Kdaj bo končan protipoplavni projekt v Škofji Loki?

Avgustovska vodna ujma je dodobra pokazala svojo moč v Škofji Loki, med drugim tudi na Sorški in Demšarjevi cesti, kjer živi približno 250 prebivalcev.

Velika hvala vsem, ki ste nam pomagali pri čiščenju in sanaciji hišnih prostorov ter okolice: vsem prostovoljcem, gasilcem, civilni zaščiti, Komunali Škofja Loka, škofjeloškim občinskim službam …!

Kljub temu da smo se skozi tri desetletja že večkrat soočali s poplavami, je letošnja avgustovska višina vode v naših domovih pokazala, da je več kot skrajni čas, da se še v naših dveh ulicah končno zaščitimo pred vodno ujmo. Ta vsakokrat povzroča ogromno materialno škodo ter strah z vprašanjem, kolikokrat še v prihodnje! Namreč že dobrih 30 let, od leta 1990, ko je bila prva poplava, pa kasneje druga 2007 in tretja 2014, se projektira protipoplavna ureditev območja Poljanske Sore od Puštala do sotočja Selške in Poljanske Sore ter Sore do Suhe.

Namen torkovega (12. 9. 2023) sestanka krajanov Sorške in Demšarjeve ceste v Škofji Loki je bil sporočiti pristojnim in lastnikom zemljišč, da se nemudoma vzpostavijo pogoji za izgradnjo načrtovanih protipoplavnih ukrepov.

Število objektov in prebivalcev Sorške ter Demšarjeve ceste predstavlja večino objektov in prebivalcev, ki jih obravnava projekt predvidene protipoplavne ureditve v Škofji Loki.

Na sestanku smo oblikovali nekaj vprašanj in pobud predvsem v luči revidiranja projekta na podlagi učinkov avgustovske katastrofalne poplave. Krajani smo izrazili pričakovanje, da pristojne strokovne institucije preverijo in argumentirano odgovorijo na zastavljene pobude in vprašanja. Krajani smo bili soglasni, da se z zastavljenim projektom protipoplavne zaščite nadaljuje, izrazili smo tudi zaupanje v strokovne rešitve. Na sestanku so pozitiven, kooperativen odnos do projektiranih rešitev izrazili tudi krajani, ki so lastniki zemljišč, na katerih so predvideni protipoplavni objekti.

Krajani se zavedamo, da kljub načrtovanim ukrepom ni 100-odstotne zagotovitve protipoplavne varnosti oziroma da je in bo potrebno samozaščitno delovanje v okviru zaščite lastnih objektov glede zavarovanja pred poplavo meteornih, kanalizacijskih in talnih vod.

Upamo, da trenutne zavzetosti za končno izvedbo še zadnjega odseka protipoplavne zaščite v Škofji Loki ne bosta ohladila čas in prihajajoča jesen, ki že po koledarju napoveduje deževje ter s tem povezane poplave!

Krajani Sorške in Demšarjeve ceste v Škofji Loki

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

6/12

sobota

0/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.