Povabilu na razglasitev in predstavitev najboljših pisem že 12. literarnega natečaja, tokrat na temo ljubezni (do) narave, se je odzvala večina sodelujočih. / Foto: Tina Dokl

Najboljše ljubezensko pismo

V organizaciji Kulturnega društva Josipine Turnograjske je ponovno potekal natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Sloveniji – letos že dvanajstič. Avtorje najboljših pisem so razglasili v kulturnem domu v Preddvoru.

Tema 12. natečaja za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji za leto 2023 je bila ljubezen (do) narave. Na natečaj je prispelo 381 pisem, 294 osnovnošolskih in 87 srednješolskih.

Tudi tokrat je na odru vlogo povezovalke prevzela dddr. Mira Delavec Touhami, sicer tudi predsednica društva, ki je natečaj organiziralo v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor. V uvodu je prisotnim v dvorani zaupala, da je v vseh letih, kar natečaj obstaja, prispelo že več kot dva tisoč pisem – letos 381, od tega jih je v kategoriji osnovnošolskih pisem tekmovalo 294, srednješolskih pa 87.

Delavec Touhamijeva se je zahvalila mladim, ki so sodelovali, saj je organizatorjem to spodbuda, da natečaj vedno znova pripravijo. Zahvalila se je tudi mentorjem, staršem, sorodnikom in prijateljem, ki podpirajo mlade in jih vzgajajo v duhu ljubezni do jezika in ustvarjanja. »Namen natečaja je motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti, in dodatna spodbuda njihovi nadarjenosti. Poleg tega z natečajem obujamo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipino Urbančič Turnograjsko. Letos mineva 190 let od njenega rojstva.« Dodala je še, da pri natečaju opažajo, da si mladi pravzaprav tovrstnih natečajev želijo, saj tako lahko izrazijo svoje kritične poglede.

Letos so članice strokovne komisije (Sabina Burkeljca, Neža Cerinšek in predsednica Mira Delavec Touhami) za temo natečaja izbrale ljubezen (do) narave. Glavni kriteriji pri ocenjevanju pa so bili: izvirnost besedila, prvoosebni pripovedovalec, bogastvo besedišča, doživljanje osebe, ki piše, in sama celovitost besedila. Na koncu so sicer priznanja za sodelovanje na natečaju prejeli vsi, trije najbolje uvrščeni posebne steklene plakete s knjižnimi nagradami, uvrščeni od četrtega do desetega mesta pa posebna priznanja.

»Na natečaj so prispela pisma iz vse Slovenije. V okviru osnovnih šol so bile najbolje zastopane štajerska, osrednjeslovenska, gorenjska, savinjska in primorska regija, v okviru srednjih šol štajerska in dolenjska,« izvemo. Sicer se povabilu na razglasitev najboljših v Preddvoru niso odzvali vsi, večina pa. Nagrajence so povabili na oder, Neža Cerinšek je z njimi vodila prijeten pogovor, prebrali so izbrani del svojih pisem. Prevladovale so nagrajenke.

V kategoriji osnovnih šol je prvo mesto osvojila Manca Košak z OŠ Frana Metelka iz Škocjana, pri srednješolcih pa je bila najboljša Ana Kumperger z Gimnazije Celje – Center. Se je pa zelo visoko tokrat uvrstila tudi devetošolka z OŠ Matije Valjavca Preddvor Jerca Grilc. Osvojila je drugo mesto. Julija Slak (OŠ Koroška Bela z Jesenic) je bila peta, sedmo mesto pa si je delila Ajda Pogačnik (OŠ Pirniče). Pri srednješolcih pa se je med deseterico izbranih uspelo uvrstiti Jeseničanki Niki Hrovat z Biotehniškega centra Naklo. Tudi ona se je uvrstila na sedmo mesto.

Na koncu je dddr. Mira Delavec Touhami že prijazno povabila k udeležbi na naslednjem, 13. literarnem natečaju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/5

sreda

0/6

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.