Dela španskega tandema Twee Muizen so na ogled v Galeriji Ceneta Avguština ZVKD Kranj. / Foto: Igor Kavčič

Zadnji dnevi za letošnji BIEN

Ta teden se v Kranju zaključuje letošnja edicija Bienala tekstilne umetnosti BIEN. Do sklepnega večera v četrtek še vodeni ogledi po razstavah, ustvarjalna delavnica in pogovorni večer.

Kranj – Na letošnjem Bienalu tekstilne umetnosti BIEN že od junija sodeluje več kot sto umetnic, umetnikov, kolektivov in študentskih produkcij, ki se s svojimi deli predstavljajo na skupaj več kot dvajset različnih lokacijah v Kranju, pa tudi v Škofji Loki, na Jesenicah in v Novi Gorici – tako v galerijah kot na prostem. Čez poletje so se v okviru bienala zvrstili različni dogodki, pogovori in delavnice ter vodenja po razstavah.

BIEN je letos nagovarjal sonce, ki je bilo rdeča nit in osrednja umetniška tema bienala. V ospredju bienala je povezovanje tekstilne, okoljske in krajinske umetnosti. Kot poudarjajo akterji, skozi tekstilno umetnost, oblikovanje in krajinsko umetnost razmišljajo o dediščini, ohranjanju in trajnosti. Dva meseca in pol je bienale z razstavami, delavnicami, pogovori in s strokovnim programom razvijal platformo za raziskovanje tekstilne kulture in umetnosti. Pri tem sodeluje več kot sto umetnic in umetnikov, kolektivov, ki so bili bodisi izbrani na mednarodnem pozivu bodisi so bili povabljeni k sodelovanju. Nekateri izmed njih so sodelovali tudi v strokovnem programu.

Zanimiv zaključek bienala

Te dni poteka sklepni del bienala, za konec pa so v osrednjem producentu, Zavodu Carnica, pripravili še nekaj zanimivih dogodkov, vodenih ogledov po razstavah, delavnic in pogovorni večer zadnji dan.

Že danes, v torek, 8. avgusta, bo med 17. in 19. uro na Češnjevem vrtu Layerjeve hiše potekala brezplačna delavnica Elene Fajt z naslovom Ledeni vrtovi. »S seboj lahko prinesete cvetove z vaših vrtov ali travnikov, ki jih boste umestili v posode in nato zamrznili v vodi. Če cvetja nimate, ga boste lahko izbrali iz šopkov, ki bodo na razpolago na delavnici. V torek bomo cvetove zamrznili, v četrtek na razstavi pa odmrznili. Razkrile se nam bodo čudovite barvne kompozicije in enkratno doživetje ledeni vrtov, ki se bodo s taljenjem spreminjali sleherni trenutek,« v vabilu na delavnico sporoča Elena Fajt.

Naslednji dan, v sredo, bo ob 17. uri vodenje po razstavi podRAST. So rovi surovi?, na kateri si bo mogoče ogledati dela, razstavljena v kranjskih rovih. Ob 18. uri pa bo v Češnjevem vrtu Layerjeve hiše še delavnica izdelovanja pahljače, ki jo bo vodila Urška Sadar.

Zadnji dan bienala bo živahno že ob 12. uri, ko bo v razstavišču na Globusu potekal pogovor s francosko umetnico Alice Raymond, ob 17. uri bo tu pod vodstvom Elene Fajt z naslovom Zlatenje v zahodu sledilo zlatenje umetniškega dela z nekdanjimi delavkami Tekstilindusa. V tem času bo v Češnjevem vrtu Layerjeve hiše na ogled razstava ledenih vrtov, ustvarjenih na torkovi delavnici.

Zadnje vodstvo po razstavah BIEN 2023 z Zalo Orel bo ob 18. uri. Zbirno mesto je v Layerjevi hiši, cena vodenja pa je simbolična, 2 oziroma 3 evre. Ob 20. uri se bo začel performans Lovra Kranjca z naslovom vsi drugačni_vsi enakopravni. Medtem ko se bo bienale v Kranju zaključil, pa bodo razstave v Škofji Loki (na Škofjeloškem gradu in na grajskem vrtu) ter na Jesenicah (na Stari Savi) odprte še do konca avgusta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/17

ponedeljek

4/15

torek

1/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

/ Gorenjska, 8. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Škofja Loka, 8. november 2023

Pogovor s Tino Dobrajc

/ Gorenjska, 9. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Kranj, 9. november 2023

Izlet na Malnež

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 20:47, 4. november

Joj, joj. V Kranju res ne gre nič kot je treba. Če bi starega podrli in zgradili novega bi bilo hitreje. Jejhata. Slovenci res nismo gradbinci.

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...