V šolo z veseljem

Tako kot se starši konec junija veselimo počitnic, da se v dnevno rutino vendarle vnese malce več sproščenosti, tako konec avgusta z nestrpnostjo čakamo začetek pouka. Čeprav tega ne bodo priznali, se vrnitve v šolske klopi potiho veselijo tudi otroci. Seveda predvsem zaradi sošolcev, ne ker bi tako pogrešali teste in domače naloge.

Šole, v katero bi učenci hodili z veseljem, pa ni brez zavzetih učiteljev, ki šolarje znajo navdušiti, da se z njimi podajo v svet učenosti. A prav kadrovska stiska postaja ena najbolj perečih težav v šolstvu, ali kot se je nedavno na srečanju ravnateljev izrazil minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, rak rana slovenskega šolstva. Letos so tako recimo razpisali kar dvesto pripravniških mest za vzgojitelje in učitelje, za katere pa so prejeli le nekaj več kot sto prijav. Mlade poskušajo za pedagoške poklice navdušiti tudi s štipendijami – v razpisu za štipendiranje študija v pedagoških študijskih programih je ministrstvo v primerjavi z lanskim letom število štipendij podvojilo, na voljo je sto štipendij. Na pobudo vseh treh pedagoških fakultet se začenja še projekt posodobitve pedagoških študijskih programov, ki so tudi po besedah ministra Felde že nekoliko zastareli. Ob vsem tem se odvija še prenova sistema plač v javnem sektorju, sindikalna pogajanja in usklajevanje plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

A vse to verjetno ne bo dovolj, če jim mladih ne bo uspelo prepričati, da so tudi pedagoški poklici tisti, ki jim lahko nudijo zanimivo karierno pot. Kar pa verjetno ne bo enostavno, če v zadnjem času poslušajo predvsem o izgorelosti kadrov v vzgoji in izobraževanju, slabih plačah, vse večji obremenjenosti tudi na račun vse zahtevnejših otrok in predvsem njihovih staršev … S tem vsekakor ni mogoče navdušiti mladih, da se bodo z veseljem odločali za delo v vrtcih ali šolah. Ob tem pa spregledajo, da je za marsikaterega vzgojitelja in učitelja ta poklic še vedno poslanstvo, ki ga kljub razmeram, ki niso dosti drugačne kot v številnih drugih poklicih, opravljajo z navdušenjem, ki ga potem prenašajo tudi na otroke. In le taki učitelji, ki hodijo v šolo z veseljem, bodo lahko dvignili žal precej načet ugled pedagoških poklicev. Zato bi bil ob posodobitvi pedagoških študijskih programov verjetno potreben tudi razmislek o zaostritvi pogojev za vpis v te programe, tako kot imajo to že urejeno ponekod v tujini. Predvsem tam, kjer se zavedajo, da vzgojitelji in učitelji opravljajo zelo pomembno družbeno poslanstvo – vzgajajo in poučujejo tudi bodoče zdravnike, znanstvenike, raziskovalce … in, ne nazadnje, bodoče učitelje.

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 75 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/6

torek

-4/5

sreda

-1/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .