Interventni zakon zagotavlja posebno zvišano izredno denarno socialno pomoč za kritje izrednih stroškov zaradi poplav, zanjo pa lahko zaprosijo tudi tisti, ki niso socialno ogroženi. / Foto: Aleš Senožetnik

Zakon za odpravo posledic poplav že velja

Interventni zakon med drugim prinaša solidarnostne sobote, posebno zvišano izredno denarno socialno pomoč prizadetim, enoletni moratorij na odplačevanje posojil, brezplačno menjavo uničenih ali poškodovanih javnih listin ...

Državni zbor je v petek na izredni seji potrdil sklep, da je zakonodajni referendum o interventnem zakonu za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 nedopusten. Sklep so sprejeli z namenom, da se z ukrepi čim prej pomaga prizadetim v ujmah. Tudi državni svet se je odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta.

Vlada je v četrtek potrdila okvirni seznam področij za najem dodatnih posojil iz Mehanizma za okrevanje in odpornost v vrednosti do 747 milijonov evrov. Pri tem si je pustila odprta vrata za najem do 320 milijonov evrov posojil za naložbe v okviru Zmanjševanja poplavne ogroženosti ter zmanjševanje tveganja za druge podnebno pogojene nesreče.

Ljubljana – V petek je začel veljati Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, ki ga je državni zbor po nujnem postopku sprejel na četrtkovi izredni seji. Sprejeti ukrepi so usmerjeni v nujno obnovo poškodovane ali povsem uničene javne infrastrukture, v poenostavitev vrste postopkov in pridobivanja dovoljenj, poleg tega zakon vsebuje ukrepe za pomoč občinam, gospodarstvu in prebivalstvu.

Med sprejetimi ukrepi so največ pozornosti pritegnile prostovoljne solidarnostne sobote oz. obvezni solidarnostni prispevek. Podrobnosti o tem in o drugih ukrepih za pomoč gospodarstvu objavljamo v posebnem članku. Sredstva od solidarnostnih sobot in prispevka se bodo sicer vplačevala v novi Sklad za obnovo Slovenije,v katerem se bodo zbirala sredstva iz državnega proračuna, evropska sredstva in sredstva iz drugih virov, npr. donacij.

Oprostitev plačila elektrike

V zakonu so predvideni nujni interventni, sanacijski in preventivni ukrepi za odpravo posledic poplav in plazov ter uvedba vzdrževalnih del v javno korist za vodotoke in obstoječo komunalno infrastrukturo. Interventna zakonodaja predvideva sanacijski občinski podrobni prostorski načrt, ustanavljajo se tehnične pisarne, ki bodo nudile tudi pomoč pri postopkih obnove in pridobivanja sredstev državnega proračuna za obnovo ter pri pripravi dokumentacije. Stroške ravnanja z odpadki, ki so posledica poplav in plazov, krije država.

Lastniki, katerih objekti so popolnoma uničeni in odjem električne energije oziroma plina sploh ni mogoč, so do vzpostavitve vnovične oskrbe oproščeni plačila računov za elektriko oziroma za zemeljski plin. Odjemalci plina in daljinske toplote bodo imeli tudi pravico, da odstopijo od pogodb o obvezni priključitvi ali obvezni uporabi energenta, če do 1. oktobra še ne bo mogoče zagotoviti dobav.

Kreditojemalcem, ki so utrpeli škodo, je omogočen 12-mesečni odlog plačila posojil, jemalci kredita pa lahko uveljavijo 24-mesečni odlog plačila kredita. Zagotovljene so ugodnejše davčne obravnave za osebe, ki so morale poiskati nastanitev, in pravne osebe, ki to nastanitev zagotavljajo. Za huje poškodovane nepremičnine se bodo občine lahko odpovedale prihodku iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Oprostitev plačila vrtca, brezplačne malice

Interventni zakon zagotavlja posebno zvišano izredno denarno socialno pomoč za kritje izrednih stroškov zaradi poplav, zanjo pa lahko zaprosijo tudi tisti, ki niso socialno ogroženi, ter solidarno pomoč za najem stanovanja. Prizadeti v poplavah imajo pravico do subvencije tržne najemnine ne glede na njihovo premoženje (razen prihrankov in vrednostnih papirjev). Za letne pravice iz javnih sredstev (otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, državna štipendija, subvencija šolske prehrane) lahko upravičenci uveljavljajo spremembe vrednosti nepremičnine. Država bo tudi dodatno (so)financirala javne socialnovarstvene programe in programe v podporo družini.

Zakon starše, katerih otroci zaradi poplav ne obiskujejo vrtca, oprošča plačila vrtca, za šolsko leto 2023/2024 pa učencem oziroma dijakom iz prizadetih družin zagotavlja brezplačno malico oziroma kosilo. Študentom, ki niso mogli v roku opraviti študijskih obveznosti, je omogočeno podaljšanje statusa, prav tako so zanje spremenjeni pogoji za napredovanje oziroma za ponavljanje letnika. Starejšim od 65 let in odraslim s posebnimi potrebami, ki jim ni mogoče zagotoviti oskrbe izven institucionalnega varstva, se zagotavljajo krizne nastanitve. Imetniki javnih listin, ki so bile uničene ali poškodovane v poplavah, so upravičeni do njihove brezplačne zamenjave ali nadomestitve.

Vzpostavitev klicnega centra 114

Prostovoljna gasilska društva v prizadetih občinah lahko do 30. septembra zbirajo in razdeljujejo finančna in druga sredstva v poplavah prizadetim fizičnim osebam, za kar ti ne bodo plačali dohodnine. Določili so tudi nižjo, petodstotno stopnjo DDV za dobavo gasilskih vozil in opreme. Kmetom zakon med drugim prinaša znižanje katastrskega dohodka za poškodovana zemljišča, solidarnostno pomoč in oprostitev plačila za izvajanje ribiškega upravljanja v celinskih vodah.

S potrjenimi spremembami si je država olajšala nakup zemljišč za gradnjo objektov zaradi odprave posledic naravnih nesreč, investitor gradnje takega objekta pa bo oproščen plačila odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča. Prizadete občine se bodo lahko v proračunskem obdobju 2023 in 2024 dodatno zadolžile zaradi zagotavljanja likvidnosti in prav tako dodatno za izvedbo investicij. Zagotovljena jim bodo dodatna proračunska sredstva za odpravljanje posledic naravnih nesreč, prejele pa bodo lahko tudi sredstva iz proračunskih rezerv občin, ki jih poplave niso prizadele. Država bo zagotovila tudi novo računalniško opremo vsem občinam in šolam, ki jim je bila v poplavah uničena osnovna računalniška oprema, potrebna za delo.

Vzpostavila se bo tudi številka skrajšanega izbiranja 114, ki bo vsem omogočala takojšen stik s klicnim centrom za pomoč pri odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/11

ponedeljek

4/8

torek

1/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. november 2023

Izlet DU Kranj

GLASBA / Tržič, 24. november 2023

Koncert FS Karavanke

GLEDALIŠČE / Breznica, 26. november 2023

Jutri začnem in Od kod si, kruhek

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.