Nande Vode iz Komende se je rodil 23. julija 1919.

Pestro življenje stoletnika Nandeta Vodeta

Pred kratkim je svoj stoti rojstni dan praznoval Nande Vode, nekdanji politik, poslanec, partizan, družbeni delavec in kmet iz Komende.

Komenda – Nemogoče je v nekaj stavkih povzeti pestro življenjsko pot stoletnika Nandeta Vodeta. Pred petimi leti sta jo v zajetni biografiji z naslovom Vredno je bilo: Nande Vode popisala njegova komendska rojaka dr. Stanislav Zarnik in Goran Peršin.

Nande se je rodil 23. julija 1919 kot nezakonski otrok Ferdinandu Vodetu in Mariji Dobnikar s Spodnjega Brnika. Odraščal je na Vodetovi domačiji v Komendi skupaj z očetom in krušno materjo Heleno. Prva leta ga je poučeval zasebni učitelj, nato pa je šolanje nadaljeval na kočevski realni gimnaziji in v Ljubljani na trgovski šoli. Po vrnitvi v Komendo ga je oče začel učiti trgovanja z vinom, dokler ni prišla druga svetovna vojna, ko je tudi sam odšel v partizane. Po vojni je kmetoval na domačiji in se ukvarjal s politiko, leta 1967 je bil izvoljen za poslanca v republiški skupščini. Predvsem se je zavzemal za večjo zastopanost in veljavo kmetov v družbi in je zaslužen za to, da so tudi kmetje prejemali pokojnine. Srečal se je tudi s Titom. »Ni dosti komentiral, saj tudi ni imel kaj reči, saj ni bil kmet. Vedel pa je, da je nujno, da se kmetijstvo ohrani in da so težave v Jugoslaviji še veliko večje kot v Sloveniji,« se srečanja danes spominja stoletnik.

Aktiven je bil tudi na številnih področjih družbenega življenja v svojem domačem okolju. Še danes je član Lovske družine Komenda, ki jo je soustanovil njegov oče, dolga leta pa je bil tudi njen prvi mož. Je soustanovitelj Konjeniškega kluba Komenda, aktiven je bil tudi pri komendskih gasilcih. Bil je soustanovitelj kulturnega društva v Komendi, ki je po vojni obnovilo Komendski dom, v katerem so organizirali številne prireditve, dramske igre in predvajali filme. Po njegovih predlogih so poimenovali tudi nekatere ulice v Komendi.

Kljub delu na kmetiji in napornemu udejstvovanju v politiki in na družbenem področju pa Nande Vode ni zapostavil družinskega življenja. Poročil se je z Alojzijo, ki so jo klicali Slavka oziroma Slava. Rodilo se jima je pet otrok: Dunja, Slavka, Sergej, Nande in Alenka. Leta 1974, ko ji je bilo komaj petdeset let, je žena Slavka umrla. »Takrat je bilo zelo hudo, to je bil zelo težek čas za vse nas, a smo se nekako postavili na noge,« pravi njegova najmlajša hči Alenka.

Njegova sedanja življenjska sopotnica je Maruša, ki o Nandetu ve povedati le najboljše: »Pri njem najbolj cenim poštenost in razumevanje. Zna poslušati in pomagati drugim, tudi ko sem bila bolna, mi je ves čas stal ob strani.«

Slavljenec je vse do danes ohranil veselje do življenja. Z Marušo jima čas krajšajo obiski prijateljev in družine. Ima namreč dvanajst vnukov in pet pravnukov. Še vedno rad bere, zanima se za dogajanje doma in v svetu, še pred letom dni pa je vozil tudi avto. Vozniško dovoljenje za avto je imel več kot osemdeset let, voziti pa je znal že prej, saj so imeli Vodetovi v lasti avtomobil že leta 1927.

»Lepih spominov se je nabralo kar nekaj. Že ko se zaljubiš, je lepo, kajne? Ostanejo pa tudi tisti slabi, grozljivi, a vse gre mimo, življenje vse nekako zabriše, prinese nove stvari,« pravi sogovornik, ki doda, da vsak čas prinese nekaj dobrega in slabega: »Razen vojne, ki nikoli ne pomeni nič dobrega, vsak čas prinese nekaj pozitivnega in nekaj negativnega. Tako je tudi danes. Bomo videli, kako se bo odvijalo dogajanje pri nas in v Evropi. Zdi se mi, da vsak zase vleče, a so potrebni tudi kompromisi. Zato pa morajo biti politiki preudarni, da vedo, kako je treba ravnati.« Zapustil ga ni niti smisel za humor. Večkrat se pošali tudi med našim obiskom, ob slovesu, ko se opravičim, če sem ga morda predolgo zadržal, pa hudomušno pripomni: »Nič zato, saj sem že v penziji. Čeprav pravijo, da penzionisti nimamo časa, pa sem si ga tokrat vzel.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...