Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je napovedal krizni sestanek županov vseh petih občin, kjer Komunala Kranj odvaža odpadke. / Foto: Tina Dokl

V Šenčurju zavrnili povišanje cen zbiranja odpadkov

Šenčurski svetniki so z devetimi glasovi proti zavrnili zvišanje cene storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov.

Šenčur – Šenčurski svetniki so odločno nasprotovali podražitvi storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, saj je – kot so poudarili v razpravi – povišanje po njihovem mnenju nesorazmerno in bistveno previsoko. Predlagana cena za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov bi namreč znašala 0,1510 evra na kilogram (brez poračuna) in bi bila od trenutno veljavne cene višja za 50,2 odstotka, za zbiranje bioloških odpadkov bi po novem odšteli 0,2781 evra na kilogram (brez poračuna) oziroma za 77,3 odstotka več od veljavne cene. Zaradi izgube bi se v obdobju enega leta izvajal poračun, kar bi za uporabnike pomenilo še dodatno povišanje.

Čeprav je direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon na seji pojasnil, da je višja cena nujna zavoljo rasti količine odpadkov in višjih stroškov dela, so svetniki z devetimi glasovi proti predlog zavrnili. Predlagali so, da občina pridobi konkurenčno ponudbo, ki bi bila ugodnejša, Komunali Kranj pa racionalizacijo dela in s tem znižanje stroškov. Berčon je napovedal, da bo nemudoma sklical krizni sestanek županov vseh petih občin, kjer izvajajo gospodarsko javno službo zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov (Mestne občine Kranj in občin Šenčur, Naklo, Preddvor, Jezersko), in bo težavo reševal na medobčinske nivoju. Višje cene storitev bi sicer v veljavo stopile 1. julija, če cene do tega datuma niso potrjene v vseh občinah, pa začnejo veljati naslednji mesec po sprejemu na seji tistega občinskega sveta, ki je cene potrdil zadnji.

Poenotenje cen

Svetniki pa so potrdili nove cene storitev, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicam in malimi komunalnimi čistilnimi napravami, ki jih Komunala Kranj izvaja v občinah Kranj, Šenčur in Naklo. Cene so se tako povišale za uporabnike, ki imajo greznice ali male komunalne čistilne naprave. Razlog je v poenotenju cene omrežnine za čiščenje za gospodinjstva, ki so priključena na javno kanalizacijo, in gospodinjstva, ki imajo greznico ali malo čistilno napravo, ter delno povišanje cen storitev prevzema blata. Nova enotna cena omrežnine za storitve, povezane z greznicami in čistilnimi napravami, za prihodnje obračunsko obdobje znaša 3,34 evra na mesec (brez poračuna), storitev prevzem in obdelava blata pa je 0,4906 evra na kubični meter (brez DDV). Nove cene v veljavo stopijo 1. julija oziroma naslednji mesec po sprejemu na seji občinskega sveta (Kranj, Šenčur, Naklo), ki spremembe sprejme zadnji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

sobota

12/22

nedelja

8/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

V deželo kozolcev

RAZSTAVE / Šenčur, 30. september 2023

Mednarodna razstava bonsajev

OBVESTILA / Gozd - Martuljek, 30. september 2023

Srečanje ob svetovnem dnevu srca

RAZSTAVE / Adergas, 30. september 2023

Razstava Gasparijevih del

IZLETI / Adergas, Preddvor, 30. september 2023

S kolesom od Strmola do izvira Bistrice

RAZSTAVE / Šenčur, 1. oktober 2023

Mednarodna razstava bonsajev

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...