Številke in srce

Nismo si še opomogli od četrtkovega neurja, ko je Slovenijo konec tedna zajel že tretji letošnji vročinski val. Vročina je čez dan neznosna, pogosto olajšanja ne prinesejo niti noči.

Z upanjem in strahom obenem pogledujemo po vremenskih napovedih za prihodnje dni. Bo vročina trajala? Ji bo sledilo novo neurje? Napovedi niso prav optimistične. Meteorologi pravijo, da bo vročina vztrajala do sredine tedna, zaradi hladne fronte, ki se približuje, pa se znova obeta tudi pestro nevihtno dogajanje.

Še vedno se najde kdo, ki ob tem le zamahne z roko in pripomni: poletje pač ... Pa vendar, ko sem prejšnji četrtek iz Bohinja poročala o posledicah nočnega neurja, so vsi moji sogovorniki poudarjali, da tako silovitega divjanja narave ne pomnijo.

Njihovim izkustvom pritrjuje znanost, ki ne ponuja optimizma ali utehe. Z meritvami neizprosno pove in napoveduje: Slovenija se segreva še hitreje od svetovnega povprečja. V zadnjih šestdesetih letih se je povprečna temperatura zraka dvignila za dve stopinji Celzija.

In čeprav je vročini navkljub sredi letošnjega poletja trava še zmeraj zelena in smo na sušo, s katero smo se spoprijemali julija lani, skoraj pozabili, opozarjajo, da se je višina snežne odeje od šestdesetih let prejšnjega stoletja več kot prepolovila, srednji pretoki rek v Sloveniji pa so se zmanjšali, najbolj spomladi in poleti.

Kot so že pred nekaj leti ocenjevali na Agenciji RS za okolje, se bo do konca 21. stoletja naraščanje temperature zraka še nadaljevalo, povečalo se bo število in trajanje poletnih vročinskih valov, povečala se bosta jakost in pogostost izjemnih padavin in po drugi strani jakost kratkotrajnih suš med posameznimi padavinskimi dogodki.

Če smo pošteni do sebe in do družbe, lahko priznamo, da smo vse to v zadnjem obdobju že izkusili. Se spomnite lanskega požara na Krasu? V teh dneh mineva ravno leto dni, odkar je z grozljivo silovitostjo pustošil po prepišnih planotah čisto blizu nas.

A vendar: naravne ujme in nesreče, kakorkoli strašne že so, so prinesle tudi nekaj dobrega: občutek za skupnost in pripravljenost pomagati drug drugemu. To smo imeli priložnost videti lani na Krasu, to smo lahko videli prejšnji teden, ko je veter odkrival strehe in lomil drevesa. Gasilci, sosedje, občani ... – ljudje s srcem, ki jim je mar za druge.

Če nas torej skrbi, kako nam bo narava spet pokazala zobe v prihodnjih dneh – in prav je, da nas – lahko obenem vsaj nekaj utehe najdemo tudi v misli, da bo, če tokrat doleti nas, tudi nam nekdo pomagal. Tudi to drži, tako kot držijo številke na merskih instrumentih znanstvenikov.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

7/15

nedelja

4/16

ponedeljek

4/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

/ Gorenjska, 8. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Škofja Loka, 8. november 2023

Pogovor s Tino Dobrajc

/ Gorenjska, 9. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Kranj, 9. november 2023

Izlet na Malnež

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 20:47, 4. november

Joj, joj. V Kranju res ne gre nič kot je treba. Če bi starega podrli in zgradili novega bi bilo hitreje. Jejhata. Slovenci res nismo gradbinci.

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...