Za večji del države velja rdeče vremensko opozorilo. / Foto: Arso

Izdali rdeče vremensko opozorilo

Agencija RS za okolje opozarja na možnost krajevnih neurij in dolgotrajnih nalivov ter hudourniških poplav večjega obsega. Za večji del države rdeče vremensko opozorilo.

Kranj – Danes zjutraj so Slovenijo od zahoda zajele nevihte z nalivi. »V zgodnjem popoldnevu in kasneje popoldan in zvečer se bo glavnina vremenskega dogajanja preselila predvsem nad osrednjo Slovenijo. Najbolj nas skrbi območje med Snežnikom in Kamniškimi Alpami, kjer se bodo prožili predvidoma najmočnejši nalivi, in sicer popoldne in zvečer. Na teh območjih lahko pričakujemo kar hiter porast hudourniških vodotokov,« je napovedal meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso) Branko Gregorčič. Arso je za večji del države vključno z območji, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku avgusta, zaradi njihove večje ranljivosti izdal opozorilo najvišje, rdeče stopnje, za preostala območja pa so obdržali oranžno vremensko opozorilo.

Za jutri oranžno opozorilo

Burnega vremenskega dogajanja pa s tem še ne bo konec. Zaradi deževnega vremena in možnosti neviht je Arso tudi za jutri za večji del Slovenije ohranil opozorilo oranžne stopnje. »Jutri čez dan predvsem v drugi polovici dneva znova pričakujemo kar izdatne padavine, ne bodo sicer tako ekstremni nalivi, kot jih lahko pričakujemo danes, a smo tudi za jutri za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije zaradi pričakovanega dežja in krajevnih neviht,« je pojasnil Gregorčič.

Dogodek bo njegovih napovedih potekal v dveh delih. Prvi bo danes popoldne in zvečer, kjer so lahko intenzivni nalivi, na vzhodu Slovenije pa tudi neurja z vetrom in točo. Jutrišnji dogodek pa bo hkrati zajel večji del države; obeta se zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zaradi neviht. »V sredo se bo situacija počasi umirila in v drugi polovici tedna kaže na deloma jasno in neproblematično vreme,« je še dejal Gregorčič.

Naraščanje hudourniških pritokov in poplavljanje zalednih voda

Hidrolog na Arsu Janez Polajnar je povedal, da bo današnji dogodek bolj intenziven, zato pričakujejo tudi naraščanje hudourniških vodotokov in poplavljanje zalednih voda, predvsem v porečjih med Snežnikom in Kamniško-Savinjskimi Alpami pa tudi Karavankami. Težišče hudourniškega dogajanja bo lahko v porečjih Reke in na notranjskem delu Ljubljanice, čez Polhograjske dolomite v Škofjeloško hribovje in na Gorenjsko: predvsem v levih pritokih reke Save od Jesenic čez Tržiško Bistrico, Kamniško Bistrico proti Savinji. »V vseh teh dolinah lahko pričakujemo hudourniške izbruhe, pa tudi drugod, v prej omenjenih hribovjih,« je napovedal Polajnar.

Polajnar je opozoril, da zaradi spremenjenih odtočnih razmer v prizadetih delih porečij ne vedo natančno, kako se bo voda raztekala, zato bo tam potrebna še toliko večja previdnost. »Kot kaže, bodo večje reke, kot sta Sava in Savinja, le odvedle padavinsko vodo v strugah. Težišče hidrološkega dogajanja bo danes na pritokih večjih rek in hudourniških vodotokih ter na poplavljanju zaledne in padavinske vode,« je dejal.

Glede jutrišnjega dogajanja je Polajnar dejal, da bo dež padel na namočeno podlago. »Na ranljivih območjih, kot sta Savinjska dolina in Mežiška dolina, ne vemo natančno, kako bo ta količina padavin odtekla, zato nas za jutri najbolj skrbijo ranljiva območja,« je razložil.

Dežurstvo nad določenimi hudourniškimi pritoki

Rok Penec z Direkcije RS za vode je povedal, da bo direkcija na podlagi današnje hidrološke prognoze v največji možni meri izvajala vse tiste ukrepe na področju urejanja voda, ki so nujno potrebni za zagotavljanje pretočnosti. »Glede na napovedano bo tudi v večji meri vzpostavljeno dežurstvo nad tistimi hudourniškimi pritoki, ki bi lahko povzročali težave in tudi mehanizacija bo v primeru nenadnega povišanja vodostaja usmerjena na ta področja,« je napovedal Penec.

Spremljajte vremensko dogajanje

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vse prebivalce, še zlasti pa tiste na ranljivih območjih, prizadetih v poplavah v začetku avgusta, opozarja, naj spremljajo vremensko dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo. »To je v tem momentu skoraj edini ukrep, ki ga lahko naredimo pri tem tipu poplav,« je pristavil Šestan ter dodal, da si želi, da današnji in jutrišnji dan preživimo čim bolj normalno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/7

torek

1/11

sreda

-2/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 21. november 2023

Fotografska Poslastica

PREDAVANJA / Naklo, 21. november 2023

Kamino – Dom tisočerih čudes

DELAVNICE / Gorenjska, 22. november 2023

Ustvarjalna in zdravstvena delavnica, umovadba

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. november 2023

Orglice v Škofji Loki

FILM / Žiri, 23. november 2023

Projekcija filma o Vlastu Kopaču

IZLETI / Kranj, 23. november 2023

Izlet DU Kranj

DELAVNICE / Gorenjska, 24. november 2023

Ustvarjalna in zdravstvena delavnica, umovadba

GLASBA / Tržič, 24. november 2023

Koncert FS Karavanke

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.