Vid Legradić / Foto: osebni arhiv

Sence gorskega cvetja

Vid Legradić iz Zaloga pri Cerkljah je pisatelj, popotnik in gornik. Nedavno je izdal že svojo četrto knjigo, kriminalno-fantastični roman z naslovom Sence gorskega cvetja.

Cerklje – Ko se je zgodila pandemija, je to precej ostro zarezalo v življenje Vida Legradića. Kot turistični vodnik je bil prisiljen stopiti iz svoje cone udobja. Ker pa je vedno rad pisal, časa pa je imel takrat več kot dovolj, se je odločil, da si bo dal priložnost. In svet pisanja ga je prevzel. Tako je leta 2020 luč sveta ugledal prvi del potopisnega romana Zgodba o potovanju, drugi je na prodajne police prišel kmalu za prvim, vmes pa je Legradić spisal še domišljijsko avanturo z naslovom Travid: za devetimi zvezdami. Ta je dobila tudi angleški prevod.

Nedavno pa je izšla njegova četrta knjiga, ravno tako pri založbi Primus, in sicer kriminalno-fantastični roman Sence gorskega cvetja. Zanj so pripravili tudi manjšo uradno predstavitev, kmalu pa je prišel tudi na police slovenskih knjigarn.

Tokratna zgodba pripoveduje o kriminalnem podzemlju preprodaje gorskih rastlin na ozemlju Slovenije v prihodnosti, pa tudi o človeški naravi, ki koleba med moralno odgovornostjo do narave in zaslužkom, je v enem od kasnejših intervjujev povedal avtor. Nam pa je zaupal, da roman Sence gorskega cvetja ni klasična kriminalka. »Napeta zgodba na vseh področjih posega v same meje omenjenega žanra in jih v določenih poglavjih tudi presega. V njej sem združil ljubezen do narave, gora, zgodovine, potovanj, pisanja in omenjenih napetih zgodb. Zgodba je umeščena v svet, ki sem ga ustvaril v svojem znanstvenofantastičnem romanu Travid: za devetimi zvezdami.« Svet, ki je postavljen deset tisoč let v prihodnost, je »transplantiral« v Slovenijo, nadaljuje. »Znanstvenofantastično okolje je sicer le podlaga, ki služi za atmosfero v knjigi, ki je namenjena običajnemu odraslemu bralcu. Zgodba je popolnoma zemeljska in govori o Evi, ločeni učiteljici slovenskega jezika, ki za dodatni zaslužek nabira in preprodaja ogroženo gorsko cvetje. Njena dejavnost jo vodi v usoden zaplet s kriminalno organizacijo, ki se trudi ustvariti novo vrsto rastline, ki jo je v začetku 20. stoletja po slovenskih gorah neuspešno iskal že sam Julius Kugy …« Toda pot do stvaritve trentarskega grintavca, čudovitega belo-zlatega gorskega cveta, je krvava, tlakovana s človeškim pohlepom, izkoriščanjem narave, izsiljevanjem in okoljskim kriminalom, še izvemo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/2

nedelja

-7/1

ponedeljek

-2/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2023

Dobrodelni srečelov

SEJMI / Škofja Loka, 3. december 2023

Sejem smučarske opreme

GLASBA / Slovenski Javornik, 3. december 2023

To so bili časi

SEJMI / Naklo, 3. december 2023

Adventni semenj Waldorfske šole

GLEDALIŠČE / Dovje, 3. december 2023

Jutri začnem

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 3. december 2023

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.