O poslovniku spet prihodnjič

Gorjanski občinski svetniki so na seji minulo sredo obravnavali tudi spremembe in dopolnitve poslovnika občinskega sveta Občine Gorje, a so zaradi nasprotovanja svetnice Anje Bunderla odločanje o tem prestavili na prihodnjo sejo.

Gorje – »Na moje aktivno delo v občinskem svetu, ki vključuje tudi postavljanje vprašanj, župan Peter Torkar odgovarja s prepovedjo aktivnega sodelovanja na občinskih sejah,« je bila še pred omenjeno sejo ogorčena gorjanska svetnica Anja Bunderla in pojasnila, da je župan prepovedal že snemanje prejšnje seje, v novem predlogu poslovnika pa prepoveduje še razprave in ustna vprašanja svetnikov. Župan Peter Torkar je pojasnil, da so spremembe poslovnika predlagali izključno zato, da bi vsem olajšali delo. »Predlagane spremembe se nanašajo predvsem na povečanje učinkovitosti dela občinskega sveta, demokratičnost pa pri tem nikakor ni prezrta,« je poudaril župan.

Med drugim so tako po županovih besedah v poslovniku predvideli poenostavitev postopka predlaganja pobud in vprašanj ter jasneje uredili pridobitev dovoljenja za zvočno in slikovno snemanje sej. »V praksi se je pokazalo, da se pravica svetnikov do postavljanja pobud in vprašanj ne izvaja učinkovito. Pri ustnem postavljanju vprašanj in pobud na seji se v za to določenem časovnem okviru večinoma težko doseže takšna jasnost in jedrnatost postavljenega vprašanja ali predstavljene pobude, da bi lahko bila predmet nadaljnje obravnave,« je opozoril župan in dodal, da so se zaradi tega seje pri tej točki nesorazmerno in po nepotrebnem zavlekle, posledica je bil tudi dolg zapisnik oziroma magnetogram pri tej točki. Predlog spremembe poslovnika zato odpravlja ustno postavljanje vprašanj in predlaganje pobud. Vprašanja in pobude lahko svetnik po novem kadarkoli v pisni obliki posreduje županu, ta pa mora vprašanje ali pobudo skupaj z odgovorom oziroma opredelitvijo priložiti k materialu za prvo naslednjo sejo oziroma najkasneje v roku tridesetih dni od prejetega vprašanja ali pobude. »Jasneje smo uredili tudi pridobitev dovoljenja za zvočno ali slikovno snemanje, za kar je po novem treba podati zahtevek vsaj pet dni pred sejo,« je pojasnil župan.

Tako spremenjen poslovnik je Anja Bunderla označila za »poslovnik lepilnega traku«, saj naj bi ji na ta način poskušali »zalepiti usta«. »Kot opozicijska svetnica izkoriščam demokratično možnost, da na občinskih sejah postavljam vprašanja in sodelujem v razpravah, kar je moja naloga izvoljene zastopnice občanov. To so spoznali tudi občani in mi pošiljajo vse več vprašanj, ki jih naslavljam na župana.« Prav postavljanje vprašanj in podajanje pobud po njenem prepričanju sodi med demokratične vzvode nadzora delovanja župana glede izvrševanja odločitev občinskega sveta. Pri tem jo je podprlo tudi okrog trideset občanov, ki so spremljali zadnjo sejo. Prepričana je, da obstajajo tri možnosti za takšen nov poslovnik: »Ali se župan boji vprašanj, ali ne pozna odgovorov ali pa kaj skriva.« Kot je pojasnila, so se nato svetniki tudi zaradi pritiska javnosti odločili, da bodo spremembe poslovnika, ki naj bi jih sprejeli po skrajšanem postopku, prestavili na naslednjo sejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/10

torek

6/6

sreda

-4/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2020

V Cerkno

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Šenčur, Poženik, 25. februar 2020

Pustno rajanje

PRIREDITVE / Šenčur, Poženik, 25. februar 2020

Pustno rajanje

IZLETI / Preddvor, 25. februar 2020

V muzej in na karneval v Cerkno

PREDAVANJA / Naklo, 25. februar 2020

Vzpon na Elbrus

PRIREDITVE / Hotemaže, 25. februar 2020

Pustna povorka

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. februar 2020

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Drugačen pogled na starejše / 22:34, 24. februar

Naši politiki dobro skrbijo za nas. Na koncu leta bomo baje prejeli celih šest evrov in pol, če bo gospodarska rast presegla tri odstotke. N...

Koronavirus blizu naše meje / 17:56, 24. februar

Ni panike, imamo načrte. Pravi Marjan.

Drugačen pogled na starejše / 17:46, 24. februar

Tako je, Primož. Naj jutri, marca pokaže en samcat doprinos. Samo ne samo lapat, ker te v tednu dni zbrcamo!

Medicinske sestre so iskali tudi v Beogradu / 17:42, 24. februar

Negovat bolnike - to moraš imet želodec kot podplat planinskega gojzarja. Vem, da so reveži vsi - in res je krivica, da banda pri koritu vl...

II. udarni ali Rupnikov bataljon / 17:26, 24. februar

Pa kdaj se boste nehali drkat ..... 100 let nazaj?? Danes pa 1000 in en problem! Danes, tukaj, zdaj!!

Drugačen pogled na starejše / 14:44, 24. februar

Tkole filozofirat zna vsak, naj konkretno kaj naredi, politikant..

Gostili bodo Muhtarja Kenta iz Coca-Cole / 14:05, 24. februar

Jih bo podučil kako se nateguje folk s prodajo obarvane cukrane vode?