Tradicionalna letalonosilka vedno znova navduši obiskovalce. / Foto: Darko Jerše

Zime še niso pregnale

Minuli konec tedna so marsikje po Gorenjskem pripravili pustovanja in pustne povorke, po novi snežni pošiljki in mrazu pa maškaram preganjanje zime še ni najbolje uspelo.

Kranj – Društvo Godlarji iz Šenčurja je letos organiziralo že 28. pustno povorko, ki je bila še bolj bogata in raznolika kot prejšnja leta. Nanjo so se člani pripravljali vse od novega leta dalje, ideje za povorko pa so zorele še dlje časa. Pustna vozila je izdelovalo več kot dvajset članov. Na sprevodu smo lahko videli dvajset različnih pustnih vozil, ki so bila tematsko obarvana. Pozdravili so nas zastavonoša, maskota Godlar, princ in princesa, šenčurski župan, telebajski, junaki Vojne zvezd, Kim Džong Un, letalonosilka Piranskega zaliva, cigani in mnogi drugi. Vsi člani Godlarjev pri pustnem projektu sodelujejo prostovoljno, štiri tisoč evrov vredno donacijo sponzorjev in prispevek Občini Šenčur so v celoti vložili v izdelavo vozov.

Na pustno soboto je v središču Kranja potekal karneval uličnih norčavosti. Že dopoldne se je zbralo okoli štiri tisoč obiskovalcev. Najbolj so uživali najmlajši, ki so se udeležili otroškega pustnega rajanja s Piko Nogavičko na Glavnem trgu. Sredi dneva je sledila tradicionalna mednarodna pustna povorka, ki vsako leto pritegne več tisoč obiskovalcev, tudi letos pa so jih organizatorji iz Zavoda za kulturo in turizem Kranj našteli okoli šest tisoč. Obiskovalci so imeli tudi kaj videti, saj so se zbrale zanimive etnografske skupine iz Slovenije in tujine. Med njimi so se po tradiciji predstavili pehinarska gospoda z Reke in mesopustari iz Kraljevice. Prišli so tudi škoromati, šejme iz Vrbovega, med katerimi je tudi črni kleščar, strah vseh deklet. Manjkali niso niti znanilci pomladi. Kurentov je bilo leto okoli sto petdeset. Sprevodu se je pridružila tudi otroška pustna povorka.

Tradicionalno pustno povorko so v soboto pripravili tudi v Radovljici, kjer so se maškare v sprevodu, ki ga je vodil pustni župan, ob glavni cesti odpravile do starega mestnega jedra. Pustni sprevod je začela pihalna godba iz Lesc, tokrat našemljena v živahne Pike Nogavičke, sledila pa sta jim dva vozova – na prvem so se predstavili t. i. arktični ubežniki iz Zaloš, na drugem pa domačini, Radovljičani, s še vedno aktualno zgodbo o novi knjižnici: »Je bil res vic, kjer se z zidov je cedilo, piskrčkov kot v Sneguljčici bilo je obilo, je skoz streho curljalo, kapljalo, se plesati mi dalo …« Organizatorji so nagradi podelili dvema skupinama mask: zaloškim arktičnim ubežnikom in leško-radovljiškim smučarjem.

Smuk za svinjsko glavo na Španovem vrhu je z 52. izvedbo prestopil v novo obdobje. Organizacijo prireditve je iz rok dosedanje ekipe prevzel Športni center Španov vrh, kjer bi radi prireditvi vrnili nekdanji sijaj. Letošnje prireditve se je udeležilo okoli štirideset otroških mask in deset odraslih. Med otroškimi maskami je komisija za najboljšo masko izbrala robotka. Med odraslimi maskami so v kategoriji skupinskih mask zmagali družina faraonov in vile na konjih turistične kmetije Smolej, med posamičnimi je prvo mesto zasedel dvorni norček, med pari pa snežaka. Najbližje srednjemu času vseh mask so se približale vile na konjih, ki so tako tudi odnesle prehodni pokal in pečeno svinjsko glavo.

Pustno povorko so letos na Bledu pripravili na temo Bleda kot vrhunske turistične destinacije. V nedeljski povorki je sodelovalo dvajset pustnih skupin, ki so svoje maske prilagodile letošnji temi. Med drugim so predstavili »vrhunsko« krožišče pa skok z elastiko z Iglice in obnovljeno vilo Rikli, v povorki se je sprehajala tudi blejska gospoda oziroma turisti v opravi s konca 19. stoletja. Tminska godba je vodila povorko, ki si jo je ogledalo več kot tisoč obiskovalcev, manjkali pa niso niti kurenti. Vse pustne skupine so se tokrat predstavile dvakrat, najprej na promenadi, nato še v trgovskem centru.

V Tržiču so bili na čelu nedeljske pustne povorke člani Pihalnega orkestra Tržič, ki so se oblekli v športnike. Ne gre pozabiti, da je Tržič mesto z največ, kar 26 olimpijci. Komisijo so v kategoriji skupinskih mask najbolj prepričali tržiški šuštarji, ki so odnesli glavno denarno nagrado pred OŠ Tržič in Vrtcem Tržič. Med posamičnimi maskami so bili največje pozornosti deležni podmladek lomskega ploha (smreka), zapornika in snežaki. Lomski fantje so prikazali običaj vomnsk poh. Ta se vleče vedno takrat, kadar se od božiča pa do pusta nobena od deklet ni poročila. Smreka predstavlja kosmatega ženina, v posmeh vsem dekletom, ki si niso uspela najti ženina. Na licitaciji je za smreko največ ponudil župan Borut Sajovic.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-0/2

četrtek

-1/2

petek

0/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 22. februar 2018

Počitniške aktivnosti

IZLETI / Kranj, 22. februar 2018

Na Škavnico

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 22. februar 2018

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2018

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. februar 2018

Učenje pravilnega dihanja in sproščanje s petjem

PREDAVANJA / Kokrica, 22. februar 2018

Moja pot po Himalaji – Manaslu trek 2017

PREDAVANJA / Žiri, 22. februar 2018

Kako prepoznati stres in se nanj odzvati

 

 
 

 

 
 
 

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...