Ob zaključku letošnjih sanacijskih del so trak prerezali minister Simon Zajc, župan Borut Sajovic, domačin Janez Meglič in predsednik domače krajevne skupnosti Stojan Štefe. / Foto: Tina Dokl

Hvaležni do neba in nazaj

Občina Tržič je zaključila prvo leto sanacije po ujmi v Dovžanovi soteski. »Če to ni razlog za veselje! Čisto druga slika je kot lansko jesen, ko je bilo po ujmi eno samo razdejanje,« je bila na sobotni slovesnosti po zaključku del navdušena Jelendolčanka Joži Laharnar.

Jelendol – Za sanacijo po lanskoletni ujmi na Tržiškem je država letos zagotovila približno 1,6 milijona evrov, Občina Tržič je prispevala še približno en milijon evrov iz lastnih in drugih virov. Veliko dela je z lastnimi sredstvi opravila republiška direkcija za vode. Slabe štiri mesece so trajala dela, sanirano stanje si je na sobotni slovesnosti, srečanju s krajani v Jelendolu, ogledal tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc. Kot je dejal, je zdaj vzdušje precej boljše kot lani, ko zaradi podrtih cest do Doline in Jelendola sploh priti ni mogel. Za prihodnje leto je minister napovedal še za približno 1,7 milijona evrov ukrepov na tem območju.

»Kadar zgodba uspe, je treba iti na začetek. Tisto jutro, ko sva od civilistov med prvimi prišla v Jelendol z Matjažem Potočnikom, je bilo sredi vasi do vrha cestne ograje nanesenih skal, štorov, vejevja. Tam, kjer je obnovljena brunarica, je stal moder traktor, zasut s peskom; samo streha je gledala ven. In vse se je valilo naprej v dolino ...« je na silovitost lanske ujme in razdejanje spomnil tržiški župan Borut Sajovic in povzel, kaj vse so naredili letos v tako kratkem času: obnovili so štiri mostove in več cestnih odsekov, postavili številne oporne zidove v strugah, prečne pragove, zadrževalnike ... A kot je poudaril, je še pomembnejše sporočilo, da so tak rezultat dali solidarnost, garanje, dobra volja, potrpljenje in medsebojno razumevanje. Župan Sajovic se je zahvalil vsem, ki so že lani domačinom priskočili na pomoč, in vsem, ki so prispevali k sanaciji, ter pohvalil sistem države, da deluje. In kot je še poudaril, »kapo dol« domačinom za takrat in za danes.

Predsednik Sveta Krajevne skupnosti Jelendol Stojan Štefe je spomin, da niso bili pozabljeni, ko jim je bilo najhuje. S potekom sanacije je zadovoljen, želi, da se sanacija nadaljuje tudi prihodnje leto s pomočjo države in občine, da bo celovit zaključek del dal še večjo urejenost Dovžanove soteske, v prvi vrsti pa varnost. Povedal je, da je krajane nesreča povezala in bi si želel, da bi tako povezani ostali. Jože Steiner, prostovoljni gasilec je že lani po ujmi z gasilskim kombijem omogočil prevoze šolarjem, zaposlenim, ker so bili odrezani od sveta. Lani je po ujmi opravil približno šeststo kilometrov prevozov, letos v slabih štirih mesecih sanacije okrog 1300 kilometrov. Domačinka Joži Laharnar je s potekom sanacije zadovoljna, skrbi jo le, ali bo cesta zdržala težo po štirideset ton naloženih tovornjakov, ki tod vozijo dnevno.

Župan in predsednik sveta krajevne skupnosti sta pohvalila gospodinje, ki so delavcem na terenu kuhale čaj, kavo ..., med njimi tudi domačinka Lili Dolenc. »Če jaz ne funkcioniram brez kave, imam občutek, da tudi drugi ne. Upokojena sem in rada sem delavcem skuhala kavo, ki so jo prispevale tudi sosede. Vse je bilo spontano. Ko je bil že mraz, smo jim ponudile čaj, piškote, čokolado, rokavice, kape, doma pletene nogavice. Poskrbeli smo zanje, kolikor se je le dalo. Mislim, da si to zaslužijo. Hvaležni so nam bili do neba in nazaj.«

Minister Simon Zajc je še povedal, da jih je ta tržiška izkušnja z ujmo naučila, da bo odslej država (sprememba zakona je šla na vlado) imela ves čas na vodnem skladu postavko nekaj milijonov evrov za takojšnjo intervencijo za takšne izredne primere. »Upam pa, da sredstev, ki jih bomo imeli zdaj rezervirana, za vaše kraje ne bo treba nikoli več uporabiti in da boste imeli lepo in mirno naravo,« je sklenil minister.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/16

sobota

-2/16

nedelja

0/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.