Zbrane, med katerimi so bili predvsem mladi, je v torek na regionalnem srečanju v Lescah nagovoril ustanovitelj in direktor zavoda Vozim David Razboršek.

Alkohol je zelo dostopen, javni prevoz ne

Mladi niso več odgovorni za največ nesreč pod vplivom alkohola; število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani mladi vozniki, se je v zadnjem desetletju zmanjšalo za okoli šestdeset odstotkov. Kljub temu pristojni opozarjajo na problematičen odnos družbe do alkohola in njegovo široko dostopnost.

»Vsak brez težav najde prijatelja, ki mu pijačo priskrbi v trgovini, alkohol je zelo lahko dostopen tudi v domačih hladilnikih.«

Lesce – »Heroj je tisti, ki sredi noči, pa četudi v pižami, poskrbi za to, da se njegov otrok, prijatelj, tudi starš ne vozi pod vplivom alkohola. Vsem naštetim dodajamo še tiste, ki morda komu kak kozarček vzamejo in rečejo: 'Bilo je dovolj,'« je zbrane, med katerimi so bili predvsem mladi, v torek v Lescah nagovoril ustanovitelj in direktor zavoda Vozim David Razboršek. Srečanje, regionalni posvet mladih, strokovne javnosti in lokalnih odločevalcev na temo prometne varnosti, vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi ter rabe alkohola med mladimi z naslovom Heroji vozijo v pižamah, je zavod organiziral v sodelovanju z Občino Radovljica in Mladinskim dnevnim centrom KamRa Radovljica.

Mladi podirajo stereotipe

»Mladi ste edini, ki jim je v zadnjih desetih letih uspelo narediti omembe vreden napredek na področju vožnje brez alkohola,« je v Lescah poudaril Razboršek in dodal, da se je nedavne prireditve za mlade v Novi Gorici, poimenovali so jo Zabava brez alkohola, udeležilo skoraj petsto mladih. »Na dogodku ste podrli vse stereotipe nas, starejših. Zabava je bila odlična, kljub temu da niso točili alkohola. Tako kot v prometu ste dokazali, da ste bistveno bolj odgovorni kot mi, vaši starši.«

Velika dostopnost alkohola

Kljub temu je v Sloveniji število prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola, še vedno veliko. Peter Debeljak, sekretar na ministrstvu za zdravje, je na srečanju opozoril predvsem na dostopnost in družbeno sprejemljivost uživanja alkohola. Pri tem je poudaril, da med vplivom alkohola in droge na posameznika v resnici ni bistvenih sprememb, a uporaba psihoaktivnih snovi v družbi kljub temu velja za bistveno manj sprejemljivo kot uživanje alkohola, ki je del našega vsakdana. »Seveda nihče ne pričakuje od vas, da ne boste pili alkohola, ker je nevaren in škodljiv, a imejte distanco in zavedajte se, kaj lahko povzroči,« je opozoril.

Radovljiški mladinski center KamRa vse svoje prireditve organizira brez alkohola, je povedala Jasmina Šubic, vodja centra. In ne le alkohola, je poudarila vodja centra, nasprotujejo tudi uporabi energijskih pijač. Med mladimi, ki prihajajo v center KamRa in se udeležujejo projekta PUM-O, pa so pred časom izvedli anketo, v kateri so jih povprašali o njihovem odnosu do alkohola, predvsem v povezavi z udeležbo v prometu. Rezultati ankete, pravi Jasmina Šubic, so spodbudni. »Kot kaže anketa, je bilo tistih, ki so že sedli za volan pod vplivom alkohola, bistveno manj kot tistih, ki so to storili, prav tako je bilo bistveno manj tistih, ki se niso želeli peljati z nekom, za katerega so menili, da je pred vožnjo užival alkohol.«

Želijo si dostopnejši javni prevoz

Je pa skrb vzbujajoč podatek, da je alkohol zelo lahko dostopen, tudi mladoletnim, še kažejo rezultati ankete. »Vsak brez težav najde prijatelja, ki mu pijačo priskrbi v trgovini, alkohol je zelo lahko dostopen tudi v domačih hladilnikih,« je še povedala.

Mlade so v anketi povprašali tudi, na kakšen način odhajajo z zabav. Nekateri gredo s prijatelji, drugi se odpeljejo sami, manjši del se za prevoz dogovori s starši. V zvezi s tem pa so mladi posebno poudarili problematiko nedostopnosti javnega prevoza. »Skoraj v devetdesetih odstotkih so bili v svojih odgovorih jasni: če bi bil javni prevoz bolje urejen, bi ga tudi uporabljali. Zdaj ga ne, saj avtobusi in vlaki ponoči pač ne vozijo.«

Sicer pa v mladinskem centru na podlagi ankete ugotavljajo še, da se mladi zavedajo, da so kot začetniki manj izkušeni vozniki, da vrstnikov ne spodbujajo k hitrejši vožnji niti jih ne motijo s telefoni, da pa jim glasna glasba predstavlja enega od samoumevnih spremljevalcev vožnje v avtomobilu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/12

sobota

-1/2

nedelja

-5/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

SEJMI / Škofja Loka, 2. december 2023

Sejem smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 2. december 2023

Podoknica MePZ Petra Liparja

DELAVNICE / Kranjska Gora, 2. december 2023

Strašni parkeljni – starodavni demoni

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.