Pisana fotografsko-pesniška druščina ob predavatelju Blažu Otrinu (v sredini) / Foto: Luka Dakskobler

O kranjskem popotnem fotografu Pajerju

Predavanje Blaža Otrina o kranjskem fotografu iz 19. stoletja Kristijanu Pajerju. Kranj Foto Fest na ogled še skoraj ves mesec.

Kranj – Letošnji, tretji po vrsti, festival Kranj Foto Fest občinstvo v letu velikih naravnih katastrof odmevno nagovarja z aktualno temo Človek – narava. Na razpis se je odzvalo kar 656 fotografov iz 90 držav, serijo 30 razstav, v katero so organizatorji umestili tudi letošnje ujme in lanske požare v Sloveniji, pa si na različnih lokacijah v mestu lahko ogledate še do 23. septembra.

Živahen uvodni teden festivala sodobne fotografije s predavanji in projekcijami, vodenimi ogledi, mojstrskim tečajem fotografije in pregledom portfoliov pa se je pred dnevi v Stolpu Škrlovec zaključil z vpogledom v kranjsko zgodovino s tradicionalnim dogodkom Če bi se srečali ..., ki ga že od vsega začetka organizira domačinka Petra Puhar. V okviru omenjenega projekta že od leta 2009 predstavlja pomembne Kranjčane, ki so v 19. stoletju, v času narodnega prebujanja, s svojimi idejami in dejanji izstopali iz pretežno kmetijsko-obrtniško-trgovsko orientiranega življa v tedanjem Kranju.

Osvetlitev iz temnice je bila tokrat namenjena našemu drugemu pionirju fotografije, Kristijanu Pajerju. Ta se je nekaj let za prvim slovenskim fotografom Janezom Puharjem prav tako rodil v Kranju. Velja za enega pionirjev popotne fotografije v svetovnem merilu! Njegove vrhunske fotografije hranijo javne ustanove v Sloveniji in celo muzej Albertina na Dunaju.

Na dogodku je Pajerjevo dinamično življenje in vrhunsko fotografsko delo predstavil mag. Blaž Otrin, arhivski svetovalec Nadškofijskega arhiva Ljubljana, eden pomembnih raziskovalcev fotografske dediščine Puharja in Pajerja ter pred nekaj leti tudi avtor temeljite raziskave in znanstvenega članka o fotografu Pajerju. »Kranj si res zasluži naziv pionirsko mesto fotografije!« ob tem poudarja Petra Puhar, ki je občinstvo razveselila tudi s povabilom na domišljijsko srečanje pomembnih meščanov Kranja tistega časa. Predavatelju Blažu Otrinu so za imenitno predstavitev čestitali kar Pajer sam (upodobil ga je Klemen Klemenc), France Prešeren (Bojan Bešter) z Julijo (Lina Golob) ter Janez Puhar (Bojan Pretnar), ki je – mimogrede – dan poprej praznoval tudi rojstni dan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/14

torek

4/17

sreda

0/13

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 14. november 2023

Moj pogled na Ivana Tavčarja

PRIREDITVE / Naklo, 14. november 2023

Šestdeset let Turističnega društva Naklo

PREDAVANJA / Škofja Loka, 14. november 2023

Evtanazija ali svetost življenja

RAZSTAVE / Preddvor, Šenčur, 14. november 2023

Ljudsko petje, muziciranje, tombola

RAZSTAVE / Škofja Loka, 15. november 2023

Ophéliejino odkrivanje Škofje Loke skozi oči Toneta Mlakarja

PREDAVANJA / Šenčur, 15. november 2023

Na poti do turističnega centra

PRIREDITVE / Begunje, 15. november 2023

Telesna dejavnost in zdravje

IZLETI / Kranj, 16. november 2023

Pohod ob Bohinjskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:12, 11. november

Živim nasproti Belškega polja in imam industrijske obrate Acronija tako rekoč pred nosom. Prašni oblaki se z Acronija kadijo redno. To ni en...

Cajhnov jez: ekosistemsko ravnovesje ali gospodarski interesi? / 21:02, 8. november

Podreti vse jezove in hidroelektrarne. To so tujek v našem okolju. Cajhnov jez naj bo začetek revolucije.