Do poletja še več redarjev

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki se bo kadrovsko okrepil, občine pa ga bodo sofinancirale v drugačnih deležih kot doslej.

Spremenil se bo tudi ključ financiranja skupne občinske uprave, saj so potrebe Bleda in Bohinja večje kot v Železnikih. Pri tem so upoštevali število redarjev, ki jih potrebujejo v posamezni občini, ter petletno povprečje prekrškovnih in inšpekcijskih postopkov.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili osnutek odloka o ustanovitvi Medobčinskega inšpektorata in redarstva (MIR) občin Bled, Bohinj in Železniki. Odlok, ki ga morata potrditi tudi bohinjski in blejski občinski svet, so po besedah vodje MIR Primoža Laha pripravljali in usklajevali več mesecev, pri tem pa so upoštevali dejanske potrebe občin po kadru in nalogah. Z odlokom bodo omogočili sklenitev nove pogodbe, v njem pa so določili nižje deleže sofinanciranja MIR za Železnike in Bohinj, medtem ko bo Bled prevzel precej večji delež. Kot dodatno nalogo so uvedli področje civilne zaščite, poleg tega pa želijo do poletne turistične sezone zaposliti dodaten kader. Zaposlili naj bi še tri redarje in jih bo skupaj deset, vodjo redarstva ter svetovalca za zaščito reševanje. Na MIR bo tako 16 zaposlenih.

Lah je kot glavna razloga za sprejem odloka navedel spremenjeno situacijo na področju prometne varnosti ter javnega reda in miru na območju Bleda in Bohinja, predvsem v času poletne turistične sezone, ter spremembo državnega sofinanciranja skupnih občinskih uprav. Država ta čas sofinancira 50 odstotkov stroškov plač in prispevkov zaposlenih, z letom 2020 pa se bo delež sofinanciranja znižal na 35 odstotkov, je razložil Lah. Ker je sofinanciranje možno povečati z uvedbo dodatnih skupnih nalog (največ do 55 odstotkov), so predvideli še, da bo MIR po novem deloval tudi na področju civilne zaščite, kar jim bo delež državnega sofinanciranja dvignilo na 40 odstotkov. Kot je razložil Lah, so v okviru MIR že sedaj pripravljali načrte s področja zaščite in reševanja za občini Bohinj in Bled, po novem pa bo njihova strokovna oseba to počela tudi za Železnike, kjer so doslej najemali zunanje izvajalce. Direktorica občinske uprave Jolanda Pintar je ob tem dodala, da morajo občine imeti tudi izdelane in ažurirane načrte, povezane s požari, potresi, poplavami …, ter opozorila, da so ti dokumenti pomembni tudi v primerih, kot je bil plaz v Bohinju in z njim povezana tožba.

Spremenil se bo tudi ključ financiranja skupne občinske uprave, saj so potrebe Bleda in Bohinja po besedah Laha precej večje kot v Železnikih. Pri tem so upoštevali število redarjev, ki jih potrebujejo v posamezni občini, ter petletno povprečje prekrškovnih in inšpekcijskih postopkov. Bled naj bi tako po novem namesto polovičnega imel 61-odstotni delež sofinanciranja, Bohinju se bo s 40,5 zmanjšal na slabih 34 odstotkov, Železnikom pa se bo prepolovil z deset na 5,21 odstotka. Naloge s področja civilne zaščite pa bodo občine financirale v tretjinskih deležih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/18

nedelja

8/23

ponedeljek

9/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT