Festivalsko dogajanje so na novinarski konferenci predstavili (z leve): Veronika Zakonjšek, Nataša Bučar, Bojan Labović in Tjaša Smrekar. / Foto: Festival slovenskega filma/Katja Goljat, Matjaž Rušt

Letos porast dokumentarcev

V tekmovalnem programu letošnjega 26. Festivala slovenskega filma, ki bo potekal od 3. do 8. oktobra v Portorožu, se bo za nagrade vesna potegovalo 55 filmov različnih žanrov. Med njimi je 14 celovečercev, odlična pa je letošnja bera dokumentarnih filmov.

Med dokumentarci bo na ogled tudi film Uživajte, oder je vaš – o plesalcu in koreografu Edvardu Clugu. Režiral ga je Božo Grlj, scenaristka pa je Nuša Ekar, oba iz Kranja.

V torek so na novinarski konferenci pred začetkom vsakoletnega osrednjega pregleda domače filmske produkcije novosti in poudarke letošnjega festivala predstavili direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović, vodja strokovnega programa Veronika Zakonjšek in vodja projekta Tjaša Smrekar.

Že po tradiciji bodo tudi letos ob odprtju 26. Festivala slovenskega filma podelili nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, nekoč nagrado Metoda Badjure, ki od letošnjega leta naprej nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure. S preimenovanjem nagrade so želeli poudariti premnogokrat spregledani doprinos filmske režiserke in montažerke Milke Badjura ter na vsebinski ravni ponovno združiti najpomembnejši slovenski filmski ustvarjalni par, katerega skupno delo je v mnogih primerih nemogoče ločiti. Letošnji nagrajenec je direktor fotografije Rado Likon, ki mu bo posvečena tudi razstava v Beli dvorani Avditorija.

Štiri svetovne premiere

V letošnji tekmovalni program festivala, ki se bo odvijal na dveh prizoriščih – v Avditoriju Portorož in na Razstavišču Monfort, se je uvrstilo 55 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, poleg tega pa bodo še 39 filmov prikazali v okviru preglednega programa. Filme tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji.

Kot je poudaril direktor FSF-ja Bojan Labović, je število igranih filmov primerljivo s preteklimi leti, v porastu so dokumentarci, manj pa je animiranih filmov. Med celovečerci bodo med drugim na ogled tudi štiri svetovne premiere. To so filmi Šterkijada Igorja Šterka, ki bo na sporedu že prvi dan festivala, tu je tretji celovečerec Nejca Gazvode z naslovom Vzornik, Žiga Virc je posnel črno komedijo Poslednji heroj, Janez Burger pa tokrat na ogled ponuja film Opazovanje.

Tu so filmi, ki smo jih v distribuciji že lahko videli, med njimi mladinska uspešnica Gajin svet 2 Petra Bratuše, film Zbudi me Marka Šantića in Mož brez krivde Ivana Gergoleta z izjemnim Brankom Završanom v glavni vlogi.

Med dokumentarci velja še posebej omeniti portret pokojnega Petra Musevskega, ki ga je v filmu Pero prikazal Damjan Kozole.

Zaznamovali bodo nekaj filmskih obletnic

Festival prinaša tudi bogat Strokovni program, na festivalu pa bodo zaznamovali tudi nekaj filmskih obletnic. S projekcijo filma Ivan Marinček - Žan, pogovorom o avtorjevem življenju in delu ter razstavo se bodo poklonili 101. obletnici rojstva direktorja fotografije Ivana Marinčka, 80-letnico Karpa Godine bodo proslavili s projekcijo filma Karpopotnik ter pogovorom z avtorjem filma Matjažem Ivanišinom in njegovim portretirancem. S projekcijo filma Spominjam se samo srečnih dni in pogovorom z gosti pa se bodo poklonili Radku Poliču - Racu.

Naziv »prijatelja slovenskega filma«, častnega gosta, ki ga veže tesna vez bodisi s slovensko publiko bodisi s slovensko filmsko produkcijo, na 26. FSF Portorož nosi velik poznavalec in promotor slovenskega filma, režiser in umetniški direktor Dnevov slovenskega filma v Beogradu, gospod Dragomir Zupanc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 54 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

-1/12

nedelja

-2/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 18. november 2023

Medgeneracijski dan v Tržiču

PRIREDITVE / Kranj, 18. november 2023

O stripu Nevidna življenja

PREDAVANJA / Kranj, 18. november 2023

Predavanje

GLEDALIŠČE / Visoko, 18. november 2023

Boeing Boeing ali stevardese pristajajo

PRIREDITVE / Kokrica, 18. november 2023

Večer ob krušni peči

PRIREDITVE / Medvode, 19. november 2023

Martinov koncert

PREDAVANJA / Kranj, 19. november 2023

Predavanje

IZLETI / Naklo, 19. november 2023

Pohod do Pelnarja

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:12, 11. november

Živim nasproti Belškega polja in imam industrijske obrate Acronija tako rekoč pred nosom. Prašni oblaki se z Acronija kadijo redno. To ni en...