Na srednjeveški tržnici, ki so jo letos združili s srednjeveškim taborom, je bilo mogoče spremljati tudi viteške turnirje in prikaze bojevanja z meči.

Vrnitev v srednji vek

V okviru 13. Srednjeveških dnevov so se za obzidjem Blejskega gradu minuli konec tedna ponovno zbrali pogumni vitezi in lepe gospodične tako iz plemstva kot meščanstva, za živahen utrip so poskrbeli še trgovci in rokodelci.

Bled – Znotraj grajskega obzidja so se tako tudi letos predstavili spretni mečevalci, lokostrelci in plesalci ter grajska gospoda iz Slovenije in tujine. Po besedah Špele Repnik z Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja Blejski grad, se je v dveh dneh predstavilo dvajset srednjeveških skupin iz Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Skupaj s prodajalci na stojnicah in drugimi nastopajočimi se je tako po gradu in v njegovi okolici sprehajalo, plesalo in bojevalo okrog tristo kostumiranih posameznikov. V njihovih nastopih je po besedah Špele Repnik uživalo več kot šest tisoč obiskovalcev. »Med njimi je bilo veliko slovenskih obiskovalcev, kar nas zelo veseli.«

Na zgornji terasi gradu so meče večkrat prekrižali pogumni vitezi, med katerimi je svoje spretnosti letos prvič prikazal tudi sokolar, član madžarske srednjeveške skupine. Na spodnji grajski terasi pa so se namesto plesu z meči raje posvetili plesom ob srednjeveški glasbi, za katero je med drugim poskrbela domača glasbena skupina Gita. Zelo živahno je bilo še na srednjeveški tržnici, ki so jo letos zaradi prenove grajskega parka združili s sred­njeveškim taborom, v katerem so si med napornimi mečevanji odpočili vitezi. Tu so pripravili tudi šolo mečevanja in lokostrelstva ter se pomerili na viteških turnirjih. Na tržnici so se s svojimi izdelki predstavljali domači rokodelci in obrtniki, v soboto zvečer pa so za magično vzdušje poskrbeli s spektakularnim ognjenim šovom.

Grajski gostinec je tako kot prejšnja leta poskrbel, da ne obiskovalci ne nastopajoči niso bili lačni ali žejni, pri čemer so tudi gostinsko ponudbo prilagodili sred­njeveškemu vzdušju. Letos so tako pripravili velikanska nabodala. »V srednjem veku bi temu rekli nabodi na palico in speci,« se je posmejala Špela Repnik. Dobrodošla letošnja novost je bila, da so vso pijačo stregli v lončenih vrčkih, ki jih je priskrbela prijateljska srednjeveška skupina iz Koprivnice. »Tako smo se znebili vse plastične in tudi papirnate embalaže.« Ker se je omenjena novost izredno dobro obnesla, naj bi v skupnem projektu s skupino iz Koprivnice v prihodnje izdelali tudi svoje vrčke, je še dodala Špela Repnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

delno oblačno
vlažnost: 37 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

9/19

torek

6/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.

Za odprte trgovine ob nedeljah / 11:45, 25. maj

Vse trgovine bi morale biti ob nedeljah in praznikih vedno zaprte.Poglejte v Avstrijo, kjer ni nobenih težav. Nekateri trgovci oporekajo, da...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!