O poslovniku spet prihodnjič

Gorjanski občinski svetniki so na seji minulo sredo obravnavali tudi spremembe in dopolnitve poslovnika občinskega sveta Občine Gorje, a so zaradi nasprotovanja svetnice Anje Bunderla odločanje o tem prestavili na prihodnjo sejo.

Gorje – »Na moje aktivno delo v občinskem svetu, ki vključuje tudi postavljanje vprašanj, župan Peter Torkar odgovarja s prepovedjo aktivnega sodelovanja na občinskih sejah,« je bila še pred omenjeno sejo ogorčena gorjanska svetnica Anja Bunderla in pojasnila, da je župan prepovedal že snemanje prejšnje seje, v novem predlogu poslovnika pa prepoveduje še razprave in ustna vprašanja svetnikov. Župan Peter Torkar je pojasnil, da so spremembe poslovnika predlagali izključno zato, da bi vsem olajšali delo. »Predlagane spremembe se nanašajo predvsem na povečanje učinkovitosti dela občinskega sveta, demokratičnost pa pri tem nikakor ni prezrta,« je poudaril župan.

Med drugim so tako po županovih besedah v poslovniku predvideli poenostavitev postopka predlaganja pobud in vprašanj ter jasneje uredili pridobitev dovoljenja za zvočno in slikovno snemanje sej. »V praksi se je pokazalo, da se pravica svetnikov do postavljanja pobud in vprašanj ne izvaja učinkovito. Pri ustnem postavljanju vprašanj in pobud na seji se v za to določenem časovnem okviru večinoma težko doseže takšna jasnost in jedrnatost postavljenega vprašanja ali predstavljene pobude, da bi lahko bila predmet nadaljnje obravnave,« je opozoril župan in dodal, da so se zaradi tega seje pri tej točki nesorazmerno in po nepotrebnem zavlekle, posledica je bil tudi dolg zapisnik oziroma magnetogram pri tej točki. Predlog spremembe poslovnika zato odpravlja ustno postavljanje vprašanj in predlaganje pobud. Vprašanja in pobude lahko svetnik po novem kadarkoli v pisni obliki posreduje županu, ta pa mora vprašanje ali pobudo skupaj z odgovorom oziroma opredelitvijo priložiti k materialu za prvo naslednjo sejo oziroma najkasneje v roku tridesetih dni od prejetega vprašanja ali pobude. »Jasneje smo uredili tudi pridobitev dovoljenja za zvočno ali slikovno snemanje, za kar je po novem treba podati zahtevek vsaj pet dni pred sejo,« je pojasnil župan.

Tako spremenjen poslovnik je Anja Bunderla označila za »poslovnik lepilnega traku«, saj naj bi ji na ta način poskušali »zalepiti usta«. »Kot opozicijska svetnica izkoriščam demokratično možnost, da na občinskih sejah postavljam vprašanja in sodelujem v razpravah, kar je moja naloga izvoljene zastopnice občanov. To so spoznali tudi občani in mi pošiljajo vse več vprašanj, ki jih naslavljam na župana.« Prav postavljanje vprašanj in podajanje pobud po njenem prepričanju sodi med demokratične vzvode nadzora delovanja župana glede izvrševanja odločitev občinskega sveta. Pri tem jo je podprlo tudi okrog trideset občanov, ki so spremljali zadnjo sejo. Prepričana je, da obstajajo tri možnosti za takšen nov poslovnik: »Ali se župan boji vprašanj, ali ne pozna odgovorov ali pa kaj skriva.« Kot je pojasnila, so se nato svetniki tudi zaradi pritiska javnosti odločili, da bodo spremembe poslovnika, ki naj bi jih sprejeli po skrajšanem postopku, prestavili na naslednjo sejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT