Državni zbor je 15. vlado, ki jo vodi Robert Golob in je tedaj štela še sedemnajst ministrov, imenoval 1. junija 2022. / Foto: Gorazd Kavčič

Minilo prvo leto vlade Roberta Goloba

Golob: Izpolnili glavno obljubo

Minilo je prvo leto 15. slovenske vlade, ki jo vodi Robert Golob. Delo je začela 1. junija 2022, ko jo je sestavljalo sedemnajst ministrstev, po reorganizaciji januarja letos pa se je vlada razširila na dvajset ministrstev. Na novinarski konferenci, na kateri so povzeli dosedanje delo, je premier Robert Golob dejal, da je vlada izpolnila glavno obljubo in željo ljudi – ponovno živeti v normalni državi. Med drugim je poudaril še »osvobajanje medijev« in uspešno soočanje z energetsko krizo, ob tem pa napovedal polletni monitoring cen hrane v celotni verigi – od kmeta do trgovca, saj cene v Sloveniji ne sledijo padanju cen drugod po Evropi. Skupaj s podpredsednikoma vlade, predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem je napovedal tudi ukrepe na področjih zdravstva, sociale in gospodarstva. Mesec je omenil še povečanje sredstev za gradnjo stanovanj in pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi ter zvišanje minimalne plače. Fajonova pa je spomnila tudi na druge spodbude gospodarstvu, turizmu in športu.

Ustavno sodišče o RTV Slovenija

Ustavno sodišče je minuli petek objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), po katerem se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi sklepa v Uradnem listu, kar se je zgodilo v ponedeljek. Kot izhaja iz sodnega sklepa, med ustavnimi sodniki ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna. Prejšnja ureditev sicer nikoli ni bila predmet presoje ustavnega sodišča, vendar je po presoji ustavnega sodišča očitno, da je v primerjavi z izpodbijano ureditvijo omogočala precej večji politični vpliv na imenovanje članov programskega sveta zavoda. Obenem obstaja tudi dvom o zakonitosti odločanja trenutnega programskega sveta zavoda in v. d. generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki je bil po pravnomočni sodbi višjega delovnega in socialnega sodišča za generalnega direktorja RTVS imenovan nezakonito, prav tako pa je bila nezakonita njegova kasnejša razrešitev direktorice televizije Natalije Gorščak.

Peti shod upokojencev

Na petem shodu upokojencev za višje pokojnine, ki je v sredo ponovno potekal v Ljubljani v organizaciji iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, je vodja inštituta Pavel Rupar izrazil tudi upanje, da bo RTVS po zadnji odločitvi ustavnega sodišča ostala pluralna, sicer bo upokojence pozval, da vsaj tri mesece na plačujejo prispevka za RTVS. Znova je opozoril na slab gmotni položaj upokojencev, ob tem pa je bil kritičen do štirih ukrepov za upokojence, vrednih 100 milijonov evrov, ki jih je napovedala vlada. V Iniciativi Glas upokojencev so sicer v sredo tudi prekinili zbiranje podpisov za predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin, ker so zbrali že več kot deset tisoč podpisov. Predlog naj bi v zakonodajni postopek vložili naslednji teden. »Ne drznite si ne sprejeti tega zakona, kajti naslednjič nas bo tukaj sto tisoč in prišli bomo v državni zbor,« je na sredinem shodu Rupar posvaril poslance.

Logar ustanovil Platformo sodelovanja

Poslanec SDS Anže Logar je v sredo s somišljeniki ustanovil društvo Platforma Sodelujmo za prihodnost, ki mu Logar tudi predseduje. Kot je dejal, je v društvu dobrodošel vsak, ki verjame v kulturo dialoga. Društvo se bo sicer s pripravo pogovorov osredotočalo na izzive, ki so za Slovenijo ključnega pomena, pri čemer tabu tem ne bo, je zagotovil. »Zapustimo kavč cono nemega opazovanja in začnimo skupaj oblikovati odprto, sproščeno in zdravorazumsko Slovenijo,« je med drugim dejal Logar. Namen platforme bo med drugim pripraviti konkretne predloge in jih ponuditi političnim strankam.

Magna bo vrnila subvencijo z obrestmi

Kanadsko-avstrijski avtomobilski proizvajalec Magna se je z državo dogovoril za vračilo državne subvencije za lakirnico v Hočah, ki so jo uradno odprli julija 2019, marca letos pa v njej zaradi zaostrenih razmer že ustavili proizvodnjo. Magna bo zato vrnila vseh 18,5 milijona evrov subvencije in dodatnih 3,6 milijona evrov obresti, je ta teden napovedal gospodarski minister Matjaž Han. Kot je dodal, je družba določene cilje iz pogodbe vseeno izpolnila, saj je izvedla investicijo, zagnala proizvodnjo in zaposlila delavce. Ker so kasneje nastopile nepredvidljive okoliščine, vključno s pandemijo covida-19, ukrajinsko in energetsko krizo ter motnjami v dobavni verigi, Magni ne bo treba plačati obresti za čas pandemije v višini 2,9 milijona evrov, je še pojasnil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 67 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/25

sreda

15/24

četrtek

15/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

RAZSTAVE / Bled, 20. september 2023

Krhkost bivanja

RAZSTAVE / Jesenice, 20. september 2023

Razstava Foto kluba Hrastnik

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 20. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

 

 
 

 

 
 
 

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!