Gorenjci smo pri odzivnosti v Program Svit najboljši, a ne v vseh občinah. Slika je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Je Svit ostal v predalu

Zdravje je pomembno za dobro počutje, njegovo ohranjanje in krepitev pa ključnega pomena za vsakega od nas. V Sloveniji imamo na tem področju številne preventivne programe, kot je tudi Program Svit.

Program Svit je državni presejalni program za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki, ki vključuje vse prebivalce, stare od 50 do 74 let, z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Test z navodili za odvzem vzorca blata ciljna skupina prejme kar na dom in ga brezplačno vrne po pošti. Ob pozitivnem vzorcu na prikrito krvavitev v blatu sodelavci programa osebo obvestijo in napotijo na kolonoskopsko preiskavo. »Z rednim sodelovanjem v programu na vsake dve leti omogočimo pravočasno odkrivanje predrakavih ali rakavih sprememb na debelem črevesu in danki ter s tem preprečimo razvoj težje oblike raka. V zdravstveni regiji Kranj smo ponosni, da smo glede na ostale zdravstvene regije v prvem polletju 2023 zabeležili najvišjo odzivnost v program (skoraj 69 odstotkov). Uspešnost Programa Svit se že kaže na zdravju prebivalcev, saj število na novo odkritih rakov debelega črevesa in danke po uvedbi upada, prav tako pa je več rakov odkritih bolj zgodaj,« so povedale sodelavke kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Alenka Hafner, Darja Zupan in Sandra Zelko.

V teh osmih občinah najbolj odzivni

Rak debelega črevesa in danke na Gorenjskem je sicer četrti najpogostejši rak pri moških in pri ženskah, pri moških je pogostejši (odkritih 14 odstotkov več novih primerov tega raka kot pri ženskah), umrljivost pa je pri moških 1,9-krat višja kot pri ženskah. Čeprav smo najboljša slovenska zdravstvena regija po odzivnosti na vabila Programa Svit, sodeluje le 63 odstotkov moških in 74 odstotkov žensk. »Želeno vsaj 70-odstotno odzivnost dosegajo občine Železniki, Gorenja vas - Poljane, Gorje, Šenčur, Škofja Loka, Žiri, Žirovnica ter Cerklje,« so povedale sogovornice.

GRZ Svitova podpornica

Načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Metod Fon je v okviru Festivala zdravja v Kobaridu podpisal svečano listino, s katero je Gorska reševalna zveza (GRZ) Slovenije postala podpornica Programa Svit, in poudaril: »V GRZ Slovenije velik pomen namenjamo zdravju reševalcev, zato tudi podpiramo Program Svit, saj menimo, da je dobra in redna preventiva v današnjem času stresa, hitenja in velikih obremenitev edina pot k zgodnjemu odkrivanju raka, ki ga je danes vedno več. Podpiramo in z veseljem sodelujemo, ker je zdravje pomembno za vse nas in za vsakega posameznika posebej.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

-3/5

sreda

-1/3

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .