Igor Drakulič, organizator Teka štirih mostov, Jana Fojkar, direktorica Zavoda 973, Irena Kržišnik, direktorica Glasbene šole, Tine Radinja, župan, in Andreja Križnar, vodja Turizma Škofja Loka / Foto: Klara Mrak

Praznični junij v Škofji Loki

Škofja Loka junija praznuje 1050 let. Po besedah župana Tineta Radinje so se odločili, da bodo praznovali ves mesec, o čemer priča tudi pester nabor dogodkov, ki so jih pripravili.

V torek, 6. junija, ob 19. uri, bo v Šolski ulici, v Aleji zaslužnih Ločank in Ločanov, odkritje kipa Zdravka Krvine. Krvina je bil škofjeloški župan, direktor Kliničnega centra Ljubljana ter začetnik Lions kluba Škofja Loka in galerist.

Škofja Loka – Praznični junij se je začel včeraj v Sokolskem domu z Znanstvenim posvetom Škofja Loka – 1050 let ob 120. obletnici rojstva dr. Pavla Blaznika. Kulturne in športne prireditve se bodo vrstile ves mesec. »Sklenila jih bo slavnostna akademija prav 30. junija, na dan, ko je Oton II. podpisal darilno listino, s katero so naši kraji vstopili tudi v pisno zgodovino. Tisočletje razvoja, ki še zdaj temelji na odprtosti in vključevanju ter na odličnih geografskih danostih in na kreativnosti ljudi, ki tukaj živimo: vse to bomo predstavili v tem mesecu,« je na predstavitvi pestrega junijskega dogajanja povedal loški župan Tine Radinja.

Direktorica zavoda 973 Jana Fojkar je program predstavila obširneje. »Pripravili smo kar 18 glasbenih dogodkov, med drugim danes nastopijo Velebor, jutri Teo Collori in Momento Cigano, glasbena šola bo 10. junija organizirala O'glasbeno Loko, začeli se bodo večeri na terasi z Aka Neomi in Aleksandro Ilijevski. Med drugimi v Škofjo Loko prihajajo tudi Jan Plestenjak in Joker Out.« Ne bo manjkalo niti športnih dogodkov. Poleg tradicionalnega Teka štirih mostov, ki bo 17. junija, že ta konec tedna, od petka do sobote, na igrišču v Puštalu poteka turnir Jana Oblaka, junija bodo pripravili tudi kolesarjenje po starem, na tako imenovanem Stadionu Loka, na klancu nad nekdanjim Tehnikom pa bo moč navijati za kolesarje na Dirki po Sloveniji in Maratonu Franja.

Historial

Eden od osrednjih junijskih dogodkov bo jutrišnji Historial, ki bo Mestni trg od 10. do 22. ure spremenil v »plac kruha, piva in rokodelskih doživetij«. Ob 10. in 17. uri si bo moč ogledati dramsko uprizoritev igre Kruh in pivo, polno bo glasbenih nastopov, rokodelskih delavnic, strokovnih predavanj, vse to se bo prepletalo z bogato kulinarično ponudbo. Vstop na vse dogodke je brezplačen. Na prav vseh loških razstaviščih bo junija mogoče spremljati bogat razstavni program. V Loškem muzeju pripravljajo pester junijski program s posebej izpostavljenimi dogodki ob 1050-letnici ter Poletno muzejsko nočjo, ko bo prost vstop na vsa razstavišča. V Sokolskem domu in Mali galeriji Občine Škofja Loka si bo prav tako mogoče ogledati kar pet razstav, razstavišča bodo živela tudi v Rokodelskem centru DUO in Kreativnicah. Organizatorji, več kot trideset jih je, so prepričani, da so poskrbeli za pestro junijsko dogajanje, ki je namenjeno prav vsem okusom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/26

sreda

15/25

četrtek

16/24

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Snovik, 20. september 2023

Srečanje upokojencev Gorenjske

PREDAVANJA / Begunje, 20. september 2023

O prehrani in imunskem sistemu

RAZSTAVE / Bled, 20. september 2023

Krhkost bivanja

RAZSTAVE / Jesenice, 20. september 2023

Razstava Foto kluba Hrastnik

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 20. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

IZLETI / Gorenja vas, 21. september 2023

Literarni večer upokojencev

IZLETI / Naklo, 21. september 2023

S kolesom do Komende

RAZSTAVE / Adergas, 21. september 2023

Razstava del Maksima Gasparija

 

 
 

 

 
 
 

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.

Od odkritja do svetovne prepoznavnosti / 22:50, 1. september

Lepa proslava, ki ga v javnosti prezrt blamažni nastop odposlanke predsednice države ni pokvaril

Na letošnjem BSF slišali »blejsko zavezo« / 15:57, 1. september

tanja z malo!

Logist z novo sončno elektrarno / 08:36, 29. avgust

Kdor ima 10.000€ viška, je naložba v SE dobra naložba.