Zgodbe

Nad naše kraje se vrača poletje. Kako pekoč je sijaj sonca za tiste, ki so ostali brez večine imetja, si tisti, ki se nam to ni zgodilo, ne moremo predstavljati. Kako boleč je občutek, ko gledaš prostore, v katerih si imel zgrajeno življenje, zdaj pa so tam samo prazne stene, je nedoumljivo. V Škofji Loki in Poljanski dolini smo ves čas poletnih neurij, ki so v minulih mesecih pustošila po Gorenjski, tiho upali in sveto verjeli, da nas bodo obšla. »Kakšno srečo imamo, spet je šlo mimo nas. Upajmo, da tako ostane.« A ni. V noči na četrti avgust nas je zadelo. Ne le nas, ampak vso državo.

Zgodbe pretresejo. Zgodbe tistih, ki so pomagali in pomagajo, najbolj pa zgodbe tistih, ki so reševali svoj prostor pod soncem. Nekaterim ga ni uspelo rešiti.

»Ko sem se peljala skozi Hrastnico, nisem mogla zadržati solz,« pove I., ki je peljala sina in njegovo dekle domov proti Sveti Barbari.

»Res je grozno, meni se je čisto podrl svet, pa si že pozitivno naravnan, pa te spet podre, ves čas neki udarci …« žalostno razlaga M., mizarsko delavnico njenega očeta je zasul plaz.

»Vse je zalito, tla so bila lesena, ves pod smo morali odstraniti. Tu notri moja mama ne bo več mogla živeti, ne vemo, kako bo z njo, začasno bo nastanjena v Hiši generacij …« je vidno razrvan T., ki je mamo iz poplavljene hiše reševal v ranem petkovem jutru.

»Ne vemo, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh, mali plaz se je usul nad delavnico, ne vemo, ali se bo sprožil naprej,« je v skrbeh M.; do njihovega mlina je bila narava tokrat bolj milostna kot v oktobrskih poplavah leta 2014.

Ljudje smo pretreseni. Kot ocenjuje psihiatrinja, je zadnja ujma povzročila akutno stresno motnjo pri tako rekoč vseh prebivalcih v državi, saj trenutno ni človeka, ki ga ena največjih naravnih katastrof v zgodovini države ne bi prizadela ali presunila. »Če je le mogoče, se skušajte naspati, uživati redne obroke in varčujte s svojimi močmi,« svetuje psihiatrinja Zdravstvenega doma Sevnica Mojca Zvezdana Dernovšek. »In ne branite se pomoči. Ob travmatičnih dogodkih je za žrtev bistvenega pomena tudi to, da lahko spregovori o svojih stiskah z osebo, ki ji zaupa.«

Življenje teče dalje, tako kot spet v svojih strugah iz dneva v dan bolj pohlevno tečejo reke in številni potoki ter potočki, ki so v noči na prejšnji petek in še dneve po tem pokazali svojo rušilno moč. Pogledi skozi okna na porušen življenjski prostor begajo. A tisti, ki še lahko gledamo skozi svoja okna, smo lahko neskončno hvaležni, da jih imamo. Potrudimo se, da jih bodo spet imeli tudi tisti, ki so v minulem tednu ostali brez njih.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/24

sobota

8/27

nedelja

6/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Britof, 7. oktober 2023

Potepanje po Bosni

IZLETI / Brezje, 7. oktober 2023

Romanje po Rožnovenski poti

PRIREDITVE / Smlednik, 7. oktober 2023

Praznovanje binkoštnega razsvetljenja

IZLETI / Kranj, 8. oktober 2023

Vabilo za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Sovodenj, 8. oktober 2023

Razstava gob

GLASBA / Visoko, 8. oktober 2023

Revija Napev – odsev

PRIREDITVE / Kokrica, 8. oktober 2023

Vabilo Folklorne skupine Kokrica

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 10. oktober 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

 

 
 

 

 
 
 

Okoljski kriminal vse bolj pereč problem / 20:54, 6. oktober

Prepričan sem da naša zakonodaja močno šepa na istem mestu, kot pred osamosvojitvijo, kriminal pa se iz dneva v dan prilagaja novim izkušnja...

Začeli graditi Bleiweisov park / 20:46, 6. oktober

Stalno sem bil mišljenja, da bi tam lahko uredili moderno avtobusno postajo. Prostora je več kot dovolj, tako pa zgleda, da bomo na njo čakali še leta in leta.

Odgovor / 10:31, 1. oktober

Za nekatere narode demokracija ni najboljša izbira. To so recimo Rusi, Srbi, Belorusi... To so narodi, ki rabijo vodjo krdela da lahko tulij...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?