Učitelji za življenje

Ljudje smo bolj usmerjeni h kritiki, kadar pa se nam zgodi nekaj dobrega, smo tiho in to zadržimo zase. Najina izkušnja pa je tako pozitivna, da jo želiva deliti in s tem izraziti zahvalo vsem učiteljem Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju z razredničarko Uršulo Križnar in ravnateljico Mirjano Bizjak na čelu. Najin sin je športnik v tujini in je zadnja štiri leta obiskoval športni oddelek Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju. Z izjemo drugega letnika, ko so zaradi covida-19 veljale omejitve tudi na področju športa, je njegovo šolanje ves čas potekalo na daljavo. Julija letos je kljub temu redno in uspešno opravil maturo.

Za nekoga, ki šolanja na daljavo ne pozna, naj ga na kratko opiševa. Učenec se ne udeležuje predavanj v šoli, ampak učno snov predela na podlagi osebnega individualnega načrta sam in s pomočjo gradiv, ki jih pripravijo posamezni profesorji ter jih objavijo v spletni učilnici. Tako sta delo in uspeh učenca odvisna predvsem od njegove samoiniciativnosti, pri čemer pa so mu profesorji ves čas na razpolago.

Ves čas – v primeru Gimnazije Franceta Prešerna je to resnično dobesedno. Profesorji so se popolnoma prilagodili sinu in njegovim športnim obveznostim. Dodatno razlago so mu po potrebi nudili tudi na individualnih predavanjih, ki so potekala s pomočjo spletnih aplikacij ter večinoma v prostem času profesorjev. Tako je prvo leto zaradi časovne razlike med Kanado in Slovenijo izobraževanje in preverjanje znanja potekalo večinoma v večernem času, zadnji dve leti, ko je sin na Švedskem, pa čez dan, vendar tudi med počitnicami, prazniki in ob koncih tedna.

Individualne ure ali preverjanje znanja so profesorji nudili npr. v petek zvečer po srečanju profesorice s prijateljicami, po predčasni vrnitvi profesorja v nedeljo z obiska domačih, med počitnicami, ki jih je profesorica preživljala z družino, se je našel še čas za pisanje testa. Torej resnično v prostem času profesorjev, ki pa v tem času niso bili zgolj učitelji, ampak veliko več, tudi prijatelji, vzgojitelji in zaupniki ter redek stik s slovensko besedo.

Sina so obravnavali kot posameznika, ga spodbujali k delu na načine, ki so bili pri najstniku učinkoviti, hkrati pa so prinesli rezultat, uspešno opravljeno maturo. Nudili so znanje in iskali so znanje ter omogočili pridobitev izobrazbe ob usklajevanju športnih obveznosti.

Nikoli ne vemo, kaj nam bo življenje prineslo, ker pa je sin v tujini živel sam, mu je tudi šola omogočila šolo za življenje. Tu sicer na koncu ni mature, se pa uspeh kaže skozi samostojnost, odgovornost in človeka samega. Verjamem, da so imeli tudi drugi starši in dijaki razreda enake izkušnje kot midva. Tako izobraževalno ustanovo lahko priporočiva vsakomur, saj si jih lahko vsi samo želimo, zato je hvala za Gimnazijo Franceta Prešerna premalo. Tu resnično učijo profesorji z veliko začetnico.

Alenka in Aleš Langus, Lancovo

Oddaj svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-1/5

četrtek

5/9

petek

5/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.