Zlatoporočenca s sorodniki in prijatelji / Foto: Tina Dokl

Zlata poroka

»Srečno, zlati par!« S tem voščilom se je začelo praznovanje petdesete obletnice poroke zakoncev Jenko – Marije in Francija.

Spoznala sta se pri mladinskem verouku, kjer se je v tistem času množično zbirala cerkljanska mladina, zbližala pa ob vračanju domov. Franci, ki je živel v hribovski Stiški vasi, v družini s petimi otroki, je imel takrat že »fička« in nekaj dekletom, med njimi Mariji, doma na Zgornjem Brniku, je po druženju nudil prevoz.

V spomin se jima je vtisnil tudi mercedes, s katerim ju je Franc Barbo 12. maja 1973 popeljal pred matičarja v Kranju in pred cerkljanski oltar. Marijina priča je bila prijateljica Ivanka, ki je imela 14 dni kasneje prav tako v rokah poročni šopek, Francijeva priča pa je bil brat Janez, takrat še bogoslovec, zdaj župnik v Predosljah.

Svate, ki jih je bilo okoli trideset, sta povabila v bodoči skupni dom, v skromno hišo, v kateri je Marija živela skupaj z mamo (očeta je izgubila pri štirih letih). Za svatbo je kuhala Urhova mama, s harmoniko je za dobro voljo in ples skrbel Peter Koglar. »Plesali smo na podu – vse do jutra. 'Kelnarca' je obrabila čevlje,« je v smehu dodal Franci.

Ob službi – Franci je sprva delal pri zasebniku, nato v kranjski Savi, Marija je bila zaposlena v Iskri – sta zgradila novo hišo, ki si jo zdaj delita z družino starejše hčerke Tince. Mlajša hči Zalka si je dom ustvarila v Cerkljah, obe pa sta ju razveselili z vnukinjo in vnukom.

Na predvečer petdesete obletnice poroke sta na dvorišču zabrnela traktor in bager. Sosedje in prijatelji so ju presenetili s postavljanjem mlajev, na katera so namestili voščilo: »Srečno, zlati par!« Nepričakovano dogajanje je vzbudilo skrb, kaj postreči gostom, nam je zaupal Franci. A je bila odveč, saj sta hčerki vedeli, kaj se obeta.

Osrednji dogodek je bil v soboto, 13. maja. Jubilanta, njuni sorodniki in prijatelji so se zbrali pri slovesni sveti maši, ki jo je vodil župnik Janez Jenko, s petjem pa je zahvalo za skupno pot dopolnila vnukinja Patricija s prijateljicami.

»Vesela sva, da sva prišla tako daleč,« sta dejala Marija in Franci, ko sta pred župnijsko cerkvijo v Cerkljah z dobro voljo kljubovala hladnemu in deževnemu vremenu. Praznovanje so nadaljevali pri Cilki ob zvokih harmonike, ki je bila v rokah Mihe Grilca, in z željo, da jima bodo naklonjena tudi leta po zlati poroki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/19

sobota

12/19

nedelja

7/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Cerklje, 23. september 2023

Dan odprtih vrat Borštnikove hiše

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

GLEDALIŠČE / Visoko, 25. september 2023

Vpis gledališkega abonmaja

IZLETI / Kranj, 26. september 2023

Kolesarjenje DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 26. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

 

 
 

 

 
 
 

Skupaj za rise / 21:34, 23. september

Kapitalisti: Popravek: "kapitalisti" je pravilno

Most pri Planiki ostaja zaprt / 21:24, 23. september

Nesmotrno bi bilo obnavljanje obstoječega mostu in s tem stran vržen denar. Boljše, da se zgradi nov most, kot je predvideno, saj vemo, da t...

Skupaj za rise / 19:19, 23. september

Zadnji dogodki kažejo, da je kmet poleg Cerkve in kapitalistov glavni ideološki nasprotnik naše leve vlade. Mnogi+im kmetjam z omejenimi ...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 15:57, 23. september

Jesenice - Bled - Bistrca in skoz naprej, torej smo povezani z drugo stranjo. Druga stran pa z nami. In prav je tako. Progo bi bilo potrebno...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:01, 22. september

Res je. Gradnja kolesarske povezave Bohinjska Bela-Bohinjska Bistrica je nesmiselna.Raje bi ukinili železniško progo Jesenice-Nova Gorica in...

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.