Novi grbinasti poligon sta prva preizkusila mlada kolesarja Kolesarskega kluba Završnica David Korošec Janušič in Nejc Petač. / Foto: Nik Bertoncelj

Grbinasti poligon iz jeklarske žlindre

Ob TVD Partizan na Koroški Beli je zaživel novi trajnostni grbinasti poligon za kolesarje, ki je izdelan iz zanimivega materiala: črne žlindre, ki nastaja pri proizvodnji jekla v bližnjem podjetju SIJ Acroni.

Postopek predelave žlindre je danes drugačen kot v preteklosti, ko je žlindra, ki je bila vgrajena v tla številnih objektov, šol, telovadnic, cest, začela nabrekati in povzročati težave, posledice pa odpravljajo še danes. Kot poudarjajo v SIJ Acroni, je danes žlindra kakovosten, trajen, certificiran material.

Koroška Bela – Na Koroški Beli so dobili trajnostni grbinasti poligon, ki je zgrajen iz črne jeklarske žlindre, ki nastaja kot stranski produkt v proizvodnji jekla v bližnjem podjetju SIJ Acroni. Poligon je uredila Občina Jesenice ob stavbi TVD Partizan, namenjen je otrokom in mladini, po njem se bodo lahko vozili tako s kolesi kot poganjalčki, skiroji, rolerji in rolkami.

Žlindra nastaja pri predelavi jekla. Vrsto let je veljala za (nevaren) odpadek, ki so ga kopičili ob podjetju, in je povzročala skrbi Jeseničanom. Pred leti pa so jo začeli predelovati, saj se je izkazalo, da je koristna surovina, ki jo uporabljajo za različne namene v gradbeništvu, med drugim tudi pri gradnji cest. Žlindra je tako pridobila status stranskega produkta pri proizvodnji jekla, v SIJ Acroni pa jo večji del prodajo na trgu. Iz nje so zgrajene številne avtoceste, tudi gorenjska. Pred časom pa so se lotili tudi inovativnega projekta izrabe za izdelovanje trajnostnih grbinastih poligonov za kolesarje (po angleško pump track).

Kot je na odprtju poligona na Koroški Beli dejal glavni direktor podjetja SIJ Acroni Branko Žerdoner, gre za dodatno inovativno uporabo materiala, ki ga sicer uporab­ljajo pri gradnji cest. Žlindra je v grbinastem poligonu nadomestila drobljenec iz kamna, iz nje so izdelani grbine in zavoji ter urejena drenaža. Za srednje velik grbinasti poligon je porabijo okrog 1900 ton. Kot je poudaril Žerdoner, je črna jeklarska žlindra bistveno drugačna od tiste v preteklosti. »Je kakovosten, trajen, certificiran material,« je poudaril.

Glavni direktor podjetja SIJ Acroni je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je grbinasti poligon zrasel na Koroški Beli, torej v krajevni skupnosti, v kateri je tudi podjetje. Tako ga bodo lahko uporabljali najmlajši sokrajani. Del poslanstva podjetja je namreč po Žerdonerjevih besedah prav sodelovanje z lokalno skupnostjo in podpiranje zdravega načina življenja.

Pri projektu so z Občino Jesenice, ki je investitor, sodelovali Olimpijski komite Slovenije, Skupina SIJ oziroma podjetje SIJ Acroni, podjetje BATT Crew, ki gradi tovrstne poligone, in društvo Dejmo kot promotor kolesarjenja.

Novi grbinasti poligon sta prva preizkusila mlada kolesarja Kolesarskega kluba Završnica David Korošec Janušič in Nejc Petač, ob odprtju pa so nastopile tudi učenke Osnovne šole Koroška Bela s plesno točko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

6/12

sobota

0/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..