Prejemniki priznanj za uspešno delo v krajevnih in območni organizaciji / Foto: Tina Dokl

Spomnijo se, kot bi bilo včeraj

V Tržiču so se srečali člani Društva izgnancev Slovenije (DIS) 1941–1945 z območja Gorenjske – krajevnih organizacij Bled, Bohinj, Radovljica, Kranj, Jesenice, Srednja Dobrava, Škofja Loka in Tržič.

Tržič – Več kot dvesto udeležencev srečanja povezuje preteklost – še kot majhni otroci so bili internirani v nacistična delovna taborišča, kjer so bili podvrženi suženjskemu delu, načrtnemu odtegovanju hrane, neustreznim bivanjskim razmeram brez ustreznega zdravljenja, izpostavljeni so bili zločinskemu ravnanju, stalnemu trpinčenju in grožnji s smrtjo SS-nadzornikov, zdravniške službe in komandantov taborišč. »Stal sem v zibelki, star tri leta in pol. Prišli so Nemci in nas oštevilčene natovorili na vagone ter odvedli v Nemčijo. Spomnim se, kot bi bilo včeraj,« je povedal predsednik Krajevnega odbora DIS Tržič Alojz Žabkar, organizator letošnjega srečanja. Žabkar je skupaj s koordinatorjem odbora DIS Gorenjske Rudijem Zadnikom podelil priznanja članom z območja Gorenjske za uspešno delo v domačih krajevnih odborih. Prejeli so jih Frančiška Perše, Anka Marizdovšek, Matevž Železnik, Julija Jenko, Mihaela Antonijević in Maksimiljan Uzar. Spominska darila so poklonili tudi vsem predsednikom in predsednicam DIS krajevnih odborov in organizacijskega odbora Gorenjske. Janko Prunk iz DIS Slovenije 1941–1945 je podelil še eno posebno priznanje. Martina Godnjov je prejela priznanje kot zaslužna članica Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za uspešno delo in aktivno sodelovanje pri pomembnih dejavnostih.

Poseben gost srečanja je bil tokrat bibliotekar Nejc Perko, ki deluje v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču. Strnil je zgodbo izpred leta dni, ko je kot lokalni turistični vodič na Ljubelju na območju nekdanje podružnice taborišča Mauthausen srečal s skupino otrok iz Mednarodne šole Carinthia iz Vrbe na Koroškem. »Kot so učenci sami poudarili, je izkušnja taborišča na kraju samem nekaj, česar se v knjigah in na spletu ne da dobiti. Mladim smo neposredno posredovali izkušnjo dogodkov izpred sedemdesetih let – in kar je najpomembneje – sprejeli so jo. Če bodo o njej razmišljali in se ob njej razvijali, bo naš namen dosežen,« je dejal Perko in apeliral na vse udeležence, ki so osebno doživeli tragedijo vojne. »Delite svoje izkušnje z nami. Tudi med mladimi obstajamo tisti, ki nas te zgodbe zanimajo. Vi ste zadnje žive priče tistega časa in vaša osebna zgodba se žal ne da prebrati v nobenih zgodovinskih knjigah. Zato jo povejte na glas, svojim otrokom, vnukom in pravnukom, zavoljo krivic in izgubljenih priložnosti v vašem življenju, ki so posledica tistega časa.« Zbrane je nagovoril še župan Občine Tržič Borut Sajovic, bogat kulturni program pa so oblikovali tržiški pevci, godci in plesalci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 80 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)