Od leve: Stane Černilec, Brane Hace, Jože Mohorič in Jože Mrgole / Foto: arhiv organizatorja

Igrajmo igro štrbunk

Igra štrbunk je že osvojila velik del sveta, zdaj osvaja Slovenijo, nakelski upokojenci pa so celo prvaki nedavnega prvega državnega prvenstva upokojencev.

Velenje, Naklo – Društvo upokojencev (DU) Velenje, Štrbunk zveza Slovenije in Komisija za šport, rekreacijo in gibalno kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije so v Velenju pred nedavnim organizirali promocijsko, neuradno prvo državno prvenstvo za upokojence v igri cornhole, po slovensko štrbunk, ki se iz Amerike, kjer to igro poznajo in igrajo že skoraj štirideset let, seli v Evropo in v zadnjem času tudi v Slovenijo.

Štrbunk zveza Slovenije je bila ustanovljena lani na pobudo društva Živi življenje iz Ljubljane, katerega predsednik je Američan Steve Telzerow, ki že vrsto let živi v Sloveniji, ter DU Velenje, in sicer z namenom, da bi to zanimivo družabno igro približali čim širšemu krogu ljudi, saj je primerna za vse generacije. Štrbunk se je v Velenju in bližnji okolici hitro udomačil, prve uradne ekipe ustanavljajo tudi v drugih krajih po Sloveniji. Letošnjega prvega državnega prvenstva v kategoriji upokojencev se je udeležilo dvajset moških in tri ženske ekipe. Kot edini predstavniki iz Gorenjske so v Velenju nastopili štirje člani DU Naklo, Brane Hace, Jože Mrgole, Stane Černilec in pa Jože Mohorič, ki je povedal: »Predsednik Športnega društva Naklo Primož Povše je lani za domače društvo nabavil en komplet igre štrbunk. Prijazno nam je to zadevo posodil za nekaj dni in dober teden pred samo tekmo smo opravili tri ali štiri treninge. Izbral sem posameznike, ki so zelo uspešni v prstometu – letos smo osvojili prvo mesto na gorenjskem prvenstvu upokojencev. Tehnika meta je namreč zelo podobna. In ta poteza se je izkazala za zelo smiselno.«

Kot je še pojasnil Mohorič, so na tekmo odpotovali sproščeno in brez velikih pričakovanj ter se veselili predvsem nove izkušnje. Uspešno so se uvrstili v veliki finale, kjer so jim nasproti stali favoriti prvenstva, ekipa Velenje 1. »Na presenečenje velikega števila gledalcev in tudi na naše presenečenje smo z odlično igro premagali tudi najtežjega nasprotnika, osvojili prvo mesto in tako neuradno tudi naslov državnega prvaka.« Steve Telzerow pa je poleg čestitk dodal še: »Štrbunk se je v Sloveniji najuspešneje razširjal v covidnem času, ko so ljudje ostajali doma v družinskem krogu, saj igro lahko igramo tako rekoč na vsakem dvorišču. V Ameriki pa imajo že desetletja profesionalni odnos do tega športa, z velikimi denarnimi nagradami.« Slovenija bo prihodnje leto tudi organizatorka prvega uradnega evropskega in svetovnega prvenstva v štrbunku, ki bo v Rogaški Slatini.

Ker je v Sloveniji to razmeroma nova igra, so si nekateri zanjo poskušali izmisliti posebno ime – štrbunk, ki spominja na leseno stranišče, ki so ga nekoč uporabljali in ni imelo vode za splakovanje. Če poenostavimo pravila igre: tekmovalec mora z nekaj več kot osmih metrov skozi luknjo premera 15 centimetrov na nekoliko privzdignjeni, nagnjeni deski spraviti 450-gramsko platneno vrečko, napolnjeno s koruzo ali granulatom. Zadetek vrečke v luknjo prinaša tri točke, met vrečke, ki pristane na ploščadi, pa eno. Igra traja, dokler eden od igralcev ne doseže 21 točk.      

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/5

sreda

0/6

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.