Največ denarja za obnovo cest

V predlogu proračuna občine Železniki za naslednje leto je največ denarja predvidenega za lokalne ceste in javne poti. V letu 2021 bo največja investicija kolesarska povezava od Železnikov do Selc, poleg tega nameravajo sofinancirati obvoznico mimo starega dela Železnikov.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so minuli četrtek na zadnji seji v prvi obravnavi sprejeli predloga občinskih proračunov za naslednji dve leti. V prihodnjem letu načrtujejo za 6,6 milijona evrov prihodkov, medtem ko naj bi bilo odhodkov 94 tisoč evrov več. V letu 2021 so ob 6,9 milijona evrov prihodkov predvideli 109 tisoč evrov presežka, sicer pa si obetajo precej transfernih prihodkov, predvsem evropskih sredstev za sofinanciranje kolesarske poti od Železnikov do Selc.

Kot je pojasnila občinska svetovalka za proračun, finance in gospodarstvo Cirila Tušek, bodo obe leti približno 4,7 milijona evrov oz. dobri dve tretjini denarja porabili za tekoče odhodke in transfere javnim zavodom, šolstvu in sociali. Za investicije so predvideli 30 odstotkov proračuna. Na voljo imajo 1,2 milijona evrov lastnih sredstev, ki jih skušajo čim bolj oplemenititi z evropskimi in državnimi sredstvi. V obeh letih skupaj je v načrtu razvojnih programov 93 projektov, od tega 20 v okviru krajevnih skupnosti.

V naslednjem letu bo največja investicija projekt prenove lokalnih cest in javnih poti, za kar so zagotovili 330 tisoč evrov, sledita ureditev ceste Rotk–Zgornje Danje–Torka ter ureditev ceste Zgaga–Zgornja Davča–Razpet, je napovedala Tuškova. V letu 2021 bo največ denarja šlo za že omenjeno kolesarsko povezavo (490 tisoč evrov), prenovo cest in komunalno infrastrukturo v naselju Dašnica. Kot je pojasnil župan Anton Luznar, obe leti pričakujejo nepovratna sredstva gospodarskega ministrstva, pri katerem bodo najeli tudi brezobrestni kredit. Tako povratna kot tudi nepovratna sredstva bodo namenili za ceste, v letu 2021 tudi za sofinanciranje obvoznice mimo starega dela Železnikov. Stanje kreditov se jim sicer po besedah Tuškove manjša: »Letos smo odplačevali glavnico v višini 380 tisoč evrov, v letu 2020 jo bomo 288 tisoč evrov, v letu 2021 pa 188 tisoč evrov.«

O predlaganih proračunih se je med svetniki vnela živahna razprava. Janez Thaler se je denimo obregnil ob po njegovem previsoko postavko iz naslova glob in drugih denarnih kazni, na kateri so predvideli 56 tisoč evrov. Tomaž Demšar je navedel nekaj zavodov in društev, ki so po njegovem že leta preveč prisesani na občinski proračun, pogreša pa subvencije za spomeniško zaščitene hiše, ureditev tržnice in krožišča na Češnjici … Božo Prezelj je predlagal, da bi se v nadaljevanju popisovanja starih hišnih imen tega lotili v Davči in Podporeznu, v proračunu za leto 2021 pa pogreša denar za asfaltiranje davških cest. Tomaž Weiffenbach je opozoril, da niso predvideli denarja za nadaljnje delo lani ustanovljene komisije za delo na področju Rupnikove linije in rapalske meje ter za decembrske prireditve v občini, kar poudarja že nekaj let.

Med 11. in 26. novembrom poteka javna razprava o obeh predlogih proračunov, ki ju bodo svetniki vnovič obravnavali in potrjevali na decembrski seji.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/0

četrtek

-4/4

petek

2/9

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Radovljica, 3. december 2020

Preteklost oblikuje sedanjost

 

 
 

 

 
 
 

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.

Smučišče bi že odprli, čakajo na odločitev vlade / 00:22, 2. december

eni pa res z glavo skoz zid

Sedem razlogov za odkup terjatev / 16:20, 1. december

Joj, kaj nakladate sto na uro...V podjetju kjer delam se že par let uporablja ta praksa in sicer pri GORENJSKI banki. Glede na to, da nam tr...