V Škofji Loki v novo leto z ošpicami

V dežurni službi Zdravstvenega doma (ZD) Škofja Loka so konec tedna potrdili tri primere ošpic pri odraslih, na rezultat analize odvzetega vzorca pri enem otroku pa še čakajo.

Škofja Loka – Da so v soboto in nedeljo obravnavali in potrdili tri primere ošpic pri odraslih, je včeraj sporočil direktor ZD Škofja Loka Aleksander Stepanović. Še en sum na ošpice obstaja pri otroku, vendar do zaključka časopisne redakcije rezultat analize vzorca še ni bil znan. Kot je dejal Stepanović, so vsi omenjeni bolniki upoštevali preventivne ukrepe, nima pa podatka, ali je bil kdo od njih pred obiskom dežurne ambulante pri izbranem zdravniku. Poročali smo že, da so v tamkajšnjem ZD zaradi ošpic, te so izbruhnile novembra prav v Škofji Loki, že pred prazniki uvedli dodatne preventivne ukrepe. Tako imajo odprt samo en vhod v stavbo ZD, njihovi zaposleni pa vsakega obiskovalca oz. bolnika povprašajo, ali ima simptome ošpic in ali je bil morebiti v stiku z obolelim za ošpicami. Tudi sicer za vse zdravstvene ustanove velja, da če posumite na ošpice, ne vstopajte v stavbo, ker s tem tvegate prenos te zelo nalezljive bolezni še na druge bolnike, ampak o sumu na bolezen po telefonu takoj obvestite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika, ki vam bo dal ustrezne napotke. Direktor Stepanović ugotavlja, da obiskovalci oziroma bolniki ZD Škofja Loka v večini primerov upoštevajo preventivne ukrepe. V kakšnem obsegu bodo ti trajali še naprej, se bo v naslednjih dneh posvetoval z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). NIJZ je v letu 2019 zabeležil 48 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih, na Gorenjskem po nam znanih podatkih še v Kranju in Mojstrani. Med vsemi prijavljenimi primeri je bilo sedem otrok, od tega pet mlajših od pet let. Med zbolelimi jih je bilo 13 cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za druge ni podatkov. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 38 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/16

nedelja

-1/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....