Tretjina proračuna za investicije

Občinski svetniki v Železnikih so potrdili osnutek proračuna za prihodnje leto. Vreden je blizu 10 milijonov evrov, največja investicija pa bo prezračevalni sistem v Osnovni šoli Železniki.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so minuli četrtek na zadnji seji v prvi obravnavi potrdili občinski proračun za prihodnje leto. Predvideli so blizu 9,1 milijona evrov prihodkov in slabih 9,9 milijona evrov odhodkov. Primanjkljaj bodo pokrili s stanjem na računu, dodatnega zadolževanja pa ne predvidevajo, je napovedal župan Marko Gasser. Osnutek proračuna bo v javni razpravi do 28. novembra.

Kot je pojasnila svetovalka za proračun, finance in gospodarstvo Tanja Habjan, je v strukturi prihodkov največ oz. 72 odstotkov davčnih prihodkov, ki so jih ocenili na slabih 6,5 milijona evrov. Pri pripravi osnutka proračuna so upoštevali povprečnino v višini 700 evrov na prebivalca, po dogovoru o njenem dvigu za 25 evrov pa iz tega naslova pričakujejo približno dvesto tisoč evrov več. Transferne prihodke, ki se jih nadejajo iz državnega proračuna in EU, so ocenili na 1,5 milijona evrov.

Pri izdatkih predstavljajo tekoči odhodki in transferi skupaj skoraj 6,5 milijona evrov, za investicije pa nekaj manj kot 3,1 milijona evrov. Za vračilo kreditov bankam ter ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo bodo namenili 310 tisoč evrov.

Kar tretjino proračuna oz. blizu 3,2 milijona evrov bodo predvidoma porabili za izobraževanje. Kot je pojasnila Habjanova, je delež nekoliko višji zaradi 678 tisoč evrov vredne investicije v vgradnjo centralnega prezračevanja z rekuperacijo v Osnovni šoli Železniki, pri čemer se občina nadeja skoraj 524 tisoč evrov sofinanciranja iz proračuna EU. Glavna stroška na področju izobraževanja sta sicer plačilo razlike med ceno programov vrtcev in plačilom staršev (1,4 milijona evrov) in šolski prevozi (560 tisoč evrov).

Za promet in prometno infrastrukturo so po podatkih Habjanove predvideli slabih 1,5 milijona evrov, od tega skoraj milijon za investicijsko vzdrževanje in gradnjo občinskih cest.

Postavka Prostorsko planiranje in stanovanjsko-komunalna dejavnost, na kateri je dober milijon evrov, med drugim vključuje investicije v kolesarski poligon v Železnikih in parkirni prostor Bele trate v Dašnici, asfaltiranje parkirišča pred ribogojnico Rudno in ureditev vodotoka Pruharica na Zalem Logu v sklopu načrta za okrevanje in odpornost, ki ga financira EU. Nadaljevali bodo sanacijo plazu pod lokalno cesto nad Mšičem v Martinj Vrhu in pripravili dokumentacijo za sanacijo ceste Zgaga–Močilarjev grič v Davči. Planirana imajo tudi sredstva za sanacijo po letošnjih neurjih, ki si jih obetajo s strani države, ter sredstva za gasilsko vozilo PGD Selca in gasilski kombi za PGD Sorica. Rezervirali so tudi 74 tisoč evrov za participativni proračun.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-1/6

četrtek

5/10

petek

6/5

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.