Z vodnim pozdravom so pričakali Luxairov prvi pristanek na brniškem letališču. / Foto: Gorazd Kavčič

Z Brnika tudi v Luxemburg

Letalski prevoznik Luxair je brniško letališče povezal z Luxemburgom. Povezava je rezultat javnega razpisa za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije.

Zgornji Brnik – Prejšnji četrtek je na brniškem letališču pristalo letalo Luxaira, ki bo odslej dvakrat tedensko (ob četrtkih in nedeljah) letelo na liniji med Ljubljano in Luxemburgom. Luxair je bil izbran na prvem javnem razpisu, ki ga je za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije izvedlo ministrstvo za infrastrukturo. Po epidemiji covida-19 in propadu Adrie Airways je letalski promet precej upadel, zaradi česar se je vlada odločila preko javnega razpisa letalskim prevoznikom, ki bi s Slovenijo vzpostavili nove linije, sofinancirati letališke pristojbine v višini 50 odstotkov.

»Gre za pomembno priložnost tako za gospodarstvo kot turizem. Luksemburg je finančna prestolnica in ima dobre povezave s svetom, tako da sem prepričan, da bo s tem Slovenija še bolje povezana,« je ob prihodu prvega letala Luxaira povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh.

Tudi pri upravitelju brniškega letališča Fraportu Slovenija se nadejajo uspešnosti linije. Po besedah vodje letaliških storitev Janeza Krašnje računajo, da bo do konca leta prepeljala 12 tisoč potnikov, ob dobri zasedenosti pa upajo na povečanje števila frekvenc tedenskih letov.

»Luxair predstavlja 19. letalskega prevoznika z letališčem, ki je tako povezano z 22 destinacijami,« je še povedal Krašnja. Kot je dodal, sicer letos pričakujejo 1,2 milijona prepeljanih potnikov, kar bi bilo približno za četrtino več kot lansko leto.

Še v tem mesecu bo linijo s Skopjem vzpostavil WizzAir, od maja prihodnje leto pa bo AirBaltic dvakrat tedensko ponujal lete v Rigo. AirBalticu je namreč uspelo s prijavo na drugem javnem razpisu za pridobitev subvencije za večjo letalsko povezljivost. Konec oktobra pa na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo še tretji razpis.

Poleg tega na ministrstvu še vedno preučujejo možnosti za ponovno vzpostavitev nacionalnega letalskega prevoznika. »Končne odločitve še ni, nekako pa se nagibamo k temu, da bi se povezali s strateškim partnerjem, ki bi nudil znanje, tako da bi bila letalska družba, če bo do tega prišlo, operabilna in ekonomsko učinkovita,« je še poudaril Rajh.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/12

petek

-5/6

sobota

-4/7

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Gorenjska, 24. november 2023

Ustvarjalna in zdravstvena delavnica, umovadba

GLASBA / Tržič, 24. november 2023

Koncert FS Karavanke

GLEDALIŠČE / Breznica, 26. november 2023

Jutri začnem in Od kod si, kruhek

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.