Lani uspešno, kako naprej

Zadnji podatki, ki jih je o poslovanju družb v lanskem letu pred nedavnim objavil Ajpes, kažejo, da je slovensko in z njim tudi gorenjsko gospodarstvo v minulem letu uspešno kljubovalo številnim pretresom.

Po prihodkih gorenjsko gospodarstvo predstavlja 6,8-odstotni delež na ravni države, medtem ko k neto čistemu dobičku prispeva skoraj desetino celotne vrednosti. Prihodki gorenjskih družb so v zadnjih petih letih zrasli z dobrih sedmih na skoraj deset milijard evrov, neto čisti dobiček pa se je s 323 milijonov okrepil na skoraj 580 milijonov evrov. Prihodki so se lani realno povečali za 10 odstotkov, neto čisti dobiček celo za 26 odstotkov, kar predstavlja enega najboljših rezultatov med vsemi regijami. Pri tem smo na Gorenjskem povečali število zaposlenih in ohranili dodano vrednost na zaposlenega. Kazalniki bi bili še boljši, če jih ne bi pristrigla visoka inflacija, ki se je lani medletno gibala blizu ali celo nad desetimi odstotki. Inflacija se je v zadnjem obdobju sicer nekoliko umirila, a je aprila medletno še vedno vztrajala na visokega 9,4 odstotka. Podobno kot v preteklih mesecih so k rasti največ prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so bile aprila za 15,8 odstotka višje kot pred letom dni, kar predstavlja vedno večje breme tudi za potrošnike.

Gospodarstvo je tako v minulem letu jadralo na vetru okrevanja po epidemiji, na drugi strani pa ga je zavirala energetska kriza, ki še naprej predstavlja eno glavnih skrbi, še posebno v industriji. Na to opozarjajo tudi gospodarstveniki, ki so prepričani, da bi morali tudi pri nas zagotoviti podobne pogoje, kot jih ima konkurenca v nekaterih drugih državah, kjer električno energijo odkupujejo precej ceneje. Kot pravijo, je v nasprotnem primeru še posebno energetsko intenzivna industrija ogrožena, od nje pa so odvisna številna manjša podjetja.

Kakšni so obeti? Gospodarska rast se umirja. Kot kažejo zadnji podatki, smo v prvem letošnjem četrtletju medletno beležili 0,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda. Na nizkih ravneh naj bi ostala tudi v prihodnje, na kar kaže tudi Umarjeva pomladanska napoved. Razvita gospodarstva naj bi se tako izognila recesiji. A kot je pred dnevi na okrogli mizi o energetski problematiki opozoril dr. Igor Masten, smo bili v zadnjih dveh letih globalno priča izrazitemu razhajanju med (pre)optimističnimi napovedmi in realnim stanjem v gospodarstvu. Napovedi so ugodne, a v tveganem okolju, pravi profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/25

petek

10/24

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

V deželo kozolcev

RAZSTAVE / Šenčur, 30. september 2023

Mednarodna razstava bonsajev

OBVESTILA / Gozd - Martuljek, 30. september 2023

Srečanje ob svetovnem dnevu srca

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...