja bolnišnice ni kratkoročna investicija, ki je odvisna od trenutnih razmer, ampak dolgoročni projekt, ki bi pomenil veliko pridobitev za gorenjsko regijo.

Zanimivo stališče glede izgradnje nove regijske bolnišnice pa je bilo podano na okrogli mizi na Jesenicah, kjer je bil prisoten tudi jeseniški župan. Postavilo se je vprašanje, ali sploh potrebujemo novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem. Skepsa o izgradnji nove regijske bolnišnice je bila izražena pri vseh sogovornikih, kar kaže na veliko spremembo v razmišljanju glede na preteklo leto in je verjetno vsaj delno povezana z dilemo in nezmožnostjo dogovora o lokaciji nove bolnišnice.

Prva razmišljanja o izgradnji nove regijske bolnišnice na Gorenjskem so stara skoraj 50 let. V vsem tem času se je le razmišljalo, ni pa bilo prave volje in poguma, še zlasti med politiki, za odločen korak k novogradnji. Posledično so zato objekti, kjer se izvaja sekundarna zdravstvena dejavnost, na Gorenjskem stari in nesodobni. Ker je prostorska zmogljivost zdravstvenih objektov, še zlasti Bolnišnice Jesenice, premajhna, Gorenjska regija nima razvitih nekaterih dejavnosti, npr. oddelkov za oftalmologijo z operativno dejavnostjo, urologijo (dejavnost se izvaja v manjšem obsegu), dermatologijo itd. Glede na demografska gibanja se populacija tudi na Gorenjskem stara. Vse več je ljudi, ki zaradi zahtevne zdravstvene nege ne morejo biti v domovih starostnikov, ne sodijo pa na bolnišnični oddelek. Gorenjska bi zato nujno potrebovala tudi sodobno, regijsko negovalno bolnišnico.

Potreb po izgradnji novega, sodobnega zdravstvenega objekta na sekundarnem nivoju je veliko, saj bi se s tem lahko znatno zmanjšal odliv pacientov iz Gorenjske v UKC Ljubljana. Verjetno je res, da je ocena po 600 novih posteljah, ki je bila podana ob predlogu za izgradnjo nove regijske bolnišnice v letih 2016 oz. 2017, prevelika in bi jo morali ponovno tehtno in realno določiti. Trenutne zmogljivosti v gorenjskih bolnišnicah, demografska gibanja, potrebe po širitvi nekaterih dejavnosti, stanje objektov so zagotovo dejstva, ki kažejo na potrebnost te investicije. Politika in stroka na Gorenjskem bi morali odločneje sesti za skupno mizo s ciljem pripraviti načrt izgradnje regijske bolnišnice za potrebe vseh občanov, ne pa razmišljati lokalno, ozko in destruktivno.

Jože Veternik

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/25

petek

10/24

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

V deželo kozolcev

RAZSTAVE / Šenčur, 30. september 2023

Mednarodna razstava bonsajev

RAZSTAVE / Adergas, 30. september 2023

Razstava Gasparijevih del

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...