Člani štirih društev so skupno pripravili dvesto kilogramov praženega krompirja. / Foto: Tina Dokl

Najboljši je pražen krompir

Praznik krompirja je tudi letos v center Šenčurja privabil množico ljubiteljev krompirjevih jedi, ki so si bili enotni, da pravega nedeljskega kosila ni brez praženega krompirja. Te je šel na sobotni prireditvi obiskovalcem tudi najbolj v slast.

Šenčur – Praznik krompirja sega v leto 2008, ko so v Šenčurju odkrili spomenik krompirju s podobo cesarice Marije Terezije, ki je v času svoje vladavine v 18. stoletju uvedla obvezno sajenje krompirja in s tem pripomogla k izkoreninjanju lakote na Slovenskem. Organizacijo so ponovno prevzeli člani Društva Godlarji s pomočjo Občine Šenčur in lokalnih društev. »Šenčur je nekoč slovel kot občina z največ pridelovalci krompirja, bilo je približno 20 velikih in 45 manjših kmetij, ki so gojile to priljubljeno poljščino,« je povedal Iztok Vidmar, predsednik organizacijskega odbora za pripravo Praznika krompirja 2023 iz Društva Godlarji.

Praznik krompirja velja za eno najpomembnejših in najodmevnejših prireditev v njihovi občini, pa je prepričan šenčurski podžupan Aleš Perič Močnik. »V času Jugoslavije smo imeli na območju naše občine laboratorij za razvoj krompirjevih sort,« je kot zanimivost pojasnil podžupan in dodal, da želijo s prireditvijo ohranjati zavedanje o pomembnosti krompirja v njihovih krajih.

Po nastopu Pihalnega orkestra občine Šenčur, ki so ga letos prvič spremljale mažoretke iz Društva mažoretk Šenčur, in razglasu dekreta, za kar so tudi letos poskrbeli člani Folklornega društva Šenčur, so obiskovalci na sedmih stojnicah lahko okušali raznolike krompirjeve jedi. Člani štirih društev – Turističnega društva Šenčur, Društva upokojencev Tržišče, Kulturnega društva Bukovci in Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi – so skupaj pripravili dvesto kilogramov praženega krompirja. Člani Društva Godlarji so kuhali krompirjev golaž z lisičkami, Lovska družina Šenčur krompirjev golaž po lovsko, iz Turističnega društva Dragočajna - Moše pa so letos v pokušino ponudili inovativno jed krompirjeve ražnjiče.

Slovenska nacionalna jed

»Pražen krompir pripravimo po najstarejšem slovenskem receptu iz leta 1797. Sestavine, ki so obvezne, so krompir, svinjska mast in ocvirki, čebula, sol in izbrane začimbe,« nam je zaupal Stane Menard, predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da je praženega krompirja na jedilnikih vedno več. »Praktično ni več domače gostilne, ki ne bi postregla praženega krompirja, kar je pohvalno, saj gre vendarle za slovensko nacionalno jed.«

Med obiskovalci je bil najbolj zaželen ravno pražen krompir. »Jem ga sicer le enkrat na štirinajst dni, saj zahteva malce več priprave in kuhe,« je dejala domačinka Ana Perdan. Enkrat na mesec pa si ga privoščijo v družini Brezar iz Šenčurja. »Običajno ga jemo ob koncih tedna, najbolj sodi k zrezkom z omako, samostojno ga redko jemo,« je povedala Helena Brezar. Na jedilniku Slavke Weisseisen z Visokega pa je pražen krompir povprečno dva- do trikrat tedensko. »Rada dodam razne začimbe, tudi z mesom ni slab. Sicer pa ga pripravim čisto po trenutnem navdihu,« je dodala.

Celodnevno dogajanje so organizatorji popestrili s tržnico lokalnih pridelovalcev, kmečkimi igrami, ki jih je pripravilo Kulturno društvo Hiša čez cesto z Milj, otroškimi delavnicami v Blagnetovi hiši v izvedbi KUD Valentin Kokalj Visoko, Klub mladih Šenčur je poskrbel za napihljiv tobogan, Konjeniški klub Šenčur pa za jahanje konj. Popoldan je obiskovalce zabaval ansambel Trio Edo, zvečer pa skupina Pop Design.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/6

sreda

-1/5

četrtek

4/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.