Minuli konec tedna je bil za gorske reševalce naporen. S policijskim helikopterjem so morali žal v dolino prepeljati tudi dve mrtvi planinki. Fotografija je simbolična. / Foto: arhiv GG

Tragičen konec tedna v gorah

Minuli konec tedna sta v gorah na Gorenjskem umrli dve planinki: pri sestopu s Triglava se je smrtno ponesrečila švicarska, pri sestopu s Češke koče pa slovenska planinka.

Mojstrana, Jezersko – Zadnji konec tedna je bil lep in vroč, kar so številni izkori­stili tudi za obisk gora. Žal pa se je v minulih dneh na Gorenjskem zgodilo tudi več gorskih nesreč, v dveh – na Triglavu in Jezerskem – sta pohodnici izgubili življenji. Dežurna ekipa Gorske reševalne službe Brnik je sicer na Gorenjskem v petek s helikopterjem posredovala dvakrat, v soboto trikrat in v nedeljo (oz. še včeraj zjutraj) petkrat.

V soboto okoli 16. ure se je pri padcu na poti s Triglava čez Prag smrtno ponesrečila planinka iz Švice. Kot so sporočili iz Policijske uprave Kranj, je planinka, sicer ustrezno opremljena, med hojo zdrsnila in padla čez skalni skok v globino. Za posledicami hudih poškodb je umrla na kraju dogodka. V dolino so pokojno prepeljali s policijskim helikopterjem.

V nedeljo okoli 13. ure pa se je tragična nesreča zgodila pri Češki koči na Jezerskem. Po podatkih policije je 43-letna slovenska planinka sestopala s Češke koče proti Planšarskemu jezeru in na območju Hudičevega klanca zdrsnila ter padla v globino več kot sto metrov. Zaradi hudih poškodb je na kraju padca umrla, preminulo pa so v dolino prepeljali s policijskim helikopterjem.

Gorski reševalci so sicer že v petek posredovali na gozdni poti iz Kupljenika proti Planini Talež in na Planini Ovčarija, kjer sta si pohodnika poškodovala nogi. V soboto so opravili tudi reševanje na območju Špika, kjer si je planinec pri sestopu poškodoval nogo, in v severni steni Triglava, kjer sta se zaplezala planinca. V nedeljo zvečer so se v Severni triglavski steni zaplezali še trije planinci. S helikopterjem so jih pobrali v ponedeljek zgodaj zjutraj.

V nedeljo so gorski reševalci posredovali še na Stari Pokljuki zaradi obolelega pohodnika, v bližini Gamsovega skreta se je zaplezal planinec, na Sovatni pa se je planinec poškodoval pri padcu.

Iz Planinske zveze Slovenije še sporočajo, da so po zadnjem neurju lahko poškodovane tudi planinske poti. Če torej opazite poškodbo, ki vpliva na varnost planincev ali na nadaljnje uničevanje poti, vas pozivajo, da jim to sporočite hitro in enostavno po spletni aplikaciji maPZS.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

8/8

sobota

0/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..