Matiček za najboljšo predstavo v celoti, Loški oder Škofja Loka, Predstava Hamlet v vasi Spodnja Mrduša, režija in scenografija Dejan Spasić. / Foto: Matej Maček

Matiček za najboljšo predstavo v celoti za Predstavo Hamleta v vasi Spodnja Mrduša

Postojna – Za najboljšo predstavo v celoti 61. Linhartovega srečanja je bila v soboto v Postojni izbrana Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša v izvedbi Loškega odra Škofja Loka v režiji in scenografiji Dejana Spasića. V tekmovalnem sporedu letošnjega Linhartovega srečanja, festivala ljubiteljskih gledališč, se je zvrstilo sedem predstav.

Izbrane predstave je ocenjevala tričlanska strokovna žirija pod vodstvom plesalke, koreografinje in profesorice umetnosti giba Uršula Teržan. Člana žirije sta bila še dramski igralec Gašper Jarni in režiser Tin Grabnar.

Tudi eden izmed matičkov za moško vlogo je šel omenjeni predstavi, prejel pa ga je Matej Čujovič, ki je nastopil v vlogi Bukovca. Žirija se je sicer odločila, da podeli kar dve nagradi za moško vlogo, tako je matička prejel tudi Domen Koren, ki je v predstavi Seksualna perverzija Šentjakobskega gledališča Ljubljana odigral vlogo Danijela Škapina. Med ženskimi liki je žirijo najbolj prepričala Tina Tavčar, ki je v že omenjeni predstavi Seksualne perverzije prepričljivo upodobila vlogo Jane Weber, so sporočili iz Javnega sklada Slovenije za kulturne dejavnosti.

V utemeljitvi odločitve za matička za najboljšo predstavo v celoti pa so glede Predstave Hamleta v vasi Spodnja Mrduša zapisali: "Izjemna kolektivna igra, čvrsta dramaturgija, lahkotno prehajanje med raznovrstnimi žanri ter zavidljive in še dolgo zapomnljive igralske kreacije so se zlili v kompletni in magični odrski dogodek, pod katerega bi se z veseljem podpisala tudi prenekatera profesionalna gledališka hiša." Po mnenju žirije igralke in igralci pod suverenim režijskim vodstvom gledalca že v prvih trenutkih posrkajo v dogajanje in ga ne izpustijo niti potem, ko zastor že pade, igralski kolektiv Loškega odra pa je tako vnovič dokazal, da se nam za slovensko ljubiteljsko gledališče nikakor ni treba bati.

V loškem ansamblu je po mnenju žirije še posebej izstopal Matej Čujovič v vlogi Bukovca, ki jo je "oblikoval z zavidljivo mero nespornega igralskega talenta in odrske discipliniranosti". "Pri tem je v vsakem trenutku predstave izžareval polnokrvni lik strupeno nevarnega človeka, kakršnega bi si želeli gledati zgolj v varnem zavetju gledaliških dvoran, a ga vse prevečkrat srečamo tudi na odrih naših vsakdanjih življenj," so dodali v utemeljitvi nagrade za moško vlogo.

Prepričal je tudi Domen Koren v vlogi Danijela Škapina v predstavi Seksualna perverzija, v kateri se, tako žirija, "lahkoto sprehaja skozi natančno razčlenjene prizore in pri tem naniza različna emotivna stanja, ki jih venomer precizno odmeri, ob tem pa s svojo odrsko prezenco drži gledalčevo pozornost od samega začetka predstave".

Matička za žensko vlogo je prejela Tina Tavčar, ki je v vlogi Jane Weber v predstavi Seksualna perverzija "z natančnim razumevanjem besedilne predloge uspela na odrskih deskah upodobiti kompleksen notranji svet zapostavljene ženske, ki izgublja svojo najboljšo prijateljico". "S tem je ustvarila igralsko kreacijo, ki jo ohranimo v spominu še dolgo potem, ko zapustimo gledališko dvorano," je ocenila žirija.

Komisija je podelila tudi tri posebna priznanja; za igralski tandem sta ga prejeli Maša Kavčič in Monika Jekler, ki sta nastopili v vlogah Sakešvilija in Sakešvilija v predstavi Ljudski demokratični cirkus Sakešvili (KUD Fofité Medvode), priznanje za skupinsko dinamiko so podelili igralski ekipi predstave Salto morale (Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin), za inovativni pristop k lutkovni umetnosti pa ga je prejela predstava Pot okoli sveta, ki je nastala v produkciji Koruznega zrna Slovenska Bistrica, Hiše otrok in umetnosti Ljubljana in Lutkovnega gledališča NEBO Kranj.

Linhartove listine pa so prejeli Matej Čujovič (Kulturno društvo Loški oder Škofja Loka), Elizabeta Žnidaršič Stefanciosa - Erži (Kulturno društvo Igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice) in Peter Teichmeister (Šentjakobsko gledališče Ljubljana).

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/6

sreda

-1/5

četrtek

4/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.