Nina Seifert, inženirka za inovacije v Iskraemecu / Foto: Andrej Križ

Nominiranke tudi iz gorenjskih podjetij

V šesti generacij nominirank za inženirko leta so tudi letos zastopane gorenjske družbe. Iz Iskraemeca prihaja Nina Seifert, iz Filca pa Jelena Vasiljević.

Ljubljana, Kranj – Znanih je deset nominirank, ki se bodo potegovale za naziv inženirka leta 2023. Med kandidatkami sta tudi dve, ki prihajata iz podjetij, ki delujejo na Gorenjskem.

Jelena Vasiljević je raziskovalno-razvojna inženirka v škofjeloškem podjetju Filc. Zaključila je doktorski študij tekstilne kemije na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, usmerjena pa je v razvoj netkanih tekstilnih materialov, ki se uporabljajo za proizvodnjo zračnih filtrov. Kot so zapisali v predstavitvi, je strastna zagovornica trajnosti in krožnega gospodarstva, zato kot osnovo pri svojem delu že v fazi načrtovanja razvoja uporablja koncept zmanjševanja ogljičnega odtisa in negativnega vpliva na okolje. »Dobrega inženirja identificirajo veščine in znanje, kot tudi radovednost, pogumnost, ustvarjalnost, praktičnost in vztrajnost, ne pa spol,« je povedala.

Nina Seifert pa je samostojna razvojna inženirka za inovacije v kranjskem Iskraemecu. Magistrirala je na Fakulteti za elektrotehniko, v središču njenega dela pa so inovacije v razvoju merilnih sistemov. Sodeluje pri sestavi, testiranju in kalibraciji novih sistemov, nato pa v okviru drugega delovnega mesta v tehnologiji ta proces avtomatizira. Poleg tega analizira meritve in išče možnosti izboljšav za obstoječe produkte. Tako opravlja delo na dveh delovnih mestih, kjer se z isto tematiko poglobljeno ukvarja z različnih zornih kotov. Mladim dekletom, ki se odločajo za izbiro karierne poti, svetuje: »Ne bojte se. Če si pripravljen delati in se vključiti v proces dela, ne bo problema. Tehniške smeri so prihodnost in ponujajo zanimivo ter inovativno karierno pot.«

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemensa Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo! in poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji. V ospredje postavlja potencial nominirank, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim. Kot pravijo organizatorji, je namen izbora čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. Tudi letošnje glavno merilo izbora je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oziroma zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/6

četrtek

5/10

petek

6/5

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.