Župana občin Vodice in Komenda Aco Franc Šuštar in Jurij Kern, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, župana občin Cerklje in Šenčur Franc Čebulj in Ciril Kozjek, podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe ter župnik Jernej Marenk ob slovesni predaji novega krvavškega vodovoda v uporabo / Foto: Gorazd Kavčič

Boljša oskrba s pitno vodo

Po dvajsetih letih se je uresničila želja, da si občani lahko natočijo kakovostno pitno vodo, je dejal župan Franc Čebulj, preden je na petkovi slovesnosti skupaj z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom v uporabo predal novi krvavški vodovod.

Novi vodovod zagotavlja zanesljivo oskrbo s pitno vodo za skoraj 30 tisoč prebivalcev in 15 tisoč zaposlenih.

Grad – Ob novem, sodobnem objektu za pripravo pitne vode z mehanskim čiščenjem so se v petek zbrali župani in podžupan vseh petih občin, ki dobivajo vodo iz krvavškega vodovoda – to so Cerklje, Šenčur, Komenda, Vodice in Mestna občina Kranj. Partnerice izgradnje novega medobčinskega vodovodnega sistema so pogodbo o sodelovanju podpisale leta 2009, za skupni pristop k izboljšanju oskrbe s pitno vodo s kandidiranjem za podporo iz Evropske unije pa so se po besedah župana nosilne občine Franca Čebulja odločile dve leti prej. Takrat je bila v pogovore vključena še občina Mengeš, ki je kasneje odstopila od projekta.

Cerkljanski župan je spomnil tudi na tri neuspešne razpise za izvajalca del v letih 2012 in 2013 (zaradi previsokih cen), na racionalizacijo projekta in ponovno projektiranje ter na zaplet, ki se je pojavil pri razpisu v letu 2019; vendarle pa je v začetku leta 2020 sledil podpis pogodbe z izbranim izvajalcem, Gorenjsko gradbeno družbo. Dela so tako stekla pred tremi leti, končana naj bi bila v 650 dneh, a so se zaradi epidemije in težav z zemljišči podaljšala na 1040 dni.

»Številni zapleti pri izvedbi kažejo na to, kako kompleksni in težki so lahko projekti,« je dejal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Krvavški vodovod je po njegovi oceni pomemben mejnik za sodelujoče občine in nasploh za vodooskrbo. Preden bo projekt Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop, kot se uradno imenuje, v celoti zaključen, občine čaka še nekaj dela in izzivov, za katere minister verjame, da jih bodo znale rešiti z dialogom.

Novi vodovodni sistem, ki je uporabno dovoljenje prejel konec februarja in je zdaj v poskusnem obratovanju, ima več kot 24 kilometrov cevovodov in deset vozlišč, pod Krvavcem so poleg sodobne vodarne uredili novo vodovodno zajetje, v Šmartnem pa zgradili nov vodohran Taber v velikosti 900 kubičnih metrov. Za 15 milijonov evrov vreden projekt je bilo odobreno sofinanciranje države in Evropske unije iz kohezijskega sklada v višini 7,2 milijona, preostala sredstva pa so zagotovile občine investitorke, pri čemer imajo Cerklje 43-odstotni delež, Kranj 11-odstotnega, Šenčur 16-odstotni delež, Vodice in Komenda pa po 15-odstotnega. Pri financiranju je sicer prišlo tudi do spora med občinama Cerklje in Šenčur, ki ga rešujeta z mediacijo.

V zaključevanju projekta je med drugim treba počrpati še del evropskih sredstev in najti dodatnih 600 tisoč evrov, za kolikor se je v času izvedbe podražila naložba. Pri tem Čebulj računa na pomoč ministrstva.

V nagovorih so župani in podžupan sodelujočih občin poudarili predvsem pomen sodelovanja in dolgoročnega zagotavljanja kakovostne pitne vode. S tem namenom Občina Cerklje namerava zgraditi tudi kanalizacijo s Krvavca v dolino, pri kateri prav tako računa na posluh in podporo države.

Minister Brežan je med drugim še povedal, da je bilo v iztekajoči se finančni perspektivi izvedenih 22 projektov vodooskrbe, za katere je bilo iz evropskega in slovenskega proračuna namenjenih 171 milijonov evrov; v novi perspektivi bo na voljo 92 milijonov, prioritetno – glede na lanskoletno sušo – za vodooskrbo slovenske Istre.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/25

petek

10/24

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

V deželo kozolcev

RAZSTAVE / Šenčur, 30. september 2023

Mednarodna razstava bonsajev

OBVESTILA / Gozd - Martuljek, 30. september 2023

Srečanje ob svetovnem dnevu srca

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...