Začetek gradnje Kranjske iskrice so napovedali s simboličnim zalivanjem prvega drevesa, ki ga bodo posadili v soseski (z leve): Oktavijan Aram in Andrej Gorjan iz Emeco nepremičnin, kranjski župan Matjaž Rakovec in Bahaa Abdullah iz Iskraemeca. / Foto: Gorazd Kavčič

V Kranju začeli graditi novo sosesko

Skoraj štiristo stanovanj bo družba Emeco nepremičnine zgradila na zapuščenem zemljišču nekdanjih Gorenjskih mlekarn v Kranju.

Kranj – S simboličnim zalivanjem sadike drevesa na platoju gradbene jame so minuli četrtek zaznamovali začetek gradnje nove kranjske soseske Kranjska iskrica, prve v Kranju po več kot dvajsetih letih. Kranjska družba Emeco nepremičnine bo na 2,7 hektarja velikem degradiranem območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn in mlekarske šole zgradila 396 stanovanj (269 stanovanj v prvi fazi in 133 v drugi) in okoli 670 parkirnih mest, od tega sto javno dostopnih. Okoli 60 stanovanj bo oskrbovanih. V soseski med drugim načrtujejo tudi živilsko trgovino in dva poslovna prostora, hitre polnilnice za električna vozila, postajo za izposojo koles in velike skupne kolesarnice.

»V Kranju smo prisotni že več let, tu smo dobro sprejeti in se počutimo dobrodošli. To je bil tudi razlog, da smo odprtih rok sprejeli priložnost, ki nam je bila pred leti ponujena, da postanemo glavni investitor v enega največjih projektov stanovanjsko-poslovne gradnje v Sloveniji. Ne dvomim, da se bomo spet zelo hitro videli, v dveh letih, ko bo soseska Kranjska iskrica odprla svoja vrata,« je ob uradnem začetku gradnje soseske povedal Luis Goncalves, predstavnik investitorja El Sewedy Capital International, ki je tako kot Emeco nepremičnine in Iskraemeco del egiptovske skupine El Sewedy. »Uresničuje se naša ideja, da bomo v Kranju v naslednjih treh, štirih letih dobili tisoč novih stanovanj; poleg Kranjske iskrice se obeta še stanovanjska gradnja na Zlatem polju, drugo leto pa se bomo lotili gradnje novega mostu pri Planiki, kar je pogoj, da republiški stanovanjski sklad začne graditi sosesko Ob Savi z 240 neprofitnimi stanovanji,« pa je dejal kranjski župan Matjaž Rakovec.

»Nova stanovanja pa postavljajo Mestno občino Kranj pred nove izzive in cilje. Treba bo poskrbeti tudi za nove vrtce in šole. Drugo leto bomo tako podrli stari, trioddelčni vrtec Sonček na Planini in zgradili novega s sedmimi oddelki. Eden od teh projektov bo prihodnje leto tudi energetska sanacija in preureditev bivše trgovske šole v podružnično šolo Jakoba Aljaža,« je še napovedal.

Ob predstavitvi projekta Kranjska iskrica konec lanskega leta so povedali, da je njegova celotna vrednost ocenjena na 44 milijonov evrov, v Emeco nepremičninah pa pojasnjujejo, da so doslej prodali že polovico vseh nepremičnin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/12

sobota

-1/2

nedelja

-6/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

SEJMI / Škofja Loka, 2. december 2023

Sejem smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 2. december 2023

Podoknica MePZ Petra Liparja

DELAVNICE / Kranjska Gora, 2. december 2023

Strašni parkeljni – starodavni demoni

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.