Kolektiv Tiskarne knjigoveznice Radovljica v jubilejnem letu, ko praznujejo šestdesetletnico delovanja

Jubilej radovljiških tiskarjev

V Tiskarni knjigoveznici Radovljica letos praznujejo šestdesetletnico delovanja. Danes sodobno in tehnološko odlično opremljeno podjetje ima zametke v predvojni Lerhovi knjigoveški delavnici v starem centru Radovljice, zadnjih nekaj desetletij je v lasti manjše skupine nekdanjih zaposlenih.

Za prihodnost se tiskarjem kljub pospešeni digitalizaciji v sodobnem svetu ni bati. Ljudje še vedno berejo knjige, se učijo iz učbenikov in delijo tiskana promocijska gradiva.

Radovljica – Podjetje je imelo največ zaposlenih, okoli šestdeset, v začetku devetdesetih let, s posodobitvijo in tehnološkim razvojem, posebno oddelka knjigoveznice, pa se je potreba po delavcih zmanjšala, tako da danes zaposlujejo 25 delavcev, po večini iz Radovljice in okolice.

Ti so, kot poudarja vodstvo podjetja, strokovno usposobljeni za celoten spekter dela, od nabave in prodaje do računalniške priprave, tiska, vezave knjigoveškega dela in dodelave. »Zadnja desetletja večino dela opravimo sami, kooperanti za nas opravijo le nekatera specialna dela,« je pojasnil direktor Bogdan Perhavec, Anja Hajdinjak Jovanovič, ki vodi prodajo, pa poudarja, da je prav dejstvo, da je celoten izdelek od začetka do konca, vključno z oblikovanjem, narejen na enem mestu, poleg fleksibilnosti in kakovosti ena od največjih prednosti.

Večina njihove proizvodnje je za domači trg, čeprav v manjšem obsegu delajo tudi za tujino.

Širok spekter produktov in naročnikov

Tiskarna knjigoveznica Radovljica dela za širok spekter naročnikov, od založnikov do farmacevtskih podjetij in posameznikov, ki potrebujejo zgolj letak ali plakat. Med njihovimi izdelki so promocijske tiskovine, kot so tako revije, katalogi, letaki ... kot tako imenovane funkcionalne tiskovine, med katere štejemo etikete, priročnike, navodila za uporabo in embalažne škatlice, pa tudi mape, kuverte in vizitke in obrazci. Tiskajo trdo in mehko vezane knjige, učbenike in delovne zvezke, za naročnike pripravijo tudi celotno grafično podobo, različne dodelave in vezave.

Dolga tiskarska in knjigoveška tradicija

Tiskarna je v Radovljici sicer kot obrtna delavnica začela delovati že leta 1961, dve leti kasneje pa je v prostorih nacionalizirane nekdanje Lerhove knjigoveznice začelo delovati podjetje z imenom Knjigoveznica Radovljica, ki je po desetih letih že zaposlovalo štirideset delavcev.

Sredi osemdesetih so ime spremenili v današnje, Tiskarna knjigoveznica Radovljica, v začetku devetdesetih pa podjetje preselili na današnjo lokacijo, v prostore nekdanje vojašnice na obrobju Radovljice. Sledilo je obdobje hitrega razvoja tehnologije tiska, ki mu je Tiskarna knjigoveznica Radovljica sledila.

Majhnost je prednost

Danes se v Tiskarni knjigoveznici Radovljica srečujejo s podobnimi izzivi kot druga podjetja v regiji. Kot pravi direktor Perhavec, dejstvo, da so manjše podjetje, v turbulentnih časih najprej epidemije in nato energetske draginje vendarle predstavlja določeno prednost. Težave z dobavo papirja, ki so v preteklih dveh letih pestile številna tiskarska podjetja, pri njih k sreči niso bile tako izrazite kot drugod. Tudi cene te njihove osnovne surovine so se v zadnjem obdobju umirile, težavo še vedno predstavljajo cene energentov.

Za prihodnost, pravi Anja Hajdinjak Jovanovič, pa se tiskarjem kljub pospešeni digitalizaciji v sodobnem svetu ni bati. Ljudje še vedno berejo knjige, se učijo iz učbenikov in delijo tiskana promocijska gradiva. In tako bo, je prepričana, ostalo vsaj še nekaj časa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/5

sreda

0/6

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.