Trenutki neke odločitve!

Prispevek govori o žgočih dogajanjih na 26. seji občinskega sveta, o dveh si povsem nasprotujočih se stališčih; na eni strani Sveta KS Lesce in na drugi strani že po pravilu razdvojenih članov občinskega sveta Radovljica, katerih odločitev je o stanovanjski pozidavi za Merkurjem v Lescah bila razpeta med modelom sodobne gradnje z racionalno rabo prostora po vzoru naših prednikov in govorici kapitala, ki teži k temu, da na čim manjši površini iztrži čim večji izkupiček.

Globoko upam, da se v tem motim. Svojevrsten konflikt interesov, ki zagotovo skriva globlje ozadje, je razkril stanje duha v našem osrednjem hramu demokracije.
 
Naslovni dogodek je bil formalno pravno vezan na sprejem dveh prostorskih dokumentov:
 
- Predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih sestavinah dolgoročnega družbenega plana občine in srednjeročnega dr. plana ter izvedbeni akt, t. j.
 
- Osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjsko gradnjo "za Merkurjem" v Lescah.
 
Nedvoumno podporo svetu KS Lesce je z vloženim amandmajem skušala formalno pravno dati tudi skupina petih svetnikov koalicije (krajana KS Lesce Tone Fajfar in Lenčka Kralj, ter svetniki desnega bregu Save: Janez Erman, Tone Kapus in Marjan Butorac) in svetniška skupina opozicijske SDS. Ultimativno nam je bilo s strani župana zagroženo, da s sprejemom amandmajev lahko pade celoten predlog občinskega odloka. Zato smo se enotno obrnili po mnenje na Ministrstvo za okolje in prostor. Podpisniki amandmaja smo s strani direktorata ministrstva dobili pozitivno mnenje, češ da predlagani amandma ne vpliva na sprejem ostalih prostorskih ureditev, ki jih vsebuje obravnavani občinski prostorski akt (predlog odloka). Zapletlo pa se je neposredno na nadaljevanju seje občinskega sveta 4. novembra, ko smo pridobili razširjeno mnenje pristojnega direktorata MOP, ki kot ključno navaja judikat ustavnega sodišča. Ta se vsebinsko omejuje na oceno ustavnosti in zakonitosti pri podobni prostorski ureditvi Občine Slovenska Bistrica, ki analogno govori v prid "spornega" predloga odloka. V bran sodni praksi so nam pristojne strokovne službe občine postregle še z dejstvom, da v predhodni fazi javne obravnave na odlok ni bilo pripomb, vezanih proti zgoščeni pozidavi. Čeprav je nedvoumno, da KS Lesce nikoli ni bila za tovrstno pozidavo in je bila, kot odgovarja pristojen direktorat MOP, "občina na to zelo jasno opozorjena in zato menimo, da je sprejem amandmaja možen in upravičen, pri čemer bi bilo po našem mnenju načelo javnosti povsem ustrezno spoštovano".
 
V glavah preprostega človeka še tako logično razmišljanje navadno odpove pred zapletenim pravnim vprašanjem. Nevtralno mnenje pristojnega direktorata za prostor ni bil zadosten pogoj za presojo zakonitosti predlaganih amandmajskih sprememb, pač pa sodna praksa. Zato sem se pri glasovanju o amandmaju vzdržal in kasneje podprl sprejem predloga odloka.
 
Seveda pa sem kasneje nedvoumno glasoval proti sprejemu Osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta za stanovanjsko gradnjo "za Merkurjem" v Lescah. Pri odločitvi me je vodila odločitev na zboru krajanov KS Lesce, predvsem pa njenega predsednika Zlatka Kavčiča, ki me je s svojim delom prepričal, da se vendarle bori za interese KS Lesce.
 
Več kot zgoščen zapis zapletenih dogajanj "v naši občinski kmetiji" pa je nauk te zgodbe, in tega si velja zapomniti: Spoštujmo prostor svoje zaznavnosti, ki zrcali našo odgovornost in je na neki način nepisana zadolžnica naše vesti. Iz prav ta je, na srečo ali nesrečo, zavezujoča za nas vse, bolj ali manj modre, če že ne premetene akterje tega cirkusa. Pri tem gre za svojevrsten generacijski konflikt, na eni strani tistih, ki so z odrekanjem, trdim delom in krvjo utrli naš lepši jutri, in časom, ki ga zaznamuje neskončna borba po nenasitnem pohlepu sodobnega, globalnega človeka (ubožčka).
 
Marjan Butorac,
Član občinskega sveta
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

12/20

petek

7/23

sobota

7/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt, 17. maj 2024

Svete maše na Sv. Joštu

DELAVNICE / Kranj, 17. maj 2024

Uporaba GPS na pametnih telefonih

RAZSTAVE / Jelendol, 17. maj 2024

Najina narava

RAZSTAVE / Naklo, 17. maj 2024

Pregledna slikarska razstava

GLASBA / Škofja Loka, 17. maj 2024

Dobrodelni koncert

DELAVNICE / Begunje, 17. maj 2024

Uporaba pametnega telefona

IZLETI / Škofja Loka, 18. maj 2024

Majski izlet v Radence

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 08:19, 13. maj

Upam, da je kvaliteta storitev kaj boljša kot pred 20 leti.